Puukauppojen teko ei ole hätäisen hommaa
Oletko tullut ajatelleeksi, että puukauppojen teko ja hakkuiden toteutuminen voi kestää useamman kuukauden tai jopa vuoden? Asiaan vaikuttaa todella moni asia, joista suuri osa ei ole metsänomistajan käsissä. Osa on ja ne on hyvä tietää.
Usein puukaupat eivät ole ratkaisu akuuttiin rahantarpeeseen, vaan rahojen saaminen tilille riippuu siitä, milloin hakkuut toteutuvat. Se voi ottaa aikaa.
Tänä päivänä isot puun ostajat voivat tarjota erilaisia rahoituspalveluja, joilla voit saada ennakkomaksuna rahat tilille melkein heti. Niiden kanssa kannattaa olla tarkkana, koska nuo rahoituspalvelut voivat olla lainoja puunmyyjälle, josta puunmyyjältä veloitetaan korot! Rahoituksen järjestelypalkkio voi olla muutaman sata euroa ja sitten alkaa juoksemaan korot siihen asti, kun hakkuut on tehty ja puukaupparahat ovat oikeasti tulossa myyjälle.
Kannattaa lähteä puukauppojen suunnittelussa ajoissa liikkeelle, jos rahan tarve on tulossa ja haluat kattaa menot puukaupparahoilla.
Mikä siinä sitten ottaa aikaa, kun puukauppoja lähdetään tekemään?
Puukauppojen teko on kuin asunnon myyntiä
Puukauppojen tekoa voisi verrata vaikka asunnon myymiseen. Myytävä kohde pitää saada ensin myyntikuntoon. Tuskin haluat myydä asuntoasi niin, että ostajaehdokkaat voivat tulla koska vaan arkesi keskelle. Laitat varmasti asuntoa myyntikuntoon. Siivoat paikkoja, järjestelet tavaroita pois silmistä ja vähennät ylimääräistä tavaraa pois. Teet asunnostasi houkuttelevamman näköinen ostajalle.
Myös metsässä voidaan tehdä asioita, joilla lisätä puukauppojen houkuttelevuutta. Onko metsätilalle vievät tiet kunnossa? Onko alue, jolle hakkuita pohditaan, suunniteltu niin, että sinne pääsee helposti metsäkoneilla? Nuo vaikuttavat esimerkiksi siihen, mihin aikaan vuodesta hakkuut voidaan toteuttaa.
Myyntipaperit kuntoon
Asunnon tarkemmat tiedot kaikkine taloyhtiön tai kiinteistön tietoineen pitää kirjata myyntiesitteeseen. Mitä huoltotoimenpiteitä tai korjauksia on tehty, mitä on suunniteltu tehtäväksi. Missä asunto sijaitsee. Mitä etuja alueella on (kaupat, koulut, kulkuyhteydet ym.) Mahdolliset kuntotarkastuspaperit tai isännöitsijäntoditus on hyvä olla saatavilla.
Metsätilasta pitää olla niiden alueiden, joilta puuta suunnitellaan myytäväksi, tarkemmat puustotiedot ja pinta-alat. Miten hakkuut halutaan toteutettavaksi? Millaiset hakkuut on kyseessä – tehdäänkö harvennushakkuita vai onko kyse ison puuston päätehakkuusta.
Kilpailuta ensin välittäjä, joka kilpailuttaa ostajat
Kaikki meistä ei halua varsinaista myyntiä tehdä itse, vaan kilpailuttaa välittäjän. Välittäjät käyvät katsomassa asuntoa ja tekevät arvionsa asunnosta, millaisella hinnalla se voisi kaupaksi mennä. Voi olla jotain asioita, joita he ehdottavat tehtäväksi tai korjattavaksi, jotta kauppahintaa voitaisiin saada nostettua korkeammalle.
Kun olet löytänyt sopivan välittäjän ja olet tehnyt sopimuksen hänen kanssaan, alkaa varsinainen myynti. Ostajaehdokkaita käy asuntoasi katsomassa. He tekevät mahdollisesti tarjouksensa. Jos tarjous ei kohtaa pyyntihinnan kanssa, ruvetaan neuvottelemaan asioista. Hyvässä lykyssä se on nopea juttu, mutta usein voi olla pidempi prosessi. Myyjänä sinä tietysti kuumeisesti odotat nopeita kauppoja ja rahan tuloa tilillesi.
Pohdi puukauppojen osalta sitä, haluatko hoitaa kaiken itse vai otatko siihen palvelun joltain toimijalta, joka avustaa sinua puukaupoissa, toimii välittäjänä.
Kauppakirjan allekirjoitus ja kohti muuttoa
Kun kaupat on saatu hierottua, pitää vielä hoitaa kauppakirjan allekirjoitus ja muut byrokratian vaatimat asiat sekä rahojen siirtyminen ostajalta myyjän tilille. Ja sitten alkaa jälkityöt eli asunnon tyhjennys.
Puukauppakirjassa on monta asiaa, jotka pitää tarkistaa ja ymmärtää. Allekirjoita sopimus vasta, kun olet kysynyt kaikki itsellesi epäselvät asiat. Puunostajille asiat voivat olla niin itsestään selviä, että he eivät tule ajatelleeksi, että kaikki metsänomistajat eivät ole niin perehtyneitä puukauppojen tekemiseen ja niihin liittyvään sanastoon.
Leimikon myyntistailaus ennen puukauppoja
Puukaupoissa on laitettava leimikko eli alue, jolta puuta myydään, myyntikuntoon. On tiedettävä, mitä siellä on myytäväksi. Tarvitseeko tehdä ennakkoraivausta tai muita toimenpiteitä, jotta leimikko houkuttelee ostajia. On oltava paperit kunnossa eli puustotiedot, kartat, omistajatiedot ym. “myyntiesitteeksi”.
Kaupan hieronta - itse vai välittäjän kautta?
Itse puuta myydessä on oltava yhteydessä mahdollisiin ostajiin, pyydettävä tarjoukset, vertailtava niiden lopputulokset keskenään ja tehtävä päätökset kaupoista. Voit myös käyttää välittäjää, esimerkiksi paikallista metsänhoitoyhdistystä tai muuta metsäpalveluyritystä, jolla on paikallistuntemusta ja tiedot eri ostajien puun tarpeista, katkonnasta ja työn laadusta. Katkonta tarkoittaa sitä, miten kaadetut puut pätkitään. Kuinka paljon puista saadaan kalliimpaa tukkipuuta ja kuinka paljon edullisempaa kuitupuuta.
Missään tapauksessa ei kannata suoraan ensimmäistä tarjousta hyväksyä ennen kuin on kunnolla tarkistanut tarjouksen sisällön ja mitä se käytännössä juuri sinun metsässäsi tarkoittaa.
Sitten odotellaan..
Kun puukauppakirja sitten on allekirjoitettu, alkaa myyjän puolelta odotus. Ostaja hoitaa hakkuut itselleen parhaiten sopivasti kauppakirjassa sovitun ajanjakson aikana. Se voi olla parin viikon sisään tai siinä voi mennä parikin vuotta. Koneiden tuleminen metsään riippuu aina ostajan puuntarpeesta ja leimikosta. Onko kyse talvikorjuukohteesta tai onko kohde muuten hankalasti saavutettavissa?
Vasta, kun hakkuut on toteutettu ja tiedetään, paljonko sieltä puuta on hakattu, saadaan rahat tilitettyä myyjän tilille.
Moni asia voi puukauppojen teossa venyä ja venyttää aikataulua, joten ei kannata jättää puukauppojen tekoa siihen hetkeen, kun juuri nyt tarvitsisit rahaa.
Suosittelen ottamaan reilusti aikaa valmistautumiseen ja kauppojen tekoon ilman kiirettä. Silloin yleensä saat parhaan tuloksen, kun voit rauhassa valmistella asioita ja pohtia tarjouksia ja vaihtoehtoja – oman metsäsi ja oman arvomaailmasi kannalta parhaaseen lopputulokseen.
Olisi mukava kuulla, mitä ajatuksia tämä juttu sinussa herätti?
Metsäisin terveisin
-Outi-
Jos koit kirjoituksen hyödylliseksi, niin laita hyvä kiertämään.