Osaanko minä hoitaa metsää?
Onko minusta metsänomistajaksi? Miten minä voisin olla metsänomistaja? Mitä mun pitäisi tietää? Mitä minun pitäisi ymmärtää? Kuka kertoo minulle, mitä tehdä? Enhän mä osaa mitään. Enhän mä ymmärrä metsän hoitamisesta mitään. Apua! Pelottaa! Jännittää! Ahdistaa! Kiehtoo!
Kuulostaako tutulta? Ainakin minulla nuo olivat alkuajan kysymyksiä, jotka risteilivät päässäni edestakaisin, kun meistä tuli metsänomistajia. Välillä tunsin ylpeyttä siitä, että olimme metsänomistajia. Välillä hirvitti, osataanko oikeasti. Ettei vaan pilata metsää. Tai tehdään jotain ihan väärin. Ja saadaanko me oikeasti tehdä siellä jotain. Mitä me siellä saadaan tehdä? Vai määrääkö joku, mitä ja miten sitä pitää hoitaa ja hakata.
Tämä juttu on ensimmäinen osa minun tarinaani metsänomistajana. Toivon tarinani antavan uskoa siihen, että jokainen pystyy ottamaan metsäasiat täysin riittävästi haltuunsa, jos vain halua ja kiinnostusta on. Todella moni metsänomistaja on aloittanut ihan nollista, kun metsänsä saanut omistukseensa. Jotkut ovat kasvaneet lapsesta asti metsäasioihin, mutta moni on alkuun täysin untuvikko.
Löydä oma tarinasi metsänomistajana – sinusta on siihen!
Tietoa etsimässä metsäasioista
Tuntikausia vietin koneella tutkimassa netin syövereissä metsäasioita. Sivuja löytyi valtavasti. Yrityksiä tai toimijoita oli paljon. Enkä edes ymmärtänyt, mitä ne kaikki tekee. Miksi tuollainenkin toimija on olemassa? Pitäisikö minun tietää siitä jotain? Mistä tiedän, keneen ottaa missäkin asiassa yhteyttä..
Lukiessani jotain sivua, sieltä löytyi mielenkiintoisia linkkejä. Seurasin niitä ja taas löytyi uutta. Mielenkiintoista. Kiinnostavaa. Opittavaa. Ja kohta olin jo niin eksyksissä, etten enää tiennyt, mistä olinkaan lähtenyt liikkeelle. Pökerryttävä tunne olla pää pyörällä netin syövereissä uusien asioiden parissa. Tuntuuko sinusta yhtään tutulta?
Uusi metsänomistaja eksyy netin syövereissä
Pian totesin, että itsekseni näitä asioita ihmetellessä menen vain entistä enemmän sekaisin. En pysty jäsentämään asioiden tärkeyttä. En tiedä, mikä on nyt tärkeää. En tiedä, mitä minun pitäisi oppia ja missä järjestyksessä. Tiesin, että olen täysin uudella alalla ja uusien asioiden edessä. Tarvitsen apua.
Ymmärsin sen, että tavalliset ihmiset omistavat metsiä, eikä heillä kuitenkaan ole metsäalan koulutusta. Metsänomistaja pärjää ilman alan tutkintoja, mutta jotain varmasti tarvitsee tietää ja ymmärtää. Varmasti kaikkeen löytyy palveluja, mutta onko sellaisia juttuja, joita voimme itse tehdä, kun perehdymme asiaan ja opettelemme niitä. Halusin tietää ja ymmärtää ja halusin päästä sinne omaan metsään touhuamaan.
Millaisilla ajatuksilla sinä olet metsäsi – olemassa olevan tai tulevan – kanssa? Haluatko tietää lisää ja päästä tekemään itse metsässä hoitotöitä? Vai pelottaako ja kauhistuttaako sinua koko asia ja haluaisit päästä vain eroon koko metsästä?
Metsäalan sanasto on outoa
Jos siellä netissä seikkaillessani olin huomannut sen, että en ymmärtänyt kaikkia sanoja, mitä siellä käytettiin. Metsäalalla oli ihan oma sanastonsa. Tuntui siltä, että minun oletettiin ymmärtävän ne, kun niitä ei ollut selitetty. Toki googlaamalla ja wikipediasta jotain selityksiä löytyi. Samoin joitakin metsäalan sanastojakin löytyi, mutta tuntui, ettei niissä kuitenkaan ollut kaikkia asioita selitetty niin, että olisi aina asioita ymmärtänyt kokonaisuutena.
Kaikilla aloilla on oma ammattisanastonsa. Oli sitten kyse sairaanhoidosta, it-alasta tai markkinoinnista, mistä vaan. Varmaan tunnistat itsekin tämän. Sinäkin varmaan käytät sellaista sanastoa työssäsi tai harrastuksissasi, jota perheesi tai kaveripiirisi eivät ymmärrä.
Totesin, että monenlaisia uuden tai tuoreen metsänomistajan oppaita löytyi, mutta en niistäkään ymmärtänyt. Oppaissa tarjottiin kyllä auliisti apua – “Klikkaa tästä, niin meidän asiantuntijamme hoitavat metsäsi”. Mutta mistä minä tiedän, että juuri nämä asiantuntijat ovat oikeat meille? Minusta ei tuntunut hyvältä, että antaisin jollekin toiselle täydet valtuudet hoitaa metsääni, kun en ymmärtänyt oikeastaan mitään asiasta. Kyllä minun pitää itse tietää edes se, mitä apua tarvitsen ja mihin, jotta voin valita sopivan palveluntarjoajan. Miten sinä koet tämän asian?
Miten päästä alkuun?
Ensimmäinen avunpyyntösoitto lähti sukulaiselle, joka oli myös päässyt perehtymään metsäasioihin aikuisiällä alkeista lähtien. Hänen ensimmäinen neuvonsa oli: Ottakaa yhteyttä paikalliseen metsänhoitoyhdistykseen ja pyytäkää metsäneuvojan tapaamista.
Neuvo osoittautui erittäin hyväksi. Metsäneuvojalla oli kartat ja perustiedot metsästämme. Itsellämme ei tuollaisia ollut. Tänä päivänä jokainen metsänomistaja pääsee metsään.fi -palvelusta tunnistautumisen jälkeen näkemään perustiedot omistamistaan metsätiloista. Tiedot siis löytyvät, mutta me emme ainakaan olisi niitä osanneet yksin edes tulkita. Mitä siellä mikäkin juttu tarkoittaa? Miksi joku asia on kiireellinen? Onko se nyt oikeasti niin kiireellinen?
Kävimme läpi perusasioita. Neuvoja kyseli meidän osaamistamme, kiinnostustamme ja halukkuuttamme metsäasioiden hoitamiseen. Kyselimme ja kyselimme. Paljon meni ohi, kun asiaa oli niin paljon. Ja se sanasto oli osin outoa.
Ymmärrys lisääntyi sen verran, että tajusimme tarvitsevamme lisää tietoa sekä metsäsuunnitelman. Silloin saisimme paremman ymmärryksen, mitä siellä metsässä oikein oli, kun ammattilainen kävisi metsän kartoittamassa ja tekemässä mittauksia puuston määrästä ja koosta. Metsäsuunnitelmasta voit lukea lisää jutusta Mihin metsäsuunnitelmaa voidaan käyttää?
Lähdimme myös kiertämään metsää. Siellä neuvoja osoitteli ihan konkreettisesti eri ikäisiä ja tyyppisiä alueita metsästä ja kertoi, mitä niille kannattaisi tehdä. Muistiinpanovälineethän siinä olisi pitänyt olla mukana. Mutta onneksi metsän kanssa ei ole kiirettä, vaan asioihin voi perehtyä rauhassa.
Metsäkeskuksen uusille metsänomistajille tarkoitetulla kurssilla pääsimme hieman lisää sisälle asioihin ja huomasimme, että emme olleet yksin asian kanssa. Kurssilla oli paljon muitakin, joilla oli ihan perusasiat hakusessaan. Hieman tunnelmaa latisti joku omaa osaamistaan korostava aktiivikyselijä, jonka kysymykset menivät jo sellaiselle tasolle, että kouluttajakin jo yritti sanoa, että eivät ole enää tämän alkeiskurssin asioita..
Metsäkeskuksen kursseilla olemme saaneet myöhemminkin hyvää oppia ja lisätietoa monista asioista. Metsäkeskuksen uusille metsänomistajille tarkoitetuista starttipäivistä ja muista tapahtumista voit lukea lisää heidän sivuiltaan. Nykyään he järjestävät monia koulutuksia webinaareina verkossa. Toki silloin jää se paikan päällä kyselymahdollisuus ja muihin metsänomistajiin tutustuminen.
Teetä metsäsuunnitelma ja mieti arvosi ja painotustoiveesi
Metsäsuunnitelma oli todellakin kullan arvoinen. Ennen suunnitelman tekoa, metsäsuunnitelman tekijä haastatteli meitä. Hän kyseli meidän metsänhoidon tavoitteistamme ja miten haluaisimme metsäämme hoidettavan. Älyttömän vaikeita kysymyksiä aloittelijoilla. Mitä me nyt sitten haluttaisiin? Mitä haluamme painottaa? Mitkä asiat on tärkeitä?
Kylmiltään tuollaisiin kysymyksiin vastaaminen oli todella vaikeaa. Voi, kunpa joku olisi aiemmin laittanut meitä pohtimaan omia arvojamme ja millaisena haluaisimme metsämme nähdä vaikka kymmenen päästä. Silloin vain heitelimme vastauksia hölmistyneinä, että joo, onhan se tärkeää, juu, tuokin on kyllä… Ei siinä tainnut tulla kunnon vastausta, mikä nyt oikeasti on meille tärkeää. Oletko sinä pohtinut tuollaisia? Jos et ole, niin lataa itsellesi maksuton Minä metsänomistajana -työkirja kautta. Olen tehnyt sen ihan sinun avuksesi.
Metsäsuunnitelman tekijän kanssa kävimme sitten suunnitelman läpi kohta kohdalta. Hän selitti asioita asioita, näytti kartalta paikkoja ja kertoi, mitä mikäkin asia suunnitelmassa tarkoitti. Kartta kädessä ja suunnitelman kanssa lähdimme sitten itsekin ihmettelemään metsäämme. Metsä avautui nyt paljon selkeämmin. Mikä ihana tunne, kun aloimme ymmärtämään omaa metsäämme ihan uudella tavalla!
Hakeutukaa arvonlisäverovelvolliseksi
Saimme myös vinkin, että kannattaa hankkiutua arvonlisäverovelvolliseksi. Se kannattaa, vaikka ei olisi tuloja metsästä.
- Jaaha, selvä. Mistäs sellainen sitten hoidetaan ja mitä se tarkoittaa.
- Verottajan sivuilta löytyy ohje, hoitakaa se nyt heti, ei ole iso homma. Saatte siitä lähtien hyväksenne arvonlisäverot eli käytännössä alennuksen ostoistanne.
Mitäänhän en siitäkään oikeasti ymmärtänyt, mutta luotin siihen, että neuvonantajamme tietää, mikä on meille hyväksi.
Olen kirjoittanut aiheesta jutun Miksi metsänomistajan kannattaa hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi? Itselleni asia valkeni kunnolla vasta, kun ensimmäisen arvonlisäveroilmoituksen tehtyäni saimme arvonlisäveron palautukset tilillemme. Siis oikeasti! Ostimme metsätöissä tarvittavia työkaluja ja turvavarusteita ja saatiin rahaa takaisin. Aika jees! Nyt menin hieman edelle tarinassa, joten palataanpa askel takaisin.
Metsäveroilmoituksen täyttäminen tuntui ensimmäisellä kerralla vaikealta
Tuli ensimmäinen vuodenvaihde ja kohta eteen tupsahti metsäveroilmoituksen tekeminen. Apua! Mikä metsäveroilmoitus? Siis pitääkö meidän tehdä joku tuollainenkin?
Kyllä, metsäveroilmoituksen tekeminen on jokaisen metsänomistajan vuotuinen velvollisuus. Eikä se velvollisuus ole pelkästään verottajan suuntaan, vaan se on sinun oman taloutesi hyväksi, sinun omiin veroihisi vaikuttava asia.
Siitäpä sitten ruvettiin kaivelemaan kuluneen vuoden kauppakuitteja ja mitä on mahdettu ostaa sellaisia juttuja, jotka käyvät metsätalouden verotukseen vähennykseksi. Onneksi on muuten yritetty seurata perheen taloutta ja kerätty kuitit talteen. Piti vain plärätä kooste-exceliä ja kaivaa sieltä metsään liittyvät jutut.
Varmaan ensimmäisenä vuotena jäi jotain laittamattakin kuluihin, kun ei vain tajuttu, että olisi voinut mukaan ottaa. Seuraavana vuonna oltiin sitten jo fiksumpia ja kerättiin metsään liittyvät kuitin omaan paikkaansa.
Eikä se veroilmoitus loppujen lopuksi niin vaikea ollutkaan. Kulut oli yhdessä excelin taulukossa. Metsään liittyvät ajokilometrit toisella sivulla matkan tarkoitusten kera. Poistojen teko pohditutti eniten, mutta siihenkin sain neuvonantajamme kuuman linjan puhelinneuvot ja homma hoitui.
Ja metsäveroilmoituksen lisäksi oli se arvonlisäveroilmoituksen teko. Se oli käytännössä vielä yksinkertaisempi juttu. Vuoden ostojen arvonlilsäverot yhteen ruutuun ja jos niitä myyntejä olisi ollut, niiden määrä toiseen. Jos myyntien arvonlisäverot ovat isommat kuin ostojen, niin erotus pitää tilittää verottajalle. Jos ostojen arvonlisäveroja on enemmän, ne verottaja palauttaa sinulle.
Blogikirjoituksesta Metsätalouden raha-asiat ja veroilmoituksen täyttö ovat henkilökohtaisen talouden pitoa! saat lisää metsäveroilmoitukseen ja arvonlisäverotukseen liittyen. Ensimmäisen vuoden jälkeen homma on jo selkeämpi, eikä aiheuta sen isompia sydämentykytyksiä. Lähinnä mielenkiinto on siinä, minkä verran pienmetsänomistajalla vuotena, jolloin ei puukauppaa ole tehty, tulee alv-palautuksia ja paljonko tappioita siirtyy henkilökohtaiseen verotukseen sitä keventämään. Realistihan tässä täytyy olla, että monella metsänomistajalla ei ole tilipäivää joka vuosi.
Perustietämys oli nyt hankittu
Nyt oltiin jo sillä tasolla ymmärryksessä metsäasioista, mikä olisi ollut aivan riittävä taso siihen, että voimme metsäasioitamme hoitaa hyvillä mielin. Enää ei pelottanut ja ahdistanut niin paljoa. Olimme alkaneet ystävystyä metsän kanssa ihan uudella tavalla. Sen hoitamisesta hyvin oli tullut sydämen asia. Halusin, että jätämme metsän jälkeemme paremmassa kunnossa kuin, mitä se oli sen saadessamme.
Minulle metsästä oli tullut rakas harrastus, josta halusin tietää lisää. Halusin oppia ja ymmärtää enemmän. Minä lähdin opiskelemaan Metsänomistajakouluun, kun sopiva tilaisuus tuli. Mutta jätänpä tarinan tällä kertaa tähän. Jatketaan tarinaa myöhemmin, mitä sitten tapahtui.
Toivottavasti tämä tarinani antoi sinulle uskoa siihen, että sinäkin pystyt ottamaan metsäasiat riittävästi haltuusi, jos vain haluat. Metsäasiat eivät ole lopulta mitään vaikeita ja monimutkaisia juttuja. Perussanaston ymmärrys ja pieni asioihin perehtyminen riittää monelle. Ja jos et jotain tiedä tai ymmärrä, niin kysy. Metsä on sinun ja sinä teet ne päätökset. Apua voi, saa ja pitääkin kysyä.
metsäisin terveisin
-Outi-
Jos koit kirjoituksen hyödylliseksi, niin laita hyvä kiertämään.