Mitä turvavarusteita metsänomistaja tarvitsee?
Miksi kannattaa pistää rahaa johonkin varusteisiin, joita käyttää kerran pari vuodessa? Kai sitä nyt vähemmälläkin pärjäisi? Kai tuo poika nyt kerran voi käydä vähän raivurin kanssa touhuamassa ilman turvakenkiä? Tarvitseeko metsänomistaja jotain turvavarusteita, vai pärjäisikö ilman? Onko säästö kohdallaan sen kerran, kun jotain sattuu? Vai olisiko kuitenkin syytä pohtia asiat ennakolta, eikä harmitella jälkikäteen, jos raivaus- tai moottorisahan kanssa tulee sairaalareissu eteen ja elinikäiset vauriot?
Aiemmassa jutussa Seitsemän tärkeintä varustetta, jotka metsänomistaja tarvitsee käytiin perusvarusteita, jotka on hyvä olla mukana kenellä vaan, joka metsään lähtee. Mennään nyt niihin varusteisiin, jotka metsänomistajalla on hyvä olla, kun hän tekee töitä omassa metsässään.
Turvavarusteet kuntoon, kun lähdet moottorisahan kanssa töihin
Moottorisaha on vaarallinen väline ja sen käyttö kannattaa opetella kunnolla. Jokaisessa moottorisahassa on omat turvalaitteensa, jotka on tarkistettava säännöllisesti, että ne toimivat. Jos turvalaitteissa on jotain epäilyttävää, ei sahaa ole syytä käyttää.
Jokaisessa sahassa on hieman omanlaisensa turvalaitteet, joten tutustu oman sahasi turvalaitteisiin ennen kuin otat sen käyttöön. Tässä todellakin suosittelen sen käyttöohjeen lukemista kunnolla!
Teräketju on myös oltava kunnossa. Samoin laippa, jonka ympäri teräketju kulkee. Teräketjun teroittamista varten pitää olla oikeanlainen viila. Opettele sen käyttö ja miten teräketjun hampaat pitää teroittaa. Oikein teroitettuna saha tekee parempaa jälkeä ja sahaaminen on mukavampaa ja turvallisempaa kuin vikurilla sahalla.
Moottorisahatyössä on sahaajalla oltava viiltosuojahousut, turvasaappaat sekä turvahanskat. Viiltosuojahousut sekä turvahanskat sisältävät kuituja, jotka pysäyttävät sahanterän nopeasti, eivätkä päästä pyörivää terää iholle. Vaaratilanteita voi syntyä, jos sahaaja kompastuu johonkin, teräketju irtoaa jostain syystä sahasta, sahattava puu käyttäytyykin arvaamattomasti tai saha osuukin kiveen, joka on piilossa sahattavan puun takana.
Turvasaappaat suojaavat jalan, jos saha sattuu kimpoamaan jaloille tai vaikka se teräketju katkeaa ja räpsähtää jaloille.
Säädä raivaajan varusteet oikein, jotta työ on mukavampaa
Raivaussahatyössä on myös hyvä olla viiltosuojahousut ja turvakengät. Raivatessa on helposti jaloissa niitä jo kaadettuja puita tai niiden teräviä kantoja. Ja jos maasto on epätasaista, aina on vaara kompastua tai horjahtaa töitä tehdessä. Aina on myös vaara sahata kiveen, jolloin saha saattaa pompata käsistä. Tai puu kaatuessaan potkaisee takaisin ja raivaussaha kimpoaa hallitsemattomasti käsistä.
Turvakärjellä varustetut turvakengät suojaavat myös varpaita, jos puu sattuu kaatumaan tai putoamaan jalan päälle.
Raivaussahassakin on turvalaitteensa, jotka on tarkistettava. Sahanterää kannattaa myös kilauttaa, soiko se nätisti. Terä, johon on tullut särö ei soi ja se on turvallisuusriski. Jos terä on rikkoutunut, on se vaihdettava uuteen.
Raivaussahan teroitus on myös opeteltava ja siihen on omanlaisensa viila. Sekä raivurin että moottorisahan terä pitäisi tarkistaa ja teroittaa jokaisen ajetun tankillisen jälkeen.
Yksi raivaussahatyön tärkein varuste on raivaussahavaljaat. Raivaussaha kiinnitetään roikkumaan valjaisiin, jolloin sahan paino on valjaiden varassa. Käsillä vain ohjaat sahan työkohteeseen ja teet työn. Samoin saha roikkuu siinä mukana, jos joudut katkaistuja puita vähän setvimään oikeaan suuntaan.
Valjaiden hankinta kannattaa tehdä harkiten! Valjaissa on säätöjä moneen suuntaan: selän pituus, lantiovyön säätö, olkahihnojen säätö, sahan kiinnitystaskun korkeus. Ja miten nuo eri remmit menevät valjaissa. Meidän jokaisen vartalo on erilainen. Kenellä on pidempi selkä, kenellä reilumpi rintavarustus ja kenellä leveämpi lantio.
Raivaussahatkin ovat erilaisia. Niissä on eri mittaisia putkia, jonka päässä terä on. Putken pituus vaikuttaa siihen, mille korkeudelle saha pitäisi kiinnittää, jotta se on parhaalla mahdollisella korkeudella raivaamista varten.
Pyydä saada sovittaa valjaita kaupassa! Saatko säädettyä valjaat itsellesi sopivaksi? Menevätkö rintaremmit rintavarustuksesi päältä vai alta? Toiset valjasmallit ovat esimerkiksi sopivampia naisille kuin toiset. Toisissa on paremmin säätömahdollisuuksia pitkäselkäiselle.
Usein valjaiden säätöä joutuu säätämään hieman kesken sahaamisenkin. Jos hiukankaan rupeaa tuntumaan siltä, että saha painaa hartioilla tai jommalla kummalla puolen pahemmin, on syytä tarkistaa valjaiden säätö. Oikein säädettyjen valjaiden kanssa sahan paino on tasapainoisesti hartioilla sekä lantiovyöllä, eikä sinulla tule niskat tai selkä kipeäksi.
Muista ottaa työkalut ja polttoaineet mukaan metsään
Kun lähdet metsään tekemään töitä joko raivaussahan tai moottorisahan kanssa, niin kannattaa pakata mukaan työkalupakki tai -pussi. Varaterät ja viilat on syytä olla mukana. Samoin työkalut terän tai teräketjun vaihtamiseksi. Voi sitä harmitusta, kun just pääset hyvään työvauhtiin ja sitten tapahtuukin terälle jotain, eikä ole varaterää tai työkaluja mukana.
Varmasti jokainen metsätöitä aloitteleva metsänomistaja voi samaistua tilanteeseen. Pahimmillaan olet ajanut satoja kilometrejä metsääsi ja odottanut tehokasta päivää ja työt jäävätkin tekemättä, kun lähialueelta ei löydy kauppaa, josta varaosia tai työkaluja saisit.
Muista ottaa myös bensakanisteri ja öljyt mukaan! Ota selvää, millaisella bensalla ja öljyllä sahasi toimii parhaiten. Näissä ei kannata säästellä ja ostaa halvinta mahdollista. Kaupoista löytyy valmiita pienkonebensaseoksia, joissa on bensan ja öljyn seos kohdillaan.
Osa metsureista ja metsänomistajista tekevät itse seoksen 2T-bensasta ja öljystä. Silloin on tiedettävä sopiva seossuhde ja osattava laskea oikea määrä öljyä bensan sekaan. Vääränlainen tai huonolaatuinen polttoaine voi olla sahalle tuhoisaa.
Nykyään on olemassa myös ympäristyöystävällisempiä vaihtoehtoja polttoaineiksi. Noihin kannattaa tutustua rauhassa ja etsiä sopivin vaihtoehto.
Moottorisahassa pitää muistaa myös teräketjuöljy, jonka määrä on hyvä tarkistaa aina, kun tankkaa sahan.
Hanki kunnon metsurin varusteet
Palataan vielä metsänomistajan tai metsurin varusteisiin. Viiltosuojahousuista löytyy erilaisia malleja. Niitä on haalarimallisia ja vyötärömallisia. On myös joustavammasta kankaasta tehtyjä housuja. Nuo kannattaa sovittaa kunnolla kaupassa ja pohtia omaa käyttöä. Hyvin istuvat ja toimivat vaatteet tuovat lisää mukavuutta työntekoon.
Housujen lisäksi kannattaa hankkia metsurintakki. Se on kosteudenpitävä, eikä päästä lävitseen pientä sadettakaan. Selkäosa on usein vähän pidempi, jotta selkä ei ole heti paljaana, kun työtä tehdessä joutuu kumartelemaan. Usein metsurintakissa on myös turvaväritystä, jotta kauempaakin huomaa, että metsuri on hommissa.
Tärkeä varuste on myös kypärä, jossa hyvä visiiri suojaamassa silmiä sekä kuulosuojaimet. Metsurinkypärässä on myös lippa niskassa. Se suojaa niskaasi puista tippuvalta vedeltä tai oksilta ja risuilta.
Kypärässä on kiinni kuulosuojaimet, jotka suojaavat sahaajan kuuloa moottori- ja raivaussahan meteliltä. Sekä kypärä että kuulosuojaimet pitää olla säädettävissä omaan päähäsi sopivaksi.
Kypärän alle on hyvä vetää ohut pipo tai puffi päähän. Se sekä lämmittää kylmemmällä ilmalla, mutta myös kerää hien, ettei hiki valu ikävästi silmille tai niskaan.
Metsurin kypärään on myös erilaisia visiirejä. Joissakin on tiheämpi verkko, jolloin se pysäyttää isomman osan lentävistä roskista. Tiheämpi verkko tosin voi sadekelillä olla hankala, kun vesi jumittaa verkkoon.
Suositeltavaa on käyttää myös turvalaseja visiirin alla. Silloin silmäsi ovat vielä varmemmin suojassa sahatessa lentäviltä roskilta sekä mahdollisesti päin naamaa tulevilta oksilta.
Pidä jaloistasi huoli kunnollisilla turvakengillä ja -saappailla
Turvakengistä ja -saappaista olikin jo vähän puhetta. Niitä on niin paljon erilaisia, että kannattaa käyttää hieman aikaa, jotta löytää omaan jalkaan parhaiten sopivat kengät ja saappaat. Turvakengät eivät nouse niin korkealle säärtä suojaamaan kuin turvasaappaat.
Moottorisahatyössä on suositeltavampaa olla turvasaappaat käytössä kuin turvakengät. Vaikka turvasaappaat tuntuvat alkuun painavilta, niin hetken niiden kanssa touhuttua, ei sitä enää niin huomaa. Totuttelua se toki alkuun vaatii niiden kanssa kulkeminen.
Turvakengistä on syytä olla sellainen malli, jossa on kärkivahvikkeet suojaamassa varpaita vaikka käsistä putoavalta puulta. Niitäkin tarinoita on kuultu liikaa, kun mennään vain pieneksi hetkeksi vähän tekemään puuhommia tavallisissa kumisaappaissa, ja sitten lipsahtaa painava puu varpaille. Siinä sitten kuukauden jalka kipsissä keppien kanssa kulkiessa on aikaa miettiä, olisiko ollut kuitenkin parempi vaihtaa ne turvakengät jalkaan.
Kenkien kanssa kannattaa myös pohtia ympärivuotinen käyttö. Liian tiukkoja kenkiä ei kannata hankkia. Osta mieluummin kokoa tai kahta isommat kengät, jolloin saat ohuemman teknosukan päälle vedettyä jalkaan vielä villasukan. Tuo sukkapari pitää jalat kuivana ja lämpöisenä paremmin kuin yksi sukka ja varsinkin puuvillasukka.
Kun kengässä on sen verran väljyyttä, että mahdut heiluttelemaan varpaitasi kunnolla, eivät jalat palele niin helposti kylmemmälläkään ilmalla. Väljemmät kengät eivät myöskään niin nopeasti rupea puristamaan, kun jalat hieman turpoavat päivän mittaan töissä.
Itse totesin joskus, että turvakengät ovat parhaat kenkäni! Oli sitten kesähelle tai talvipakkanen, niin hyvät sukat – tekno plus villasukka – turvakengässä pitävät jalat sekä lämpöisenä talvella, että viileämpänä kesälläkin.
Nilkkaa tukevan kengän kanssa on maastossa mukava kulkea muutenkin kuin sahan kanssa. Ja ovat ne olleet ihan huiput jalassa koko päivän ulkotapahtumissakin!
Kerrospukeutuminen helpottaa vaatetuksen lämpimyyden säätämistä
Teknosukista tuli mieleeni myös se, että suosi kerrospukeutumista muutenkin. Kerrospukeutuminen helpottaa vaatteiden vähentämistä tai lisäämistä metsätöissä. Työtä tehdessä tulee hiki, jolloin pärjää vähemmälläkin vaatetuksella. Taukoja pitäessä sitten taas viileämmällä säällä voi tulla kylmä, jolloin tarvitset lisää vaatetusta.
Ihoa lähelle kannattaa hankkia teknokerrasto, joka vie hien pois iholta, eikä tunnu niin nopeasti inhottavan märältä kuin vaikka puuvillainen t-paita. Teknokerraston päälle sitten sään mukaisesti tarvittaessa lisäkerroksia – villaa, merinovillaa.
Taukoja varten kannattaa olla mukana vaikka taukotakki, joka on helppo heittää vaikka kaiken muun vaatetuksen päälle. Vanha iso toppatakki tai toppaliivi käy hienosti. Tai sitten ylimääräinen fleece, jonka vedät takin alle. Silloin tosin joudut riisumaan takin hetkeksi pukemista ja riisumista varten.
Mukavuutta lisää myös, jos sinulla on kuivia sukkia varalla mukana. Taukopaikalla voi olla kiva hetkeksi riisua metsurinsaappaat pois ja siinä on kiva vaihtaa kuivat sukat jalkaan.
Myös työhanskoja kannattaa olla useammat mukana. Vaikka töitä tehdessä tuleekin lämmin, niin hanskojen kastuessa sormet rupeavat helposti palelemaan.
Pakkassäällä on myös tärkeä pitää sormet lämpöisenä. Yhtenä vinkkinä on talvelle hankkia ohuita puuvillahanskoja työhanskojen alle. Hanki talveksi normaalia hanskakokoasi isompia talvihanskoja, niin saat sinne mahtumaan tuon ohuen puuvillahanskan alle.
Mikäli olet menossa istuttamaan taimia, hanki siihen työhön nitriilihanskat. Taimet on yleensä käsitelty jollain suoja-aineella tuholaisten varalta. Nitriilihanskat suojaavat käsiäsi tuolta suoja-aineelta.
Kannattaako nuorisolle hankkia varusteita?
Tämä kysymys tulee monelle metsänomistajalle mieleen, jos lapset lähtevät satunnaisesti mukaan metsätöihin. Lapsethan kasvavat ja välillä keväällä ostetut vaatteet tai kengät eivät enää mahdu loppukesästä. Joskus myös pohdituttaa se, jos perheen nuoriso ei innostukaan niistä metsätöistä ja kerta riittää. Siinä tulee melkoisesti hintaa yhdelle metsäkeikalle, jos nuorelle hommataan turvakengät ja viiltosuojahousut ja muut.
Itselläni kävi hyvä tuuri, kun pojalle hankittiin aikoinaan turvakengät. Niinhän siinä kävi, että eivät enää vuoden päästä mahtuneet jalkaan. Mutta ne olivat samanlaiset kuin omani ja aivan samaa kokoa! Nyt minulla on kahdet hyvät turvakengät, joita voin tarvittaessa vaihdella, jos vaikka kengät olisivat vielä aamulla kosteat edellisen päivän touhuista.
Mietipä asiaa siltä kannalta, miltä nuoresta tuntuu lähteä epämukavissa tai huonosti työhön sopivissa varusteissa metsään, jos vanhempi vetää kunnon metsurinvarusteet päälleen? Se ei varmaan lisää motivaatiota, jos kyseenalaistetaan koko asia “Katsotaan nyt, innostutko ollenkaan. Hankitaan sitten paremmat varusteet, jos tykkäät.”
Entäs sitten, jos tuolla ensimmäisellä kerralla, kun lähdetään metsään katsomaan, miltä ne hommat siellä vaikuttavat, nuori haluaa kokeilla vaikka raivaussahaa. Jos siinä sattuukin joku haaveri, jonka seuraukset olisi voitu estää kunnollisilla turvavarusteilla? Tuliko se säästö oikeaan kohtaan. Itse en haluaisi omalletunnolleni vaikka sitä, että nuorelle jää joku elinikäinen vaurio, jonka viiltosuojahousut olisivat estäneet.
Ja aivan sama juttu se on sinun itsesi kanssa. Hanki ne turvavarusteet ennen kuin lähdet ensimmäistäkään kertaa kokeilemaan niitä sahoja ja metsätöitä!
Muista vielä ne muut turvavarusteet!
Todella tärkeä turvavaruste on puhelin, kun lähdet metsätöihin. Pidä huoli, että siinä on akku ladattuna. Ja mukanasi on mahdollisesti vielä täynnä oleva vara-akkukin, jos meinaat olla pidempään hommissa.
Puhelin on syytä pitää myös saatavilla. Hyvä paikka sille on metsurintakin rintataskussa. Siitä se on helppo saada käsiin, jos jotain sattuu. Missään nimessä puhelinta ei saa jättää reppuun taukopaikalle odottamaan. Sieltä et sitä saa, jos vaikka jäät jumiin jonnekin puun alle tai nyrjäytät jalkasi, etkä pääse kulkemaan.
Puhelimeen on hyvä olla ladattuna myös 112-sovellus, jotta pystyt hälyttämään apua, jos paha tilanne yllättää.
Toinen, joka on hyvä olla helposti saatavilla, on ensiside. Senkin voi sujauttaa siihen rintataskuun. Ensisiteen voit tarvittaessa vetää tiukkaan pienemmän haavan päälle suojaksi. Sillä voit saada pienemmän verenvuodon tyrehtymäänkin jo metsässä ennen kuin pääset sieltä pois.
Metsätöissä tarvittavat varusteet on vähennyskelpoisia metsäverotuksessa
Pohdit varmaan tätä juttua lukiessasi euroja, jotka vilisevät silmissä, kun nämä kaikki hankkii. Totta, hyvät varusteet maksavat, eikä huonoja kannata hankkia. Ja kulut kertaantuvat, jos perheessä on useampi henkilö tekemässä metsätöitä.
Metsänomistajana voit kuitenkin vähentää nämä metsäverotuksessasi kuluina. Vaikka sinulla ei olisikaan tuloja metsätaloudesta, voit silti nämä kulut kirjata metsäveroilmoitukseen. Kerää vuoden aikana kaikki kuitit metsään liittyvistä kuluista talteen. Sinun ei tarvitse tehdä varsinaista kirjanpitoa, mutta kirjaa kaikki kulut vaikka ruutupaperille tai exceliin ylös. Milloin ja mitä on ostettu ja millä hinnalla. Laske kulut yhteen ja kirjaa ne metsäveroilmoitukseen kohtaan Muut vuosimenot.
Voit laskea tuohon kaikki sahoihin liittyvät kulut – työkalut, polttoaineet, turva- ja työvarusteet itsellesi ja muille perheessä metsätöitä tekeville. Moottorisahan ja raivaussahan kohdalla voi tulla mahdolliseksi myös poistomenettely, jos vuotuinen tarve noille ei ole hirveän iso ja niiden oletettu käyttöikä on enemmän kuin 3 vuotta. Mikäli käytät paljon noita ja oletus on, että niiden käyttöikä jää tuohon kolmeen vuoteen, niiden ostohinnan voi laittaa myös vuosimenoihin.
Metsäverotuksesta voit lukea lisää Metsätalouden raha-asiat ja veroilmoituksen täyttö vaikuttavat omaan talouteesi! -jutusta. Myös Mitä ihmeen tilinpäätösostoja? -jutussa on puhetta metsäverotuksesta ja mahdollisuudesta pienentää kuluvan vuoden verotusta tekemällä ostoja vielä ennen vuodenvaihdetta.
Huh. Tulipa tästä pitkä juttu. Toivottavasti jaksoit lukea tämän kokonaan ja sait itsellesi hyviä vinkkejä varusteisiin.
Jos ei asia vielä tullut selväksi, niin kertauksena vielä. Älä säästä turvavarusteissa! Hyvät kunnossa olevat turvavarusteet voivat pelastaa sinut elinikäisiltä vaurioilta tai jopa henkesi!
Turvallisia hetkiä metsätöihisi!
-Outi-
Jos koit kirjoituksen hyödylliseksi, niin laita hyvä kiertämään.