Metsänomistaja voi ostaa työtä, mutta päätökset on tehtävä itse
Miten hoidan metsääni? Miten myyn puuta? Mitä pitää tietää hakkuista? Mistä tiedän, mikä on oikea tapa hoitaa minun metsääni.. Apua! Enhän mä ymmärrä näistä yhtään mitään. Onko minusta metsänomistajaksi? Tuntuuko tutulta?
Monella juuri metsänomistajaksi tulleella pyörii miljoona kysymystä päässään. Sinulla voi olla pelko ja ahdistus, ettet selviä metsänomistamisesta ollenkaan. Voit haudata pääsi puskaan, yrittää unohtaa koko metsän ja jättää sen oman onnensa nojaan. Voit lykätä täyden valtakirjan asioiden hoitamisesta ensimmäiselle metsäalan toimijalle, joka sattuu sinua lähestymään. Voit kysellä aina apua, neuvoja ja vinkkejä eri suunnista, etkä uskalla tehdä päätöksiä. Voit ruveta opettelemaan asioita puu kerrallaan.
Meitä on niin monta erilaista metsänomistajaa, kuin on metsänomistajiakin. Jokainen meistä on elämässään erilaisessa vaiheessa ja tekee päätöksiä omalla tavallaan, oli sitten kyse mistä elämän osa-alueesta tahansa.
“Halusin tosiaan opiskelemaan, että ymmärrän miksi ja mitä teen. Ja etten ole vain asiantuntijoiden sanan varassa, kun en itse pysty ilman tietoa tekemään nimenomaan omaa päätöstä.”
Metsänomistaminen on kokonaisuus, joka sisältää tietoa, taitoa ja asennetta.
Tieto * Taito * Asenne = Hyvä metsänhoito
Tiedot sinä voit opetella. Taitoja voit hankkia itsellesi tai voit ostaa niitä. Asenne määrittelee pitkälle sen, miten suhtaudut metsänomistamiseen.
Oletko utelias, kiinnostunut, innostunut ja haluat oppia ja ymmärtää vai eikö metsä voisi vähempää sinua kiinnostaa?
Tosiasia on kuitenkin se, että sinä metsänomistajana olet se, joka päätät, mitä sinun metsässäsi tehdään ja touhutaan. Sinä päätät, miten sinun metsääsi hoidetaan ja kasvatetaan sekä miten sitä hyödynnetään – taloudellisesti tai vaikka virkistyskäyttöön. Kukaan muu ei noita päätöksiä tee sinun puolestasi.
Asenne ratkaisee metsäasioissakin
Pohditaanpa vähän tuota asennetta. Asenne on itse asiassa päätös siitä, miten suhtaudut metsänomistamiseen. Se voi olla myönteinen tai kielteinen. Kumpikin on aivan yhtä hyvät tai oikeat vaihtoehdot, kunhan olet itse sinut sen päätöksen kanssa.
Mikäli asenteesi on kielteinen metsänomistamiseen, et halua itseäsi vaivata metsäasioilla. Et halua pohtia omia vaikutusmahdollisuuksiasi muun muassa ympäristö- ja hiilinieluasioihin metsänomistajana. Silloin voi olla parempi, että hankkiudut metsästä eroon myymällä sen pois. Saat eurot käteen ja metsä ja siihen liittyvät päätökset, vastuut ja mahdollisuudet siirtyvät seuraavalle metsänomistajalle.
Mikäli haluat saada metsäomaisuudesta tuottoa, mutta et halua vaivata päätäsi metsäasioilla, voisi hyvä ratkaisu olla liittää metsäsi yhteismetsään. Yhteismetsässä metsiä hoidetaan osakaskunnan kokouksen päätösten mukaisesti ja osakkaat saavat tuottoa oman osuutensa mukaisesti. Kaiken lisäksi yhteismetsän tuotto on yhteismetsän osakkaalle verotonta tuloa! Melkoinen etu! Tämä on varteenotettava vaihtoehto harkittavaksi.
Rupea ottamaan selvää asioista
Erilaiset ihmiset lähestyvät asiaa oman luonteensa mukaisesti. Joku varovasti kurkistelee metsän suuntaan ja haluaa jonkun ottamaan itseään kädestä kiinni – tuomaan turvaa ja luottamusta, että asiat hoituvat.
Toinen porskuttaa ennakkoluulottomasti saappaat jalassa suoraan pöheikköön ja rupeaa touhuamaan sen enempiä ajattelematta.
Kolmas opettelee ja opiskelee, pohtii ja miettii ja tuntee ylpeyttä rinnassaan, että on metsänomistaja – omistaa palan omaa isänmaata ja haluaa pitää siitä hyvän huolen. Hän haluaa hoitaa metsäänsä fiksusti ja jättää sen – jos mahdollista – paremmassa kunnossa jälkipolville, kuin mitä se oli tullessaan hänen omistukseensa.
Yksi haluaa suojella metsän, toinen on valmis tilaamaan metsäkoneet heti palstalle kaatamaan puuta nurin, jotta eurot kilisevät pussiin.
Millainen metsänomistaja sinä olet? Millaista apua sinä kaipaisit vai kaipaatko mitään?
Tiedot ovat tärkeässä roolissa, jotta metsänomistaja pystyy tekemään päätöksiä
Olet varmaan jo huomannut, että metsään liittyy todella paljon erilaisia asioita, joista pitäisi tietää jotain. Älä pelkää! Sinun ei tarvitse tietää syvällisesti, mitä boorin puutos maaperässä * aiheuttaa puustolle tai millaiset apteerausmitat on motolle ** annettu.
* Boori on yksi alkuaineista ja välttämätön hivenaine kasveille. Boorin puutos haittaa puiden kasvua ja sitä voidaan korjata boorilannoituksella.
** Apteeraus tarkoittaa sitä, miten puut katkaistaan, kun ne kaadetaan. Eri puun käyttötarkoituksiin on erilaisia mittavaatimuksia pituudelle ja puun paksuudelle. Moto on lempinimi metsäkoneelle, jolla tehdään puiden kaato ja katkaisu metsässä.
Sinun on metsänomistajana hyvä saada yleiskäsitys metsäasioista. Perussanaston ymmärtäminen helpottaa metsäalan asiantuntijoiden kanssa asiointia. Kun sinulla on jonkinlainen käsitys asioista, sinun on helpompi lähteä selvittämään eteen tulevia juttuja.
Jollekin metsänomistajalle vaikkapa puukauppojen teko voi tulla eteen vasta monen vuoden päästä siitä, kun hänestä on tullut metsänomistaja. Joku taas aloittaa ehkä metsäasioiden hoidon tekemällä ensimmäiset puukauppansa.
Metsäveroasiat tulevat kaikille metsänomistajille hoidettavaksi kerran vuodessa, kuten muutkin verotusasiat. Metsäverotukseen liittyvistä asioista voit lukea lisää jutusta Metsätalouden raha-asiat ja veroilmoituksen täyttö ovat henkilökohtaisen talouden pitoa!
Metsänomistajana sinä olet aina se, joka tekee päätökset metsän hoitamisesta ja hyödyntämisestä. Teet päätökset, miten metsääsi hoidetaan vai jätätkö sen hoitamatta tai vaikka suojelet metsän. Sinä teet päätökset hakkuista ja puukauppojen tekemisestä.
Joitakin lakisääteisiä velvoitteita kuitenkin on, kuten esimerkiksi avohakkuun jälkeinen metsänuudistamisvelvoite. Metsänomistajana voit kuitenkin päättää lain säätämien aikarajojen puitteissa, milloin uudistaminen tehdään ja millä tavalla. Istutetaanko sinne taimia, minkä puulajin taimia ja minkä ikäisiä taimia. Vai tehdäänkö uudistaminen kylvämällä siemeniä vai luotatko luontaiseen uudistumiseen.
Metsänomistajana voi päättää metsäsi suojelusta. Siihenkin on erilaisia vaihtoehtoja omaehtoisesta suojelusta määräaikaiseen ja täyssuojeluun.
Aloitetaan arvoistasi
Saatat nyt kysyä, miten sinä pystyt metsänomistajana tekemään päätöksiä. Minusta tärkeää on se, että ensin mietit omia arvojasi. Mitä metsä sinulle merkitsee? Onko se puhdas tuottoa kerryttävä omaisuuslaji? Onko se virkistysmetsänä sinulle tärkeä? Haluatko suojella metsäsi niin, ettei siellä tulla hakkuita tekemään? Pidätkö metsää arvokkaana hiilinieluna, jolloin on tärkeää huolehtia metsän kunnosta ja kasvusta?
Mikä sinulle on tärkeintä? Miten metsä sopii sinun sydämesi asioihin mukaan?
Kun ymmärrät omat arvosi, kannattaa paneutua kokonaiskuvaan. Tietoa noista edellämainituista hyvin erilaisista asioita löytyy valtavasti – sekä puolesta että vastaan. Tietovirrasta on osattava suodattaa ääripäiden ehkä mustavalkoisetkin mielenilmaukset ja löytää tosiasioihin perustuva tieto.
On hyvä muistaa myös se, että metsä ja luonto ovat melkoinen kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos yksi osanen puuttuu, toiset voivat villiintyä. Hyvä esimerkki tästä on se, kuinka hirvet ja kauriit lisääntyvät kovasti alueilla, joilla ei suurpetoja ole.
Tai maaperässä odottaa joidenkin kasvien siemenet vuosikausia, että puita hakattaisiin ja maaperään asti tulisi jälleen valoa ja lämpöä, jotta nuo kasvit voisivat taas päästä valloilleen.
Moni yhden asian liike saattaa tehdä hallaa kokonaisuudelle, jos ei ymmärretä sitä, miten tuo yksi asia vaikuttaa kaikkeen muuhun tai miten muu kokonaisuus vaikuttaa tuon yhden asian mahdollisuuksiin elää. Kuulostaako vaikealta?
Ei kannata huolestua, jos biologia ei koulussa ollut lempiaineesi, etkä tunne näitä asioita omaksesi. Ison kuvan saaminen siitä, miten metsä kasvaa vuosikymmenien aikana ja miten sitä voidaan hoitaa eri ikäkausina, auttaa ymmärtämään metsänhoidon vaikutuksia. Hyvällä metsänhoidolla saadaan metsä kasvamaan hienosti. Ja jos siihen joku häiriö tulee, niin aina voidaan tehdä korjausliikkeitä.
Metsän kanssa ei olla jäniksen selässä, eikä päätöksiä tarvitse tehdä kiireellä kuukausi- tai viikkotasolla. Riittää hyvin , kun tilannetta tarkastelee vuositasolla. Pidemmän tähtäimen suunnitelmat tehdään viiden vuoden ja kymmenen vuoden ajalle. Talvella on hyvä tehdä suunnitelmia – jutussa käydään esimerkiksi metsäsuunnitelmaa läpi.
Kolmas elementti on taidot
Jokaisen metsänomistajan elämäntilanne on erilainen. Metsänomistajalta ei vaadita sitä, että siellä metsässä pitäisi itse olla tekemässä erilaisia töitä. Halutessaan metsänomistaja voi monenlaisia taitoja hankkia ja tehdä istutukset ja taimikonhoidot raivaussahalla itse. Mahdollisesti vielä jopa ensiharvennusta moottorisahalla, jos kunto ja osaaminen riittävät siihen.
Mikäli aikaa ja halua on, nuo metsän elinkaaren alkuvaiheen työt ovat sellaisia, jotka itse tekemällä metsänomistaja säästää työkustannuksissa. Toki omalle ajallekin voisi laskea hinnan, mutta moni metsänomistaja pitää metsätöiden tekemistä hyvänä kuntoiluna ja omana harrastuksenaan.
Nykypäivänä kuitenkin kaikki nuo työt ja varsinkin sitten, kun tarvitaan jo isompia koneita töihin, voidaan teettää ammattilaisella. Metsureita ja metsäpalveluyrittäjiä löytyy ympäri Suomen tekemään taimikonhoitoa ja nuoren metsän kunnostustöitä. Metsäkoneyrittäjät tekevät sitten isompia koneita vaativat työt. Taidot ovat siis ostettavissa olevia asioita. Ja ostamalla taitoja, työt tulevat tehtyä ajallaan ja laadukkaasti.
Metsänomistajan kannattaa hankkia riittävät tiedot
Parasta, mitä voit metsänomistajana tehdä metsäomaisuutesi hoidossa, on lähteä positiivisella asenteella opettelemaan metsäasioita eli hankkimaan itsellesi riittävät tiedot päätösten tekemiseksi. Kun sinulla on riittävät tiedot, sinä pystyt hyvällä omallatunnolla tekemään päätökset ja perustelemaan ne sekä itsellesi, että mahdollisesti muille.
Tietojen hankinta on tänä päivänä sekä helppoa, että vaikeaa. Netistä löytyy nopeasti paljon tietoa kaikista asioista. Vaikeaa on se, että netistä löytyy monenlaista tietoa kaikista asioista. Miten siinä erottaa, mikä on oleellista ja oikeaa? Miten siinä tietää, onko joku tieto kokonaiskuvan kannalta tärkeää vai vain johonkin pieneen yksityiskohtaan keskittyvää?
Tieto on myös pirstaloituneena moneen paikkaan. Harvoin tietoa löytyy keskitetysti ja kootusti asioita yhdestä paikkaa.
Tiedon laadussa on myös paljon vaihtelua. Monesta asiasta löytyy alkeista lähtien tietoa ja sitten todella syvälle menevää ammattitietoutta. Kuinka paljon käytetään ammattisanastoa? Suomennetaanko ammattisanasto niin, että asiaa vasta opettelevana pääset kiinni siitä vai turhaudutko itsellesi vieraiden termien kanssa?
Tietoa saa myös monella eri tavalla. Nettitiedon lisäksi eri toimijat järjestävät koulutuksia ympäri Suomen. Koulutustilaisuudet ovat siitä hyviä, että siellä voi suoraan kysyä mieltä askarruttavista asioista. Myös muiden metsänomistajien tarinat ja kysymykset tuovat usein itselle uutta tietoa tai pohdittavaa.
Koulutustilaisuuksia on lyhyemmistä parin tunnin illoista aina päivän parin kursseihin tai jopa vuoden kestävään metsänomistajakouluun. Osa koulutuksista on ilmaisia. Osa maksaa joitakin kymppejä, mutta metsänomistajana saat ne vähennettyä kuluina metsäverotuksessa. Koulutuksiin osallistuminen toki vaati omasta kalenterista ajan ja paikan päälle lähtemisen.
Hyvä tapa hankkia tietoa on myös pyytää paikallisen metsänhoitoyhdistyksen tai muun metsäpalveluyrityksen metsäasiantuntijaa lähtemään kanssasi tilakäynnille metsääsi. Siellä näet ihan konkreettisesti, miltä tilanne näyttää ja metsäasiantuntija voi kertoa sinulle vaihtoehdoista metsän hoitamiseksi.
Monella metsänomistajalla metsätila sijaitsee sen verran kaukana, että saattaa olla hankala järjestää aikaa tilakäyntiä varten. Kannattaa kuitenkin pohtia, jos sen saisi onnistumaan. Ammattilaisen kanssa metsässä kiertäminen avaa silmiä ihan eri tavalla, kun hän pystyy siinä paikan päällä selittämään sinulle asioita.
Nyt ihmiset käyvät kovasti erilaisia verkkokursseja, joita voi käydä 24/7 missä vain, kun vain löytyy nettiyhteydellä varustettu älypuhelin, tabletti tai läppäri. Verkkokurssien käyminen onnistuu silloin, kun sinulle itsellesi parhaiten sopii. Se voi olla vaikka työmatkalla bussissa tai odottaessa lasta jostain harrastuksesta. Kurssin voi keskeyttää ja jatkaa taas seuraavassa sopivassa hetkessä.
Palataan alun kaavaan
Tieto * Taito * Asenne = Hyvä metsänhoito
Asenteen voit valita, taidot voit opetella tai ostaa, tietoa sinun kannattaa hankkia. Etsi itsellesi sopivin tapa opetella tarvitsemasi metsäasiat, jotta pystyt tekemään oman metsäsi hoitamiseksi arvojesi mukaiset päätökset. Näin voit vielä vuosienkin päästä tuntea tyytyväisyyttä tekemistäsi päätöksistä.
Metsäisin terveisin
-Outi-
Jos koit kirjoituksen hyödylliseksi, niin laita hyvä kiertämään.