Miten teet puukaupat?

Suurin osa metsänomistajista tekee myös ensimmäiset puukauppansa jossain kohtaa ilman, että metsänomistajalla on mitään aiempaa kokemusta niiden teosta. Monelle metsänomistajalle ei puukauppojen teko ole joka vuotista, eikä edes muutaman vuoden välein tehtävää hommaa. 

Saatat olla kuullut hyviä ja huonoja kokemuksia puukauppojen teosta. Tarinoita on varmasti yhtä monta erilaista kuin on metsänomistajiakin. Yksi tapa sopii yhdelle, toinen toiselle. Joskus metsänomistaja on saanut toiveensa hienosti läpi ja joku kokee jääneensä isojen ostajaorganisaatioiden jyräämäksi. 

Usein vaikeudet tai pettymykset juontavat juurensa siihen, että metsänomistaja ei ole tiennyt asioita tai osannut kysyä ja kyseenalaistaa hänelle esitettyjä vaihtoehtoja. Ostaja on myös voinut olettaa, että puun myyjä tietää metsäasioista enemmän kuin oikeasti tietää.

Puukaupoissa on monenlaisia asioita, joita ensikertalainen ei voi olla selvillä. Näiden tietäminen helpottaa onnistuneiden puukauppojen aikaan saamista ja tyytyväiseen lopputulokseen pääsemistä. Olemme tehneet maksuttoman ”10 vinkkiä puukauppoihin” – oppaan, jossa näitä asioita on hieman avattu. Tilaa opas sähköpostiisi klikkaamalla alla olevaa nappulaa.

 Puukauppojen solmiminen vilisee monenlaisia metsäalan termejä, joista motti tai kuutio on yksi tärkeimmistä ymmärtää. Puun hinta kerrotaan yleensä motti- tai kuutiohintana. Katso alla oleva havainnollistava video, josta selviää tuo yksi puukaupan tärkeimmistä perustermeistä.

Pari muuta tärkeää puukauppoihin liittyvää termiä ovat tukki- ja kuitupuu. Puun hinta tarjouksissa on yleensä eri tukki- ja kuitupuulle. Ja kummallakin hinta vaihtelee vielä puulajeittaina (mänty, kuusi, koivu..) Puuta myyvän metsänomistajan on hyvä tietää, mitä siellä metsässä on myytäväksi.

Tukkipuu: Puun tyviosasta saatava, isokokoinen, latvaläpimitaltaan / halkaisijaltaan yleensä vähintään 15 cm oleva puutavara, jota käytetään sahojen ja vaneritehtaiden raaka-aineena. Tukin minimipituudet ja -latvaläpimitat vaihtelevat puulajeittain ja ostajittain. Riippuen puiden koosta, isosta puusta saadaan yhdestä kolmeen tukkia.

Kuitupuu: Läpimitaltaan / halkaisijaltaan pienikokoinen puutavara, jota käytetään metsäteollisuudessa selluloosan ja paperin raaka-aineena. Kuitupuuksi nimitetään myös kasvavaa pienempää puuta, jonka tyvestä ei vielä saada tukkia. 

Polku METSÄÄN - Puukauppa tutuksi -verkkokurssilta saat enemmän tietoa puukauppojen toteuttamiseen!

Polku METSÄÄN – Puukauppa tutuksi -verkkokurssilla käydään läpi koko puukauppojen toteutus aina sieltä suunnittelusta ja kauppoihin valmistautumisesta lopputilitykseen asti.

Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle hyötyä! 

Tuleeko sinulle puukauppoihin liittyen vielä jotain, johon kaipaisit vinkkejä? Voit laittaa toivomuksia sähköpostilla osoitteeseen info(a)puustapuuhun.fi.