Tuoko muka puusta tehty? Puuraaka-aineista on moneksi
Tiedätkö, mitä kaikkea puusta voidaan tehdä? Jokainen varmaan tietää perus puurakentamisen, huonekalut, paperit ja kartongit, että niissä on puu raaka-aineena. Nykyään tehdään puusta jo todella paljon muutakin. Ja puupohjaisia raaka-aineita käytetään asioihin, jotka ei kyllä tulisi siellä metsässä mieleenkään, että sellaiseenkin sieltä raaka-ainetta saadaan.
Teetimme joku aika sitten opiskelijalla selvitystyön, mitä kaikkea puusta voidaan tehdä tai mihin käytetään puupohjaisia raaka-aineita. Hän oli yllättynyt, miten paljon erilaisia käytttökohteita puupohjaisille raaka-aineille löytyi. Eikä selvitystyössä varmastikaan löytynyt kaikki mahdollinen, vaikka laaja kattaus esiin nousikin.
Metsänomistajana on mielenkiintoista tehdä pieni kurkistus siihen, mihin sieltä minunkin metsästäni voidaan raaka-ainetta saada. En minäkään ollut ajatellut, että se voi olla paljon muutakin kuin se sahatavara, joka tulee tukeista ja kuitupuusta tehtävä paperin ja kartongin raaka-aineet. Katsotaan vähän, mitä selvitystyössä löytyi.
Uusia tuulia pakkausmateriaaleissa
Perinteiset pakkausmateriaalit – pahvit ja kartongit – ovat kelvanneet hyvin monenlaisiin pakkaustarpeisiin. Kuitenkin on monta aluetta, joihin nuo eivät ole riittäneet. Neste ja rasvat ovat olleet ongelmallisia. Nyt on noihinkin löydetty ratkaisuja ilman muovi- tai metallipinnoitteita. Samoin puupohjaisista kuiduista pystytään tekemään jo läpinäkyvää kalvoakin – melkein kuin kirkasta muovia. Mietipä kirkasta salaattipussia – niitä on jo markkinoilla, etkä varmaan ole eroa huomannut.
Myös ilmanläpäisevyys on ollut ongelma sellaisten tuotteiden kohdalla, jotka eivät säilyäkseen tykkää ilman ja hapen pääsystä tuotteisiin. Siihenkin on ratkaisuja ja elintarvike- ja kosmetiikkateollisuus on innoissaan biohajoavista pakkauksista, joilla voivat korvata muovi-, metalli- tai lasipurkit.
Yksi tällainen suomalainen pioneeriyritys pakkauksissa on Sulapac, jonka pakkausratkaisuja on luksusbrändeillä jo käytössä. Ja heiltä on myös ratkaisu muovipilliongelmaan! Pillien raaka-aine tulee teollisuuden sivuvirroista eli materiaalista, jolle ei aiemmin ole ollut käyttöä, mutta jota tulee joka tapauksessa. Kierrätettävä, ympäristöystävällinen ratkaisu muovipillien sijaan.
Metsäteollisuuden sivuvirrat ja jätteet hyötykäyttöön
Kaikki uudet puupohjaiset ratkaisut eivät tarvitse lisää metsien hakkuita ja uutta puuta. Osa ratkaisuista on sellaisia, joissa hyödynnetään metsäteollisuuden jätteitä tai sivuvirtana tulevia aineita.
Jo vuosikymmeniä sitten alettiin metsäteollisuudessa puhumaan mäntyöljystä ja nanoselluloosasta. Ihan outoja sanoja sinulle? Katsotaanpa, mitä nuo ovat.
Mäntyöljyä syntyy sellun keitossa, kun männystä tehdään paperin raaka-aineeksi selluloosaa. Mäntyöljyä voidaan käyttää kasvinsuojeluaineisiin, maalien, liimojen ja voiteluöljyjen raaka-aineeksi, asfalttiin bitumina. Jokaisen matonpesijän unelma mäntysuopa on mäntyöljypohjainen. Ja voipa mäntyöljyä löytyä purukumista tai huulipunista. Myös mäntyöljyn pihka-aineita sisältävä tulehduksia estävä eläinrehu auttaa vähentämään antibioottien käyttöä siipikarjatuotannossa!
Nanoselluloosa on hyvin pieneksi jauhettua selluloosaa. Sitä käytetään lujiin mutta kevyisiin erityismateriaaleihin. Sillä on hyvä lämmöneristävyys ja läpinäkyvyys ja se on biohajoavaa. Nanoselluloosaa sanotaan tulevaisuuden supermateriaaliksi. Sitä voidaan käyttää korvaamaan muoveja, tekokuituja ja puuvillaa tekstiileissä ja erilaisia hiilikuituseoksia. Läpinäkyvä muovimainen kalvo käy vaikka niiden salaattien pakkaamiseen. Tai
Sitä on käytetty myös vedenpuhdistukseen sekä lääketieteellisissä kokeissa kasvatusalustana. Monenlaisten ominaisuuksiensa vuoksi nanoselluloosakalvot käyvät vaikka mikropiirien tai elektroniikkakomponenttien asennusalustaksi.
Osa metsäteollisuuden jätteistä hyödynnetään energiantuotannossa joko biodieselin osana, biokaasuna tai polttamalla hakkeena lämpövoimalaitoksessa. Hukkaan ei siis mene nuo jätteet.
Puuraaka-aineiden antimikrobiset ominaisuudet ilahduttavat lääketeollisuutta
Puutuotteet ovat myrkyttömiä, mutta myös antibakteerisia ja antimikrobisia. Lääke- ja lääkintäteollisuus osaa arvostaa noita ominaisuuksia. Puusta saatavaa mikrokideselluloosaa voidaan käyttää lääkeaineissa täyteaineena. Pihkan antibakteeriset ominaisuudet on tunnettu pitkään ja sen hyödyntäminen varmasti laajenee vielä. Jo aiemmin mainitut nanoselluloosakalvot ja -kasvatusgeelit helpottavat erilaisia kasvatuskokeita ja lääketieteen tutkimusta.
Yksi hieno aluevaltaus on puupohjainen Woodcast -kipsausaine. Se on myrkytön, kuumennettava ja helposti muotoiltava, kovettuu hyvin ja on tarvittaessa uudelleenmuotoiltava. Sitä ei tarvitse ottaa pois röntgenkuvien ottamisen ajaksi. Se voidaan muotoilla niin, että sen voi ottaa pois vaikkapa suihkussa käynnin ajaksi. Kuinka moni painavan kipsin kanssa tuskaillut on saanut hiertymiä ja joutunut uudelleenkipsaukseen, kun kipsi ei olekaan sopinut kunnolla. Tai kipsi on vaihdettu röntgenkuvien oton yhteydessä ja taas odotetaan kuivumista. Lasikuitumateriaali ei ole ympäristöystävällisin – ei kipsaajalle, käyttäjälle eikä hävitettäessäkään. Woodcast-kipsin voi käytön jälkeen kompostoida tai polttaa bioenergiana.
Puuraaka-ainetta elintarvikkeissa
Kuten lääkeaineissa, niin mikroselluloosaa voidaan käyttää myös elintarvikkeissa tai kosmeettisissa aineissa täyteaineina tai lisäaineena koostumuksen parantamiseen. Mäntyöljystä olikin jo puhe, mutta sen lisäksi pihka, mahla, kuusenkerkät ovat arvokkaita puusta saatavia raaka-aineita, joista tehdään monenlaisia elintarvikkeita.
Lisäksi puuta käytetään kasvualustana esimerkiksi pakurikääpään ja muille sienille, joita käytetään laajasti monenlaisiin tarkoituksiin.
Kaikkien edellä mainittujen terveysvaikutuksista tehdään laajasti tutkimusta ympäri maailman ja tietoa saadaan jatkuvasti lisää.
Pukeudutko mieluummin puukuituun vai mikromuoveihin?
Ihmiset ovat alkaneet herätä siihen, että haluavat ympäristöystävällisiä ja luonnollisempia materiaaleja vaatteisiinsa ja missä nyt tekstiilejä tarvitaankin. Halutaan vaihtoehtoja muovipohjaisille tekokuiduille. Halutaan vaihtoehtoja puuvillalle, jonka tuotanto vaatii melkoisia vesimääriä kasvualueilla, joissa ihmistenkin juomavedestä on pulaa. Halutaan kierrätettävämpiä vaihtoehtoja tekstiilijätevuorille.
Puukuidut ovat tulossa pikkuhiljaa muiden luonnonkuitujen – villan ja pellavan rinnalle. Edustava esimerkki tästä on presidentin rouva Jenni Haukion puku vuoden 2018 itsenäisyyspäiväjuhlissa.
Pukeutumiseen liittyy myös asusteet. Niistä löytyy esimerkkejä Aarniwoodin puukelloista, Kraa Kraan kotimaiset silmälasinkehykset tai Tuohi Desingin moneen käyvät tuohirusetit.
Tulevaisuus näyttää, mitä muuta puuraaka-aineesta saadaan
Hyvä, kun pääsin edes alkuun näiden puu- tai puupohjaisten tuotteiden kanssa. Todella paljon on muitakin ratkaisuja jo olemassa, jossa voidaan korvata öljypohjaisia muoveja tai erilaisia komposiittimateriaaleja.
Periaate on, että se puu, mikä metsästä kaadetaan, käytetään mahdollisimman hyvin hyödyksi. Enää ei riitä, että tukit menee sahalle ja kuitupuu paperitehtaalle ja muut jää jätteeksi. Nyt pyritään käyttämään kaikki sivuvirtana tulevat tuotteet ja niistä erilleen saatavat raaka-aineet mahdollisimman pitkälle hyödyksi. Ympäristöystävällisyys ja ekologisuus ohjaa ajattelua taloudellisuuden lisäksi.
Tulevaisuus näyttää meille, millaisia ratkaisuja vielä keksitään ja mitä kaikkea hyvää hyödynnettävää metsästä vielä löytyykään.
Tuliko tässä jutussa yllätyksiä, joista et tiennyt, että voidaan puusta tai metsästä saada? Mikä oli isoin oivalluksesi?
metsäisin terveisin,
-Outi-
Jos koit kirjoituksen hyödylliseksi, niin laita hyvä kiertämään.