Mitä ihmeen tilinpäätösostoja? Mikä metsätalouden tulos?
Vuosi lähenee loppuaan ja moni kauppa mainostaa tilinpäätösostoja ja kovia alennuksia. Mutta mitä ihmettä moiset on? Tai miten ne liittyy metsänomistamiseen? Kyllä – todellakin nyt kannattaa lukaista tämä juttu ja miettiä sitten, josko vielä käyttäisi tilaisuuden hyväksi.
Jos avaisinkin asiaa siltä puolelta, että kelpaisiko sinulle raha? Nytkö heräsi kiinnostus? Ymmärrän. Niin minullakin heräsi, kun ensimmäisen kerran tämän asian ymmärsin.
Metsätalouden tulot – metsätalouden menot = metsätalouden tulos
Jos tulos on positiivinen, siitä maksetaan verot. Jos tulos on negatiivinen, se pienentää omaa verotustasi. Mitä isommat menot, sitä pienempi on tulos. Varsinkin, jos tuloja on ollut, on verojen pienentämiseksi hyvä pohtia vielä, olisiko tarve uudelle raivaussahalle tai ostaisinko vielä perheen nuorisolle turvavarusteet, että pääsevät mukaan omaa tulevaa perintöään hoitamaan tai hankkisiko heille verkkokurssin, jolla pääsevät alkuun metsäasioiden opettelussa.
Vinkkinä muuten teille, joilla on vähän rehevämpää rintavarustusta tai muuten kroppa ei ole standardikokoa. Raivaussahavaljaissa on todellakin eroja. Huonot säädöt tai väärän kokoiset valjaat tuovat vain ärtymystä koko raivaamiseen, kun jostain päin joku painaa ja hankaa ja raivurikin tuntuu raskaalta. Ei kannata tyytyä, niihin toisen perheenjäsenen itselleen hankkimiin valjaisiin. Itselle sovitetut ja säädettävissä olevat valjaat tekevät raivauksesta mukavaa puuhaa. Kannattaa pyytää kaupassa mahdollisuutta sovittaa valjaita ja tutkia, että säädöt riittävät itselle!
Metsäveroilmoitus kannattaa täyttää aina
Verottajan sivuilla asia on ilmaistu näin: “Metsätalouden veroilmoitus täytyy antaa vain silloin, jos sinulla on metsätalouden tuloja tai menoja tai varauksiin ja metsävähennyksiin liittyviä tietoja.” Ei siis tarvitse edes olla metsätalouden tuloja, kun metsätalouden veroilmoitus pitää antaa. Ja kannattaa antaa.
Jokaisella metsänomistajalla on varmasti jotain kuluja ollut vuoden aikana, jotka voi vähentää metsäverotuksessa menoina. Oletko käynyt palstallasi vuoden aikana? Tarkastusmatkojenkin kilometrit voit vähentää. Myös metsänhoitoyhdistyksen jäsenmaksu, metsävakuutus, metsäalaan liittyvä kirjallisuus, lehdet, opiskelu käyvät menoihin. Selviä ovat myös metsänhoitoon liittyvät varusteet, mm. sahat, niiden tarvikkeet ja polttoaineet.
Omat henkilökohtaiset suojavarusteet on vähennyskelpoisia sen lisäksi, että ennaltaehkäisee ja suojaa itseään metsätöissä sattuvilta haaverilta! On paljon mukavampi sitten vanhana kiikkustuolissa muistella, kuinka hyvät varusteet pysäyttivät kivestä pompanneen sahan ennen kuin nahkaan tuli naarmuakaan verrattuna niihin muisteloihin, jos jälki olisikin ollut ambulanssireissua vaativaa.
Kaiva nyt kuitit esille ja tarkista tilanne
Nyt on hyvä aikaa kaivaa kuluvan vuoden kuitit jo esiin ja tehdä ensimmäinen karkea laskelma, mikä on tilanne. Tee ensimmäinen arvio metsätalouden tilinpäätöksestä nyt. Jos näyttää siltä, että tulos on kovasti plussan puolella, on hyvä huolehtia siitä, että verojen maksuun on rahaa. Ja tehdä pikainventaari, olisiko jotain vielä, mitä pitäisi muutenkin ostaa ja käydä vielä shoppailemassa tilinpäätösostoja ennen vuodenvaihdetta. Sillä voi vähän korjata tilannetta ja pienentää maksettavaksi tulevia veroja.
Arvonlisäverovelvollisen metsänomistajan kannattaa täyttää myös arvonlisäveroilmoitus, vaikka arvonlisäverollisia tuloja ei olisikaan ollut kuluvalta vuodelta. Menojen arvonlisäverot eivät pelkästään vähennä tuloista maksettavaa arvonlisäveroa vaan ne voi saada kokonaan takaisin, jos metsätaloudesta ei arvonlisäverollisia tuloja ole ollut. On ihan kiva saada jo tehdyistä ostoista 24% palautus, kun on arvonlisäveroilmoituksen täyttänyt. Mitä kivaa sillä rahalla keksisit? Arvonlisäveroasiasta on laajempi kirjoitus esimerkkien kera Miksi metsänomistajan kannattaisi hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi? Suosittelen lukemaan myös tuon kirjoituksen.
Metsäveroilmoitus sekä arvonlisäveroilmoitus ovat ihan yksinkertaiset lomakkeet täyttää. Siinä oikeasti saa jo omalle työlleen palkkaa, kun tuon homman tekee. Pidä itselläsi tallessa vanhat veroilmoitukset ja kuitit. Lakisääteinen säilytysvelvollisuus on kuusi vuotta. Edellisen vuoden metsäveroilmoituksesta löydät mm. mahdollisen metsävähennyksesi tiedot. Ja muistiinpanoista palautuu mieleen, mitkä kaikki vuosittaiset kuitit pitäisi nytkin löytyä.
Tulot ja kulut katsotaan siis kalenterivuosittain, kuten muutenkin verotuksessa. Ja näiden metsäveroilmoituksen ja arvonlisäveroilmoituksen jättöpäivä on siinä helmi-maaliskuun vaihteessa. Päivämäärä riippuu hieman vuodesta, joten se kannattaa tarkistaa verottajan sivuilta.
Kirjoitin aiheesta vähän laajemman kirjoituksen Metsätalouden raha-asiat ja veroilmoituksen täyttö vaikuttavat talouteesi! Kannattaa käydä sekin lukemassa, niin saat paremman kokonaiskuvaa tästä asiasta.
Missähän ne omat kuitit on.. Pääsisinköhän minä shoppailemaan?
-Outi-
Jos koit kirjoituksen hyödylliseksi, niin laita hyvä kiertämään.