Metsien monimuotoisuutta voi vaalia erilaisilla linnunpöntöillä
Tiesitkö, että eri lintulajit tarvitsevat eri kokoisen lentoaukon pesäpönttöönsä? Lentoaukon koolla on merkitystä, kun keväällä taas alkaa asuntomarkkinat pönttörintamalla kuumenemaan. Kuka saa vallattua pöntön? Vai onko kaikille tarjolla sopivia pönttöjä?
Saatat nyt miettiä, miten linnunpöntön reikä vaikuttaa metsien monimuotoisuuteen. En itsekään ollut sitä tajunnut ennen kuin mies luki ääneen jostain juttua linnunpöntöistä. Otetaanpa askel vähän kauemmas, miksi tämä juttu on tärkeä.
Metsien monimuotoisuus on sekä kasviston että eläimistön laajaa lajikirjoa
Metsien monimuotoisuuden vaalimisesta puhutaan nyt paljon. Puhutaan kasvien ja eläinten lajikirjon säilyttämisestä ja erilaisten metsätyyppien varjelusta. Erityyppisissä ja eri ikäisissä metsissä kasvaa ja elää erilainen lajisto. Tarvitsemme kaikenlaisia metsiä, jotta kaikenlaisille puu- ja kasvilajeille sekä eläimille on sopivia kasvuympäristöjä. Jotkut lajit sopeutuvat ja leviävät uudenlaisillekin alueille, mutta on paljon lajeja, joilla on erityisvaatimuksia elinympäristölleen. Ne eivät pärjää, jos ympäristö ei ole oikeanlainen.
Metsien monimuotoisuus on todella laaja-alainen ja monimutkainen juttu, eikä sitä aiheeseen perehtynytkään ihminen täydellisesti vielä ymmärrä. Miten metsän ekosysteemissä erilaiset eliöt ja elottomat ympäristötekijät vaikuttavat toisiinsa? Miten joku asia voi auttaa muita eliöitä elämään tai estää sen. Miten sitten tavallinen metsänomistaja näiden monimuotoisuusasioiden kanssa pärjää?
Muutamalla perusasialla pääsee jo pitkälle. Erilainen maaperä sopii erilaisille lajeille. Suo- ja turvemaalla kasvaa erilainen puusto ja kasvisto kuin kangasmetsissä, joissa on kivennäis- tai multamaa. Kun puusto ja kasvisto on erilaista, on myös eläimistö erilaista. Monilla kasveilla on omat ystävänsä, joiden kanssa ne viihtyvät. Eläimet tykkäävät eri kasveista ja erilaisista ympäristöistä, joihin oman pesänsä tekevät. Kaikille pitää löytyä oikeanlaista ravintoa ja sopivasti vettä. Lämpö- ja kosteusolosuhteiden on oltava myös tarpeiden mukaiset.
Vähän samalla tavalla kuin ihmisetkin viihtyvät erilaisissa ympäristöissä. Yksi tykkää kaupungin sykkeestä ja nauttii kerrostalossa asumisesta, kun taas toista ei sinne saisi millään. Toinen nauttii maaseudusta ja luonnossa liikkumisesta, kun toinen pelkäisi eksyvänsä ensimmäisen polun mutkan jälkeen ja joutuvansa suden suuhun. Yksi kaipaa etelän lämpöä ja toinen viihtyy viileämmässä. On hyvä, että jokaiselle löytyy omanlaisiaan elinympäristöjä ja koteja.
Herra ja Rouva Touho valtasivat pöntön, mutta miten muiden kävi
Myös eri lintulajit viihtyvät erilaisissa metsissä ja tarvitsevat erilaisia ympäristöjä. Meillä on lintulaudalla käynyt talvisin laaja valikoima erilaisia lintuja. Tiaisista on ollut talitinttiä, sinitiaista, hömötiaista, töyhtötiaisia, kuusitiaisia ja pyrstötiaisia. Lisäksi on näkynyt punatulkkuja, tilhiä, närhiä ja käpytikkoja. Keväällä pihapiiriin on ilmestynyt myös erilaisia rastaita, keltasirkkuja, puukiipijöitä, kirjo- ja harmaasieppoja. Eikä tuossa varmasti ole kaikki lintulajit, mitä lähimetsissä asuu.
Keväisin olemme saaneet seurata, kun asuntomarkkinat ovat käyneet kuumana. Tali- ja sinitiaiset ovat pörränneet pihapuihin ja metsän reunaan laitettujen linnunpönttöjen ympärillä. Kun siepot saapuvat, on erilaiset näytökset pönttöjen ympärillä jatkuneet. Talitiaiset saivat yhden pöntön ja sinitiaisia ei sitten enää näkynyt, vaikka pöntöt kiinnostivat niitäkin. Hömppääkään ei näkynyt talven jälkeen, vaikka ääni kuusikosta joskus kuuluikin.
Kirjosieppo valtasi yhden pöntön. Herra ja Rouva Touhoksi nimittämämme kirjosieppopariskunta on jo kaksi kesää ilahduttanut meitä vauhdikkaalla pörhellyksellään ympäri pihaa.
Nyt mies luki jostain juttua, kuinka eri tiaislajeille pitää olla eri kokoinen lentoaukko linnunpöntössä. Ja hömö- ja töyhtötiainen tykkää, kun pöntössä on valmiina jo sahanpurua ja lahopuuta sisustukseen. Kuulemma ne voivat itsekin pesäkolon kaivella, kun sopivan lahoa puuta löytyy metsästä.
Mutta jos ei metsässä olekaan riittävästi hyvä pesäpuiksi kelpaavia lahopuita tai tekopökkelöitä? Tässä konkretisoitui itselle yksi syy, minkä takia on hyvä, että hakkuiden yhteydessä jätetään metsiin tietty määrä lahopuuta, myös pystyyn, jos vain sellaista löytyy. Eivät ne ole pelkästään sertifikaattikriteereissä metsänomistajan kiusaksi tehtyjä säännöksiä, vaan tärkeitä metsien monimuotoisuuden kannalta. Lahopuun jättäminen auttaa erilaisia lintulajeja löytämään pesäkoloja ja syötävää lahopuussa elävistä ötököistä. (Lue lisää metsäserfitikaateista jutusta Mikä on metsäsertifikaatti?)
Itselleni ei ollut tullut mieleenkään, että pikkulintujen pönttöjen lentoaukon koollakin on iso merkitus. Tiesin, että on erilaisia pönttöjä telkälle ja pöllölle ja vaikkapa lepakoille. Mutta sitä en tiennyt, että lentoaukon koko voi olla parista millistä kiinni, kuka sinne pönttöön majoittuu. Tarkempia tietoja eri lintulajien pönttötarpeista löytyy mm. Birdlife Suomen sivuilta.
Tämä tieto selitti, miksi Touhot ja talitiaiset ovat pönttömme asuttaneet. Sinitiaiset ja hömötiaiset ovat joutuneet väistymään, kun pönttöjen lentoaukko on ollut liian iso. Sitten jäin miettimään, miten metsässä tehdyt hakkuut vaikuttavat tulevan kesän asuntomarkkinoihin. Löytyykö kaikille lintulajeille sopivia pesäpaikkoja? Voisimme auttaa sillä, että laittaisimme pienempi aukkoisia pönttöjä tarjolle.
Mistä pöntöt eri lintulajeille?
Sitten tuli ihmetys, mistä pienempi aukkoisia pönttöjä löytyisi. Vai tarvitseeko itse ruveta tekemään sellaisia. Onko eri kokoisilla lentoaukoilla olevia linnunpönttöjä saatavilla? Pistin viestiä linuunpönttöjen luottotoimittajalle Kolo Designille. Miksei teillä ole eri lintulajeille pönttöjä? Vastaus tuli paluupostissa. Onhan meillä. Montako laitetaan?
Sieltä ne ilmestyivät kahta eri kokoa olevat linnunpöntöt kotiin toimitettuna lähetyksenä. Isommassa oli sopiva suuaukko talitiaisille, kirjosiepoille ja lapintiaisille. Pienempi pönttö pitäisi sopia hömö- ja töyhtötiaisille. Kolo Designin linnunpöntöt on älyttömän helpot kasata selkeiden ohjeiden avulla. Itse annan arvoa myös sille, että ne ovat kotimaisesta koivuvanerista tehty sekä kotimaista designia ja avainlipputuotteita.

Nyt jäämme odottamaan kevättä ja millaisen vastaanoton uudet erikokoisilla suuaukoilla olevat pöntöt saavat. Pienemmällä suuaukolla olevat on vielä varustettu sisustustarpeilla. Toivomme nyt laajemman lajikirjon saavan solmittua vuokrasopimukset pönttöihin kuin mitä parin kevään taistelujen jälkeen on ollut.
Pienillä asioilla meistä jokainen voi vaikuttaa monimuotoisuuden säilymiseen ja kasvamiseen metsissämme. Ei siihen aina tarvita metsäsertifikaatien vaatimuksia, saatika lainsäädännön tuomaa suojelupakkoa. Vapaaehtoisilla toimilla ja metsänomistajan arvojen mukaisella toiminnalla voidaan tehdä metsissä jo paljon monimuotoisuuden hyväksi. Vaikkapa sitten sopivan kokoisella lentoaukolla varustettu linnunpönttö kerrallaan.
Jos koit kirjoituksen hyödylliseksi, niin laita hyvä kiertämään.