Mitä minun pitää tietää tehdäkseni puukaupat?
Kun mietit ensimmäistä kertaa puukauppojen tekemistä, saatat luulla, että se on yksinkertainen ja nopea juttu. Puunostaja tekee tarjouksen, sinä hyväksyt sen, metsäkone tulee metsään kaatamaan puut ja rahat kolahtaa tilillesi. Periaatteessa näin on, mutta kyse on paljon laajemmasta kokonaisuudesta, johon sinun metsänomistajana kannattaa perehtyä hieman etukäteen. On monta asiaa, jotka varmistamalla ja kysymällä etukäteen, voit olla paljon tyytyväisempi lopputulokseen, kuin jos et uhraisi niille ajatustakaan.
Tiedätkö, mitä haluat myydä?
Hämmennyitkö kysymyksestä? En yhtään ihmettele hämmennystäsi, mutta mielestäni se on aiheellinen kysymys. Oletko pohtinut, mitä haluat myydä? En tarkoita sitä, mitä voit myydä, mitä pitäisi myydä tai mikä on “yleinen tapa”. Oikeasti, mitä haluat myydä. Ja vielä tärkeämpänä: Miksi haluat myydä?
Metsänomistamisessa ei tarvitse, eikä kanna lähteä siitä, että on pakko myydä puuta ja pitää myydä sitä tietyn hyväksi todetun mallin mukaisesti.

Haastan sinua pohtimaan sitä, mitä ja miksi haluat myydä puuta. Sinun syysi voi olla se, että näet metsäsi olevan hoidon tarpeessa tai siellä on jo isoa puuta, jonka kasvu alkaa hidastua ja siitä saisi nyt hyvän hinna. Syysi voi olla myös se, että sinä tarvitset lähiaikoina rahaa ja sinulla on mahdollisuus saada sitä puukaupoilla. Tai se voi olla joku muu syy, jonka vain sinä tiedät.
Mikä sinun syysi onkin, kannattaa sinun kaivaa se itsestäsi esiin, eikä esimerkiksi sen kummempia ajattelematta tarttua mahdollisen aktiivisen puunostajan soittoon ja tarjoukseen, että nyt olisi hyvä aika myydä.
Pohtimistasi helpottamaan olen olen tehnyt työkirjan “Minä metsänomistajana”, jonka saat tilattua itsellesi maksutta linkin takaa. Työkirjan avulla voit saada selkeyttä ajatuksiisi, mitkä arvot ohjaavat sinua metsänomistajana ja miten haluat metsääsi hoitaa ja hyödyntää. Tämä taas ohjaa sinua siihen, mitä haluat metsästäsi myydä – vai haluatko myydä mitään.
Mistä lähteä liikkeelle, kun haluat myydä puuta?
Kun olet tehnyt itsellesi selväksi, että haluat myydä puuta, tulee eteen puunmyyntisuunnitelman eli leimikon tekeminen. Puunmyyntisuunnitelmaa varten sinun pitää tietää, millaista puuta metsässäsi on. Jos metsällesi on tehty metsäsuunnitelma, se on oivallinen pohja puunmyyntisuunnitelman tekemistä varten. Metsäsuunnitelmaa varten metsä on jaettu kuvioihin, joilla on samantyyppisellä maaperällä iältään ja kooltaan samanlaista puustoa.
Puunmyyntisuunnitelmaan valitaan kuviot, joilta puuta halutaan myydä. Päätetään millaiset hakkuut sinne halutaan. Ostajat kiinnostuvat eri tavoin erilaisista hakkuista. Päätehakkuissa tiedossa on paljon isoa tukkipuuta, josta maksetaan enemmän. Harvennushakkuitakin tehdään eri vaiheissa metsän kasvua ja sieltä saatava puu ja puumäärät poikkeavat toisistaan. Myös eri puulajit kiinnostavat eri ostajia.
Jos metsäsuunnitelmaa ei ole, voidaan karkeat tiedot saada metsään.fi -palvelusta, jonka tiedot perustuvat valtakunnalliseen avoimeen laserkeilausaineistoon. Pääset kirjautumaan metsaan.fi -palveluun omilla pankkitunnuksillasi. Pelkästään sen tietojen varaan ei kannata laskea. Aina pitää käydä metsässä tarkistamassa tiedot ja tekemässä varmistusmittauksia.
Miten metsään pääsee?
Olet varmasti käynyt metsässäsi ja päässyt hyvin autolla sinne lähelle. Voi olla, että metsä on lähellä tietä tai voi olla, että olet kulkenut jotain polkua naapurimetsän kautta päästäksesi oman metsäsi puolelle. Mikä tilanne onkin, niin metsänomistajan on itse usein helppo päästä sinne, mutta mietipä tilannetta isojen painavien metsäkoneiden ja puutavara-autojen kannalta.
Pääseekö metsätilallesi kunnon metsäteitä vai tarvitaanko sinne uutta tietä ennen kuin sinne pääsee isoilla autoilla ja koneilla? Myös tiestön kantavuus voi rajoittaa hakkuita tiettyihin vuodenaikoihin. Mikäli teitä pitää rakentaa tai parantaa niin kantavuutta, niin silloin tarvitaan aikaakin enemmän. Nämä eivät ole nopeasti toteutettavia juttuja.
Tiedätkö, millainen maasto metsässäsi on? Riippuu siitä, kuinka kosteaa maaperä on, milloin sinne voidaan raskailla metsäkoneilla mennä. Ammattilaiset metsäkoneenkuljettajat eivät mielellään jätä pahoja ajouria metsään, eivätkä ainakaan hukkaa työaikaa siihen, että metsäkone uppoaa maastoon ja juuttuu sinne. Maaperästä riippuu, pääseekö metsään milloin vaan vai onko se talvikorjuukohde.
Maaston kantavuus ja tieasiat vaikuttavat metsän korjuukelpoisuusluokitukseen ja se taas voi vaikuttaa ostajien kiinnostukseen leimikkoasi kohtaan. Tieasioista voit lukea enemmän jutusta Mitä metsänomistajan pitää tietää tieasioista?
Miten puiden varastointi hakkuiden aikana hoituu?
Kun metsäkone tekee työtään ja kaataa puita, sen perässä kulkee ajokone, joka kerää kaadetut puut metsästä pois. Ajokone tuo puut varastopaikalle eli laanille. Varastopaikalle on omat vaatimuksensa. Kaikille eri puutavaralajeille pitää olla riittävän isot omat paikkansa metsävarastolla.
Laani ei saa myöskään sijaita turvallisuussyistä sähkölinjan alla tai sellaisessa paikassa, josta puiden kuormaaminen puutavara-auton kyytiin voisi aiheuttaa vaaraa muulle liikenteelle.
Varastopaikka pohditaan myös aina puunmyyntisuunnitelmaa tehtäessä, minne puut voidaan varastoida noutoa varten. Varastopaikka-asiaa on enemmän jutussa Millainen varastopaikka hakkuilla tarvitaan?
Tarvitseeko jotain muuta hoitaa ennakkoon?
Harvennushakkuilla tarvitaan usein ennakkoraivaus, jotta metsäkoneenkuljettaja pystyy paremmin näkemään puiden sekaan ja tekemään valinnat kaadettavista puista. Ennakkoraivauksen voit metsänomistajana tehdä itsekin, jos hallitset raivaussahan käytön. Työn voi myös teettää metsurilla tai puun ostaja voi teettää sen omilla metsureillaan. Ennakkoraivauksen tarve on sovittava ja hoidettava, että työ tulee tehtyä ajallaan, kun puukaupoista neuvotellaan.
Hakkuista pitää tehdä etukäteen metsänkäyttöilmoitus. Usein sen tekee puunmyyntisuunnitelman tekijä tai puun ostaja. Joskus voi olla tarve hakea vaikkapa maisematyölupa hakkuille.
Tai jos hakkuualueella sijaitsee jotain suojeltavia kohteita, voi olla tarve hyväksyttää hoitosuunnitelma etukäteen. Suojeltavat kohteet metsänomistajan on syytä itse tietää, koska metsänomistaja vastaa viime kädessä, että metsässä toimitaan lakien mukaan.
Kuten huomaat, vaati hieman ennakkotyötä ja asioihin perehtymistä etukäteen ennen kuin voi pistää metsästään puuta myyntiin. Tämä on vähän vastaava juttu kuin asunnon myynti. Tietyt asiat pitää huolehtia etukäteen ja laittaa paperit kuntoon. Kun ne on hoidettu, voidaan ruveta hieromaan kauppoja mahdollisten ostajien kanssa. Lue tästä enemmän artikkelista Puukauppojen teko ei ole hätäisen hommaa.
Puukauppojen tekoon liittyy monta juttua, joita en ainakaan itse ensikertalaisena puunmyyjänä tiennyt. En edes tiennyt, mistä olisin apua etsinyt. Tai jos netistä jotain löysin, en ymmärtänyt sanastoa. Olen nyt koonnut sinulle avuksi maksuttoman oppaan “10 vinkkiä onnistuneisiin puukauppoihin”.
Mikäli aihe kiinnostaa laajemmin, niin koostin kaikenlaista puukauppoihin liittyvää yhteen artikkeliin Mikä on onnistuneen puukaupan salaisuus? Suosittelen lukemaan myös sen.
Jos koit kirjoituksen hyödylliseksi, niin laita hyvä kiertämään.