Tiedätkö sinä, mitä on energiapuu?
Energiapuu voi olla terminä monelle uudelle metsänomistajalle outo. Tiedätkö sinä, mitä se on? Kovasti eri mediat on kirjoittaneet, kuinka energiapuuta tarvitaan nyt paljon ja sen hinta on jo lähellä ellei samassa kuin kuitupuun hinta.
Miten energiapuu määritellään?
Tukkipuulle ja kuitupuulle on omat mitta- ja laatuvaatimuksensa. Energiapuulle ei ole mitään määritelmää. Käytännössä kaikki puu, mikä ei täytä tukki- tai kuitupuun vaatimuksia ohjautuu energiapuukasoihin ja on energiapuuta.
Käytännössä kaikki hakkuiden ylijäämäpuu on energiapuuta. Sillä ei ole väliä, mitä puulajia se on tai onko se suoraa tai väärää, tuoretta tai lahoa. Kaikki käy energiapuuksi.
Energiapuu voi olla oksa- ja latvusmassaa, jota tulee hakkuutähteinä. Se voi olla karsittua rankaa, joka on ollut puulajiltaan tai muuten laadultaan tai kooltaan kuitupuuksi kelpaamatonta. Se voi olla karsimatonta kokopuuta. Tai kantoja, joita joissakin tapauksissa nostetaan kuusikoiden päätehakkuun jälkeen.

Miten energiapuuta kerätään?
Energiapuuta tulee aina, kun metsässä tehdään hakkuita. Ensiharvennuksessa pyritään saamaan jo kuitupuuta, mutta paljon puusta on vielä pienempää energiapuuta. Myöhemmissä harvennuksissa ja päätehakkuissa energiapuuta tulee latvuksista sekä niistä puulajeista, joita ostaja ei muuten halua hyödyntää kuten muut lehtipuut kuin koivu. Lisäksi lahovikaiset tai liian vinkurat ja liian järeät puut menevät energiapuukasoihin.
Energiapuuta voidaan kerätä myös erikseen. Jos metsässä on jäänyt taimikonhoidot tekemättä ja se on päässyt pahasti puskittumaan voi olla järkevää tehdä nuoren metsän kunnostus, jolloin etsitään se metsä sieltä puskista.
Hakkuiden lisäksi energiapuuta voidaan kerätä myös peltojen laidoilta ja tienvarsilta siivoamalla siellä kasvavat pusikot talteen ja hyötykäyttöön.
Missä ja miten energiapuuta käytetään?
Pääasiassa energiapuu viedään lämpö- tai lämpövoimalaitoksille poltettavaksi. Laitoksesta riippuen sillä tuotetaan kaukolämpöä ja / tai sähköä. Laitokset voivat olla hyvinkin isoja tai sitten vaikkapa maatilan oma hakevoimala.
Usein energiapuu haketetaan ja käytetään hakkeena. Haketus voi tapahtua joko suoraan siellä metsävarastolla tai sitten energiapuut voidaan vielä jonnekin välivarastolle. Riippuu aina tilanteesta, missä tuo on järkevin tehdä.
Karsitusta rangasta saatetaan tehdä halkoja tai klapeja kotitalouksiin takassa, keittiön hellassa tai saunan pesässä poltettavaksi. Klapikauppa käy kiivaana aina lämmityskauden lähestyessä. Sen lisäksi, että tuli takassa luo tunnelmaa, se tuo lämpöä kotiin ja vähentää mahdollisen muun lämmityksen tarvetta. Korkeilla sähkön hinnoilla moni mielellään hyödyntää tulisijojen antamaa lämpöä sähkölaskun pienentämiseen.

Mitä hyötyä energiapuun keräämisestä on?
Ensimmäinen hyöty tietysti on se, että saadaan puuta poltettavaksi ja sitä kautta tuotettua lämpöä ja sähköä. Jos hakkuiden sivutuotteita ja tähteitä hyödyntämällä saadaan nostettua joka tapauksessa kaadetun puun käyttöastetta ja korvattua uusiutumattomien raaka-aineiden käyttöä, niin eikö se jo ole melkoinen hyöty?
Metsänomistajalle isoin hyöty on varmasti se, että metsät kunnostetaan parempaan kasvukuntoon ja tulevat tulot hakkuista kasvavat sen myötä. Hyvin kasvava metsä myös sitoo enemmän hiiltä kuin puskittunut kituvat metsä.
Päätehakkuilta oksa- ja latvusmassan kerääminen helpottaa metsän uudistamistöitä. On paljon helpompaa tehdä maanmuokkaus ja istutus tai kylvö, kun oksat ja latvukset eivät ole tiellä ja hankaloittamassa työtä ja kulkemista.
Energiapuusta myös maksetaan vähän. Mikään rahasampo energiapuu ei ole ja sen korjuukustannukset ovat suhteessa isommat kuin tukki- ja kuitupuun. Syksyn 2023 aikana energiapuun hinta on lähentynyt kuitupuun hintaa ja metsänomistaja on voinut saada siitä kohtuullisen hinnan, jos energiapuut on kerätty harvennus- tai päätehakkuun yhteydessä. Luonnonvarakeskus Luken julkaisuista voit katsoa, miltä energiapuun hinta näyttää tilastojen valossa (3. vuosineljännes 2023). Myös Metsälehden hintaseurannassa on tilastoa energiapuun hinnoista.
Energiapuun korjuuseen nuoren metsän hoidossa voi saada Metka-tukea, jos kohde täyttää tukiehdot. Nuoren metsän hoidon Metka-tuki on 200 € hehtaarilta. Jos nuoren metsän hoidon yhteydessä kerätään pienpuuta (energiapuuta) talteen, 300 € / hehtaari.
Tässä lyhyt katsaus kolmanteen puutavaralajiin, mistä metsänomistaja voi tuloja saada tukkien ja kuitupuiden lisäksi. Isoin hyöty kuitenkin metsänomistajalle on varmasti joko metsän kasvumahdollisuuksien parantumisessa tai uudistamistöiden helpottumisessa, kun energiapuuta kerätään pois.
Jos koit kirjoituksen hyödylliseksi, niin laita hyvä kiertämään.