Pyhäinpäivän ajatuksia metsänomistamisesta
Oletko saanut hiljattain suru-uutisen? Ihan ensimmäisenä osanottoni!
Tunteiden vuoristorata voi olla melkoinen ja päälle kaatuu valtava määrä asioita hoidettavaksi. Tilanne on usein vaikea, voimia ei olisi ruveta näitä kaikkia setvimään. Eikä aina ole tietoakaan, mitä kaikkea pitää hoitaa. Yksi tärkeimpiä asioita on kuitenkin perunkirjoitus, joka pitää tehdä kolmen kuukauden sisällä ihmisen kuolemasta. Perunkirjoituksessa kirjataan perukirjaan kaikki perilliset sekä kuolleen varat ja velat ja luetaan mahdollinen testamentti. Perukirjan perusteella määräytyvät perillisille lankeavat perintöverot. Tämän takia kannattaa valmistautua perunkirjoitukseen mahdollisimman hyvin, jotta kaikki asiat tulee sinne kirjattua ja varallisuuden arvot on todenmukaisia.
Miten tämä sitten liittyy metsänomistukseen? Mikäli kuollut henkilö omisti metsää, pitää se olla myös kirjattuna varoissa. Metsätila tai -tilat voivat olla iso osa kuolleen varallisuudesta. Ja mitä oikeammin niiden arvo on määritelty ja kirjattu perukirjaan, sitä oikeammin myös perintöverot määräytyvät. Perinnönjaossakin tasapuolisuuden nimissä on kaikkien etu, että tila-arvio on mahdollisimman todenmukainen.
Tilan arvo voidaan määrittää hyvin monella tavalla. Verottajalla esimerkiksi on keskimääräiset alueelliset taulukkohinnat, joissa käytännössä tilan pinta-ala ja sijaintikunta määrittää arvon. Harvalla kuitenkaan on mitään keskimääräistä tilaa, vaan joka tila on oma yksilöllinen tilansa omine erityispiirteineen ja puustoineen. Myöskään keskimääräiset myyntitilastot alueelta eivät anna yleensä oikeaa arvoa. Valtakunnallisen metsien laserkeilauksen kautta saadaan myös jonkin tasoinen tieto puustosta, mutta ehdottomasti pitäisi ammattilaisen käydä paikan päällä siellä metsässä varmistamassa ja tekemässä tarkistukset, jotta saadaan todenmukainen arvo tilalle. Voit verrata metsätilan arviointia vaikka asunnon hinta-arviointiin. Tuskin senkään kohdalla luottaisit siihen, että kyseiseltä postinumeroalueelta on tuon kokoisia asuntoja myyty tällä keskimääräisellä neliöhinnalla. Vai luottaisitko? Käymättä paikan päällä et voi tietää, mikä asunnon kunto on. Sehän voi olla ihan purkukuntoinen tai loistavassa kunnossa, jolloin kummassakin tapauksessa keskimääräinen hinta on poskellaan. Aivan sama voi olla metsätilan kanssa. Kyseessä voi olla hyvin hoidettu tai täysin hoitamattomaksi jätetty, myyntikokoista tai pelkkää taimikkoa sisältä tila. Arvo on kaikissa todella erisuuruinen. Jos metsätilan arvo kirjattaan liian korkeaksi, perintöveroja lankeaa maksettavaksi turhan paljon. Myös perinnönjaossa liian iso tai liian pieni arvo ajaa perilliset eriarvoiseen asemaan, kun omaisuutta jaetaan.
Usein kuolinpesä jätetään jakamatta. Metsän kannalta tämä saattaa olla haastava tilanne. Kuolinpesässä päätökset pitää tehdä yksimielisesti. Mikäli kuolinpesän jäsenet eivät ole yksimielisiä siitä, miten metsää hoidetaan, voi päätökset jäädä tekemättä ja metsä hoitamatta. Pahimmassa tapauksessa metsä jää hoitamattomana oman onnensa nojaan ja vuosien vieriessä sen arvo voi jopa laskea. Kannattaa yhdessä pohtia, mikä on paras ratkaisu, jotta metsätilan arvo ei pääse. Vaihtoehtoja on monia asian ratkaisemiseksi. Vaihtoehdoilla on erilaisia vaikutuksia sekä omistuksellisesti että verotuksellisesti. Kannattaa kysyä neuvoa metsäasiantuntijoilta vaikka paikallisesta metsänhoitoyhdistyksestä tai metsäasioihin perehtyneeltä juristilta.
Metsä voi olla sinulle nyt paikka, jossa rauhoittua ja pohtia tilannetta. Auringonvalon siilautuessa puiden lomasta voit antaa itsesi surra rauhassa ja kerätä voimia päästäksesi elämässä eteenpäin.
Lämpimin ajatuksina pyhäinpäivän iltana,
-Outi-