Puusta suomalaista puutuotedesignia

Kiitos, kun jaat postauksen eteenpäin

Metsänomistajana itseäni kiinnostaa myös, mihin se puu käytetään, mitä metsässäni kasvatetaan. Lapsena sain nauttia taatani puusepänverstaalla tuoreen puun tuoksusta ja pääsin näkemään monenlaisia puusepän kädentaitojen näytteitä. Työt olivat kovaan käyttöön tarkoitettuja – huonekaluja, puukengän pohjia. Mutta tärkeänä osana myös arkut, jotka lumosivat kauneudellaan, vaikka niistä piti pysyä kaukana. En ymmärrä, miksei lapsi touhukäsineen sinne saanut lähelle mennä.. Niin, sain itsekin nikkaroida jotain ja kokea tekemisen riemua, kun sain verstaalla touhuta. Sieltä se rakkaus puuhun, puhtaaseen suomalaiseen puuhun syttyi.

Puu on todella monimuotoinen raaka-aine

Jäin tässä muutama viikko sitten pohtimaan, mitä kaikkea tänä päivänä puusepät ja eri tekniikoilla puuta työstävät puusta tekevät. Eihän siinä auttanut kuin ruveta hakemaan netistä tietoa. Enkä meinannut oikein mitään löytää. Jos minä en löydä, niin löytääkö muutkaan? 

Puutuote Pulkkisen Pinta-sänky

Pikku hiljaa alkoi löytyä oikeita hakusanoja ja eteeni rupesi nousemaan mitä upeampia tuotteita – pienistä nukkekodin kalusteita ja keittiövälineistä isoihin tilaustyönä tehtyhin keittiökalusteisiin ja ruokailuryhmiin.

Oi! Vau! Ihana! Upea! Mieli teki päästä sivelemään noiden pintaa ja tuntemaan käsissään puun lämpö ja ihastelemaan tuotteiden kauneutta lähempää.

Perinteisiä puuseppiä ja puusepänverstaita löytyi jonkun verran. Ammattiylpeys paistoi sivuilta, kun esillä oli parhaita tuotteita. Välissä oli tarkempia kuvia taidolla tehdyistä yksityiskohdista.

Yhtenä tärkeänä osana puuseppien osaamisessa on myös vanhojen puuhuonekalujen kunnostus. Itse juuri käytimme vanhan keittiönpöydän puusepällä hiottavana ja lakattavana. Nyt pöytä on kuin uusi ja joka kerta sen ääreen istahtaessani voin vain ihailla pöydän kauneutta.

Lisäksi löytyi monia mielenkiintoisia uudenlaisia tekniikoita käyttäviä tekijöitä. Laserleikkauksella ja muita puuntyöstöratkaisuja käyttäviä osaajia on korujen tekijöistä monenlaisiin sisustusratkaisuja ja käyttöesineitä tekeviin.

Itselle moottorisaha on ollut metsätyöväline, mutta sillä pystyy tekemään upeita ja todella aidon näköisiä veistoksiakin, kun saha pysyy hanskassa. 

Puu on ympäristötietoisen valinta

Puu on kestävä ja ekologinen raaka-aine. Hyvin tehty puutuote kestää vuosia ja vuosikymmeniä. Puutuotteita voi myös huoltaa hiomalla pinnat uudestaan, Lakkaamalla ja maalaaalla saa puutuote uudenlaisen ilmeen ja sen käyttöikä pitenee jälleen.

Ympäristötietoinen valitsee puutuotteen, koska se on hiilivarasto, jossa hiili on sidottuna niin kauan kuin tuote on olemassa. Puu on myös uusiutuva raaka-aine, toisin kuin monet muovit, jotka pohjautuvat uusiutumattomiin raaka-aineisiin. 

Puutuotteiden tekijät ja puutuotteet esille

Tajuntaani nousi ajatus, että miksei nämä näy laajemmin. Osa löytyi monen mutkan kautta tai penkomalla kuvamassasta. Kun tutustuin tarkemmin yrityksiin ja yrittäjiin taustalla jäin miettimään, miten voisin auttaa heitä näkymään paremmin. Siitä lähti ajatus meidän Suomalaisia puutuotteita -sivusta.

Nyt näin koronakeväänä tuntuu, että ihmiset etsivät suomalaisia yrittäjiä, joilta ostaa tarvitsemiaan tuotteita ja palveluja sekä yrittäjät kaipaavat apua tuotteidensa esiin tuomiseen.

Tarjoamme suomalaista puuta käyttäville pienille suomalaisille puualan ammattilaisille yhden kanavan lisää, jota kautta asiakkaat voivat heidät löytää. 

Tämä on nyt meidän tapamme yrittää auttaa molempia. Nostamme puutuotteiden tekijöitä esiin ja toivomme ihmisten löytävän heidän palvelunsa.

Mene Suomalaisia puutuotteita -sivullemme ja tutustu siellä esillä olevien yritysten tarjontaan. Uskon, että löydät sieltä mielenkiintoisia tuotteita. Toivottavasti voit tehdä jotain ostoksia heidän kaupoistaan tai löydät tekijän haaveilemallesi puutuotteelle tai kalusteille. Päivitämme sivua sitä mukaa, kun uusia saamme uusia yrityksiä mukaan, joten kannattaa käydä tsekkaamassa sivua säännöllisesti.

Puisin, muttei puisevin terveisin,

-Outi- 

ps. jos olet puutuotteiden tekijä ja haluat näkyvyyttä tuotteillesi, niin pistä spostia outi(a)puustapuuhun.fi. Yllätyt varmasti positiivisesti!

Kiitos, kun jaat postauksen eteenpäin