Pohditko puukauppoja?

Miten teet puukaupat? Puukaupat olisivat ajankohtaiset, mutta et tiedä, mistä lähteä liikkeelle?

Monelle metsänomistajalle ei puukauppojen teko ole joka vuotista, eikä edes muutaman vuoden välein tehtävää hommaa. Suurin osa metsänomistajista tekee myös ensimmäiset puukauppansa jossain kohtaa ilman, että metsänomistajalla on mitään aiempaa kokemusta niiden teosta.

Saatat olla kuullut hyviä ja huonoja kokemuksia puukauppojen teosta. Tarinoita on varmasti yhtä monta erilaista kuin on metsänomistajiakin. Yksi tapa sopii yhdelle, toinen toiselle. Joskus metsänomistaja on saanut toiveensa hienosti läpi ja joku kokee jääneensä isojen organisaatioiden jyräämäksi. Usein vaikeudet tai pettymykset juontavat juurensa siihen, että metsänomistaja ei ole tiennyt asioita tai osannut kysyä ja kyseenalaistaa hänelle esitettyjä vaihtoehtoja.

Puukaupoissa on monenlaisia asioita, joita ensikertalainen ei voi olla selvillä. Näiden tietäminen helpottaa kuitenkin onnistuneiden puukauppojen aikaan saamista ja tyytyväiseen lopputulokseen pääsemistä. Olemme tehneet ”10 vinkkiä puukauppoihin” – oppaan, jossa näitä asioita on hieman avattu.

Rekisteriseloste ja tietosuoja
tukkipino

Puukauppojen solmiminen vilisee monenlaisia metsäalan termejä, joista motti tai kuutio on yksi tärkeimmistä ymmärtää. Puun hinta kerrotaan yleensä motti- tai kuutiohintana. Katso alla oleva havainnollistava video, niin pääset kärryille tuosta tärkeästä perustermistä.

 

Pari muuta tärkeää puukauppoihin liittyvää termiä ovat tukki- ja kuitupuu. Puun hinta tarjouksissa on yleensä eri tukki- ja kuitupuulle. Ja kummallakin hinta vaihtelee vielä puulajeittaina (mänty, kuusi, koivu..) Puuta myyvän metsänomistajan on hyvä tietää, mitä siellä metsässä on myytäväksi.

Tukkipuu: Puun tyviosasta saatava, isokokoinen, latvaläpimitaltaan / halkaisijaltaan yleensä vähintään 15 cm oleva puutavara, jota käytetään sahojen ja vaneritehtaiden raaka-aineena. Tukin minimipituudet ja -latvaläpimitat vaihtelevat puulajeittain ja ostajittain. Riippuen puiden koosta, isosta puusta saadaan yhdestä kolmeen tukkia.

Kuitupuu: Läpimitaltaan / halkaisijaltaan pienikokoinen puutavara, jota käytetään metsäteollisuudessa selluloosan ja paperin raaka-aineena. Kuitupuuksi nimitetään myös kasvavaa pienempää puuta, jonka tyvestä ei vielä saada tukkia.

Verkkokurssilta lisää tietoa metsäasioiden hoitoon

Puukauppojen lisäksi metsäomaisuuden hoitoon liittyy paljon muitakin asioita. Siihen Polku METSÄÄN – Untuvikosta metsänomistajaksi – verkkokurssimme on oivallinen perehdyttäjä. Tutustu kurssiin https://puustapuuhun.fi/verkkokurssit/ sivulla!

Loppukeväästä on myös tulossa Polku METSÄÄN – Puukauppa tutuksi – verkkokurssi! Seuraa kanaviamme, niin saat tiedon kurssin julkaisusta ensimmäisten joukossa!

Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle hyötyä! Onko puukauppoihin liittyen vielä jotain, johon kaipaisit vinkkejä? Voit laittaa toivomuksia sähköpostilla osoitteeseen info(a)puustapuuhun.fi.