Puukauppojen teko ei ole hätäisen hommaa

Oletko tullut ajatelleeksi, että puukauppojen teko ja hakkuiden toteutuminen voi kestää useamman kuukauden tai jopa vuoden?

Usein puukaupoista ei ole mahdollista saada apua akuuttiin rahantarpeeseen, vaan rahojen saaminen tilille voi ottaa aikaa. Toki tänä päivänä isot puun ostajat tarjoavat erilaisia rahoituspalveluja, joilla “rahat saa tilille melkein heti”. Niiden kanssa kannattaa olla tarkkana, koska nuo rahoituspalvelut ovat lainoja puunmyyjälle, josta puunmyyjältä veloitetaan korot! Rahoituksen järjestelypalkkio on muutaman sata euroa ja sitten alkaa juoksemaan korot siihen asti, kun hakkuut on tehty ja puukaupparahat ovat oikeasti tulossa myyjälle.

Kannattaa lähteä puukauppojen suunnittelussa ajoissa liikkeelle, jos on rahan tarve tulossa ja haluaa menot kattaa puukaupparahoilla. Mikä siinä sitten ottaa aikaa, kun puukauppoja lähdetään tekemään?

Puuta vai asuntoa myymässä?

Puukauppojen tekoa voisi verrata vaikka asunnon myymiseen. Myytävä kohde pitää saada ensin myyntikuntoon. Tuskin sinäkään haluat myydä asuntoasi niin, että ostajaehdokkaat voivat tulla koska vaan arjen keskelle. Laitat varmsti asuntoa myyntikuntoon. Siivoat paikkoja, järjestelet tavaroita pois silmistä ja vähennät ylimääräistä tavaraa pois. Teet asunnostasi houkuttelevamman näköinen ostajalle.

Myyntipaperit kuntoon

Asunnon tarkemmat tiedot kaikkine taloyhtiön tai kiinteistön tietoineen pitää kirjata myyntiesitteeseen. Mitä huoltotoimenpiteitä tai korjauksia on tehty, mitä on suunniteltu tehtäväksi. Missä asunto sijaitsee. Mitä etuja alueella on (kaupat, koulut, kulkuyhteydet ym.) Mahdolliset kuntotarkastuspaperit tai isännöitsijäntoditus on hyvä olla saatavilla.

Kilpailuta ensin välittäjä, joka kilpailuttaa ostajat

Harva meistä haluaa varsinaista myyntiä tehdä, vaan kilpailuttaa välittäjän. Välittäjät käyvät katsomassa asuntoa ja tekevät arvionsa asunnosta, millaisella hinnalla se voisi kaupaksi mennä. Voi olla jotain asioita, joita he ehdottavat tehtäväksi tai korjattavaksi, jotta kauppahintaa voitaisiin saada nostettua korkeammalle.

Kun sopiva välittäjä on löydetty ja olet tehnyt sopimuksen hänen kanssaan, alkaa varsinainen myynti. Ostajaehdokkaita käy asuntoasi katsomassa, tekevät mahdollisesti tarjouksensa ja jos se ei kohtaa pyyntihinnan kanssa, ruvetaan neuvottelemaan asioista. Hyvässä lykyssä se on nopea juttu, mutta usein voi olla kuukausien prosessi. Myyjänä sinä tietysti kuumeisesti odotat, koska kauppa on tehty ja rahat tulevat tilillesi..

Kauppakirjan allekirjoitus ja kohti muuttoa

Kun kaupat on saatu hierottua, pitää vielä hoitaa kauppakirjan allekirjoitus ja muut byrokratian vaatimat asiat sekä rahojen siirtyminen ostajalta myyjän tilille. Ja sitten alkaa jälkityöt eli asunnon tyhjennys..

Leimikon myyntistailaus

Vastaavasti puukaupoissa on laitettava leimikko eli alue, jolta puuta myydään, myyntikuntoon. On tiedettävä, mitä siellä on myytäväksi. Tarvitseeko tehdä ennakkoraivausta tai muita toimenpiteitä, jotta leimikko houkuttelee ostajia. On oltava paperit kunnossa eli puustotiedot, kartat, omistajatiedot ym. ”myyntiesitteeksi”.

Kaupan hieronta – itse vai välittäjän kautta?

Itse myydessä on oltava yhteydessä mahdollisiin ostajiin, pyydettävä tarjoukset, vertailtava niiden lopputulokset keskenään ja tehtävä päätökset kaupoista. Voit myös käyttää välittäjää, esimerkiksi paikallista metsänhoitoyhdistystä tai muuta metsäpalveluyritystä, jolla on paikallistuntemusta ja tiedot eri ostajien tarpeista ja katkonnasta (paljonko saatava tukkipuu / kuitupuu – osuudet yleensä vastaavilta kohteilta on ollut) ja työn laadusta. Missään tapauksessa ei kannata suoraan ensimmäistä tarjousta hyväksyä ennen kuin on kunnolla tarkistanut tarjouksen sisällön ja mitä se käytännössä juuri sinun metsässäsi tarkoittaa.

Sitten odotellaan..

Kun kauppakirja sitten on allekirjoitettu, alkaa myyjän puolelta odotus. Ostaja
hoitaa hakkuut itselleen parhaiten sopivasti kauppakirjassa sovitun ajanjakson aikana. Se voi olla parin viikon sisään tai siinä voi mennä parikin vuotta. Riippuu aina ostajan puuntarpeesta ja leimikosta – onko talvikorjuukohde tai muuten hankalasti saavutettavissa, miten koneet paikalle pääsevät. Ja miten sitten rahat saadaan tilitettyä myyjän tilille.

Moni asia voi puukauppojen teossa venyä ja venyttää aikataulua, joten ei kannata jättää puukauppojen tekoa siihen hetkeen, kun juuri nyt tarvitsisit rahaa. Suosittelen ottamaan reilusti aikaa valmistautumiseen ja kauppojen tekoon ilman kiirettä. Silloin yleensä saat parhaan tuloksen, kun voit rauhassa valmistella asioita ja pohtia tarjouksia ja vaihtoehtoja – oman metsäsi ja oman arvomaailmasi kannalta parhaaseen lopputulokseen.

Olisi mukava kuulla, mitä ajatuksia tämä juttu sinussa herätti?

Mikäli mietit puukauppojen tekoa ja haluat lisätietoa, niin käy lataamassa ilmainen 10 vinkkiä onnistuneisiin puukauppoihin – oppaamme tästä

Metsäisin terveisin,

-Outi-

Yksi kommentti artikkeliin ”Puukauppojen teko ei ole hätäisen hommaa”

Kommentointi on suljettu.