Mitä ovat metsänhoidon suositukset?
Oletko miettinyt, mistä metsänomistaja tietää, miten sitä metsää pitäisi hoitaa, jotta tulisi huomioitua metsälaki, metsäsertifikaatit ja muu metsäasioihin liittyvät sääntely? Nuo lait ja sertifikaatien vaatimukset eivät kerro, miten käytännössä asiat olisi hyvä toteuttaa, jotta eri näkökulmat tulee otettua huomioon. Ne eivät anna metsänhoitoon edes suosituksia, miten asioita voisi tai pitäisi hoitaa.
Mitä voi, saa ja kannattaa tehdä -pohdinnat jäävät metsänomistajana sinun mietittäväksesi. Tai sitten luotat kokeneiden ja koulutettujen ammattilaisten ehdotuksiin. Joka tapauksessa metsänomistaja on se, joka päätökset tekee, miten metsässä toimitaan. Silloin olisi hyvä tietää, millaisia vaihtoehtoja olisi eri tilanteisiin. Millaiset vaihtoehdot vastaavat omia arvojasi metsänomistajana.
Oletko kuullut metsänhoidon suosituksista? Ne antavat vastauksia noihin käytännön kysymyksiin myös sinulle metsänomistajana. Käydään tässä jutussa läpi, mitä ovat metsänhoidon suositukset, kuka ne on tehnyt ja mikä on niiden olemassaolon tarkoitus.
Mitä varten metsänhoidon suositukset on tehty?
Metsien käyttöä säätelevät lait ja metsäsertifikaatien vaatimukset eivät kerro, miten asiat olisi hyvä toteuttaa, jotta ne täyttävät lakien ja vapaaehtoisten metsäsertifikaatien vaatimukset. Lakien määräyksiä on jokaisen noudatettava. Mikäli metsällä on metsäsertifiointi, on noudatettava lakirajoja tiukempia metsäsertifioinnin vaatimuksia. Jos metsäsertifiointi ja -sertifikaatit eivät ole sinulle tuttuja, niin lue Mikä on metsäsertifikaatti? -juttu.
Metsänomistajan on myös otettava huomioon metsänsä hoidossa erilaiset näkökulmat. On mietittävä, miten metsää hoidetaan kestävällä, mutta tehokkaalla tavalla. On otettava huomioon sekä taloudelliset, ekologiset, sosiaaliset ja kulttuuriset näkökulmat. Sitten pitäisi miettiä myös omia arvojaan, miten sitä metsää haluaisi hoidettavan ja hyödynnettävän. Kauhea määrä erilaisia juttuja, joista itselläni ei ainakaan ollut metsänomistajan alkutaipaleella minkäänlaista ymmärrystä.
Metsänhoidon suositukset on tehty auttamaan juuri näissä asioissa. Metsänhoidon suosituksista löytyy kattavasti monia aihealueita kuten metsän kasvatus, uudistaminen, taimikonhoito, metsänhoitotyöt ja metsänkäsittely. Niistä löytyy käytännön ohjeita vaikkapa metsän kasvattamiseen erilaisilla kasvupaikoilla, ohjeistusta harvennusten tekemiseen.
Metsänhoidon suositukset auttavat sekä metsäalan ammattilaisia suunnittelemaan metsien käsittelyä, mutta myös metsänomistajaa löytämään erilaisia vaihtoehtoja oman metsän hoitoon. Metsänhoidon suositukset ovat ohjeita, joihin sekä metsänomistaja ja metsäalan ammattilaiset voivat perustaa metsien hoitosuunnitelmat ja metsien käsittelyn kaikissa vaiheissa metsän kiertokulun aikana. Samalla tulee otettua huomioon myös kestävä metsänhoito, taloudelliset asiat, ekologiset ja sosiaaliset näkökulmat.
Kuka on tehnyt metsänhoidon suositukset?
Metsänhoidon suositukset on tehty laajassa yhteistyössä metsäalan toimijoiden kanssa. Mukana suositusten valmistelussa on metsä-, ympäristö- ja ilmastoalan tutkijoita, asiantuntijoita ja tiedon käyttäjiä. Suositusten valmistelua ja ylläpitoa koordinoi Tapio.
Metsänhoidon suositusten johto- ja ohjausryhmässä on mukana noin 30 eri alan toimijaa. Toimijoissa on ministeriöitä, yliopistoja, Luonnonvarakeskus, Metsäkeskus, metsäyhtiöitä, metsäalan koneyrittäjiä, metsänomistajajärjestöjä ja ympäristöjärjestöjä. Ajankohtainen listaus mukana olevista toimijoista löytyy Tapion sivuilta Metsänhoidon suositusten tekijät. Kun mukana on noin laajasti erilaisia toimijoita, tulee varmasti erilaiset näkökulmat otettua huomioon ja asioita on pohdittu laajasti.
Mihin metsänhoidon suositukset perustuvat?
Metsänhoidon suositukset perustuvat tutkimustuloksiin, joissa on mukana sekä metsä-, ilmasto- ja ympäristöalan tutkimusta. Suosituksissa otetaan myös huomioon laaja-alaisesti käytännön kokemus, jota ehtii usein kertymään paljon ennen kuin tutkimustuloksia saadaan ulos. Joka alalla tehdään jatkuvaa tutkimusta, mutta tulosten saaminen voi kestää vuosia. Kun kyse on vielä metsästä, jossa asiat tapahtuvat muutenkin hitaasti, niin erilaisten toimenpiteiden vaikutusten tutkiminen voi ottaa jopa vuosikymmeniä.
Metsänhoidon suositusten kohdalla uudet tutkimustulokset yhdistetään aiempiin tuloksiin ja tehdään niistä tutkimussynteesi. Huomioon otetaan myös kokemus sekä yhteiskunnassa tärkeiksi koettuja asioita. Myös megatrendien, kuten ilmastonmuutoksen huomioiminen ja monimuotoisuuden turvaaminen, vaikutusten ennusteet metsien kasvuun otetaan ennakoivasti mukaan keskusteluun ja suosituksiin.
Laaja-alaisessa yhteistyössä käydään erilaisissa projekti- ja asiantuntijaryhmissä keskustelua tutkimustuloksista ja kokemukseen pohjautuvasta tiedosta. Keskustelun avulla päästään yhteisesti hyväksyttyihin toimintatapasuosituksiin ja ohjeisiin.
Suosituksiin on kirjattu erilaisia ohjeita ja suosituksia, jotta eri tavoin asioita arvottavat metsänomistajat löytävät sopivimmat ratkaisut oman metsänsä hoitoon.
Ketä varten metsänhoidon suositukset on tehty?
Metsänhoidon suositukset on tehty auttamaan sekä metsäalan ammattilaisia että metsänomistajaa pohtimaan metsien hoitoa ja löytämään sopivia ratkaisuja eri tilanteisiin.
Metsänomistajalle suositukset tarjoavat valmiiksi pureskeltua tietoa, jossa on eri asioita kiteytetty selkeiksi suosituksiksi ja ohjeiksi, miten eri tilanteissa kannattaisi toimia, jotta metsänhoito olisi pidemmälläkin aikajänteellä kestävää sekä ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti.
Suositusten tehtävänä on antaa metsänomistajalle tietoa, miten hän voi omilla valinnoillaan vaikuttaa kestävyyden eri osa-alueisiin, ja miten valinnat vaikuttavat hänen asettamiensa tavoitteiden toteutumiseen hänen omassa metsässään.
Ja ihan samoja suosituksia lukevat ja seuraavat metsäalan ammattilaiset – olivat he sitten puunostajia, metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntijoita, metsäkoneenkuljettajia tai muita metsäalan ammattilaisia.
On mukava, kun tietää, että ammattilaiset käyttävät samoja suosituksia työssään. Metsänomistajana sinä ja minä, voimme helpommin keskustella asioista ammattilaisten kanssa, kun voidaan puolin ja toisin viitata suosituksiin ja jutella sieltä löytyvistä suosituksista ja perusteluista eri asioille.
Suosittelen lämpimästi tutustumaan metsänhoidon suosituksiin, koska ne ovat asiantuntijoiden laatimia ja tutkimukseen perustuvia suosituksia kestävään metsänhoitoon, joissa otetaan huomioon metsien erityispiirteet ja olosuhteet. Metsänhoidon suositukset ovat erittäin tärkeä työkalu sekä metsänomistajille ja metsäalan ammattilaisille.
Jos koit kirjoituksen hyödylliseksi, niin laita hyvä kiertämään.