Myrsky voi kaataa puita isoltakin alueelta. Metsävakuutus voi kattaa tappiot.

Onko metsän vakuuttaminen järkevää?

Mikä ihmeen metsävakuutus? Tarvitseeko nyt semmoinenkin ottaa? Pelkkiä kuluja ja maksaa varmaan ihan hirveästi? Tällaisia ajatuksia itselläni kävi mielessä, kun metsän vakuuttaminen nousi esille silloin, kun olimme metsän ostaneet. En tiennyt, mitä hyötyä metsän vakuuttamisesta voisi olla. Kuulostaako tutulta? Vai oletko sinä perehtynyt metsävakuutuksiin?

Noin puolet Suomen yksityismetsistä on vakuutettuja. Se on aika pieni määrä siihen nähden, kun ajattelee, kuinka arvokkaasta omaisuudesta metsässä usein on kyse. Jos eteen tulisi kysymys arvokkaan ajopelin tai kodin arvoesineiden vakuuttaminen, miettisitkö vaihtoehtona vakuuttamatta jättämistä?

Mitä riskejä metsään voi kohdistua?

Vakuutus otetaan turvaamaan taloutta omaisuuden rikkoutumista, varkauden varalta tai sen varalta, että henkilölle sattuu jotain. Takana on aina ajatus jonkin riskin toteutumisesta ja miten se vaikuttaa talouteen tai elämään.

Oletko pohtinut, mitä riskejä metsään voi kohdistua? Minä en ainakaan edes tajunnut alkuun, mitä kaikkea voi sattua ja miksi vakuutusta voisi olla hyvä harkita.

Jos lähdetään ajattelemaan asiaa ihan pienen taimikon suunnasta. Niillä ei ole kovin isoa arvoa vielä. Niistä tuotot tulevat vasta vuosien päässä. Taimikot aiheuttavat enemmän työtä kuin, mitä niiden arvo vielä on. Kuitenkin niiden istuttamisessa tai kylvämisessä on jo ollut oma vaivansa ja se työ on maksanut jotain eli rahaa on kuitenkin jo sitoutunut taimikkoonkin. 

Sitten tulee paha myyrävuosi ja talven aikana hangen alla taimet on kaluttu pelkiksi tikuiksi, joista ei metsää kasva. Toisaalta myös kauriit ja peurat saattavat pistellä sopivan kokoiseenseen taimikkoon osuessaan aika monen taimen latvat suihinsa ja taas metsänomistaja puhisee kiukkuaan taimikkoa tarkastaessaan. Harmittava takaisku, joka aiheuttaa sen, että istutustyö täytyy tehdä uudestaan ja menetettiin joitakin vuosia puiden kasvusta.

Jos taimikko on onnistunut kasvamaan jo nuoreksi metsäksi, uhkaavat seuraavat vaarat. Jos myöhemmät taimikonhoidot on jäänyt tekemättä ja vielä ensiharvennuskin mahdollisesti viivästynyt, voi metsä olla tiheää riukua. Puut ovat koittaneet kilpailla valosta ja kurkottaneet latvojaan ylöspäin, eivätkä ole siinä muistaneet kasvattaa paksuutta ja tukevoittaa runkoaan. Tällainen hontelo metsä on herkkää sekä lumi- että myrskytuhoille. 

Isommassa metsässä isommat taloudelliset riskit

Sitten aletaan lähestyä isoimpia riskejä, kun puut ovat kasvaneet jo isoiksi ja alkaa olla näkyvissä, että kohta voisi ruveta suunnittelemaan puukauppoja. Metsänomistajan mielessä alkaa jo siinnellä tilille sujahtavat tuhannet tai kymmenet tuhannet eurot, joilla voisi tehdä vaikka mitä. 

Sitten ilmestyy jostain kirjanpainaja. Se huomaa, että metsä alkaa pikkuhiljaa heikkenemään ja kasvu ei ole enää niin elinvoimaista. Joku pieni vaurio tai jo jonkun toisen tuholaisen alkuun laittama sairaus. Siihen on hyvä iskeä. Ja kohta – kokonainen parvi uusia kirjanpainajia etsimässä uusia puita.. Tuho voi olla pieni muutamien puiden kokoinen, mutta se voi olla täysi tuho kuin tässä videossa Kanadasta. 

Toinen isot taloudelliset menetykset aiheuttava riski on metsäpalot. Ne voivat syttyä salaman iskusta tai vaikka retkeilijän huolimattomasti sammuttamasta nuotiosta tai metsään heitetystä tupakantumpista. Siinä ei kyllä metsänomistajaa hymyilytä, kun arvokkaat tukkipuut palavat savuna ilmaan ja eurot lentävät taivaan tuuliin. 

Luonnonilmiöille ei metsänomistaja voi mitään. Metsätuholain velvoitteiden mukaisesti on muun muassa kirjanpainajatuhoissa tai myrskytuhoissa reagoitava ja huolehdittava puut pois metsästä. Se ei nyt kuitenkaan ollut tämän kirjoituksen aihe. Lisää voi tuosta lukea Metsäkeskuksen sivuilta.

Millaisia metsävakuutuksia on?

Kaikki vakuutusyhtiöt tarjoavat myös metsävakuutuksia. Ensimmäisenä kannattaa kysyä omasta vakuutusyhtiöstään, millaisia vakuutuksia heillä on tarjolla. Toki kannattaa ehkä kilpailuttaa vakuutukset ja tarkistaa vakuutusten sisällöt.

Metsävakuutuksia on eritasoisia suppeista laajoihin vakuutuksiin. Vakuutusturvan laajuuden lisäksi vakuutuksen hintaan vaikuttaa metsätilan sijainti ja koko, sen puusto sekä minkä suuruisen omavastuun valitset vakuutukseen. Puustotiedot voidaan hakea metsaan.fi-palvelusta metsätilan kiinteistönumerolla. Kannattaa tarkistaa, ovatko tiedot ajan tasalla. Elleivät ole, voi voimassaolevan metsäsuunnitelman kanssa keskustella siitä, mikä metsän tila on tällä hetkellä.

Useimmissa vakuutusyhtiöissä on myös erilaisia kanta-asiakas tai keskittämisohjelmia, joilla saat vakuutuksen edullisemmin. Myös metsänhoitoyhdistyksen jäsenyys saattaa pudottaa vakuutuksen hintaa. Kannattaa rauhassa perehtyä vakuutuksiin, niiden korvaustasoihin ja miettiä oma riskinottokykysi ja -halusi.

Myös silloin, kun metsässä on tehty hakkuita, kannattaa vakuutus tarkastaa, ettei maksa liikaa vakuutuksesta, jonka tiedoissa metsässä on enemmän ja isompaa puustoa.

Mitä metsävakuutus voi korvata?

Metsävakuutus voi sisältää vakuutuksen metsäpalon ja mahdollisesti sen jälkivartioinnin varalta. Se voi korvata myrsky- tai lumituhoja. Siihen voi sisältyä turva erilaisten tuholaisten – hyönteisten, myyrien, jyrsijöiden, jänisten, kauriiden ja lintujen – sekä sienitautien varalta. 

Lisäksi voidaan korvata tulvan aiheuttamia tuhoja. Myös erilaiset rikokset, anastukset ja vahingonteot voivat tulla korvattavaksi. 

Joissakin vakuutuksissa voi olla myös odotusarvoturva. Eli se korvaa tulevaisuudessa saamatta jääneitä hakkuutuloja, jos joku tuho kohtaa metsän. 

Hirvivahingot eivät kuulu metsävakuutusten piiriin. Ne korvataan valtion budjetista.

Koska vakuutusyhtiöitä on paljon ja vakuutusturvan laajuus ja valittu omavastuutaso vaikuttavat niin paljon vakuutuksen hintaan, en lähtenyt tekemään vertailua eri vakuutusten ja vakuutusyhtiöiden välillä. Sinä voit itse pyytää tarjoukset eri vakuutusyhtiöistä juuri omalle metsätilallesi ja vertailla sitten tarjouksia keskenään. 

Lumi on painanut koivikon pahasti lakoon.

Mistä tiedän, millainen metsävakuutus sopisi minulle?

Ensin sinun kannattaa vähän laskeskella, minkä arvoinen metsäsi ja sen puusto on. Tehdä hieman laskelmia, mitä sieltä voisi saada tuottoa, jos puuta hakattaisiin vaikkapa 5, 10 ja 30 vuoden päästä. Ja miettiä, mitä jos sille puustolle sattuisi jotain ja nuo hakkuutulot jäisivät sinulta saamatta. Oletko valmis ottamaan itse sen riskin? Vai haluatko varmistaa, että vaikka metsälle sattuisi jotain, et menettäisi kaikkea tuota mahdollista tuottoa?

Yksi asia, minkä suosittelen tarkistamaan, on tuhoherkkyys. Kuinka tuhoherkällä alueella metsäsi sijaitsee? Millaiset tuuli- ja lumiolosuhteet siellä tavallisesti on? Onko ilmastonmuutos jo vaikuttanut olosuhteisiin tai onko odotettavissa olosuhteiden muuttuvan seuraavien vuosien ja vuosikymmenien aikana? 

Metsäkeskus on julkaissut uuden karttapalvelun, josta näkyy ilmoitetut metsätuhohakkuut. Karttapalvelussa voit zoomata karttaa sinne, missä metsätilasi sijaitsee. Voit valita myös, mitä tuhoja koskevia hakkuita haluat tarkastella. Voit valita myös ajanjakson, miltä haluat tarkistaa hakkuita. Tein kokeen ja vaihdoin 2021 päivämäärät vuodelle 2019. Melkoinen ero, mitä hakkuita on pari vuotta sitten tehty verrattuna tähän vuoteen.

Tuolta palvelusta et näe kenen metsästä on kyse, mutta näet, missä päin millaisiakin tuhohakkuita on tehty tai tehdään. Tuo voi auttaa arvioimaan sitä, kuinka tuhoherkällä alueella metsäsi sijaitsee. Tuosta palvelusta löytyy enemmän Metsäkeskuksen uutisesta.

Tarvitaanko metsävakuutusta?

Kesäkuun 2021 myrskyjen ja rajuilmojen jäljiltä metsää tuhoutui kymmenien tuhansien kuutioiden ja useiden kymmenien miljoonien edestä. Metsäomistaja, joka joutuu katsomaan nurin olevaa metsäänsä, on vakavan paikan edessä. Tuhoutunut puusto pitäisi saada nopeasti arvioitua ja sitten myytyä ja korjattua pois. Saako toimijat paikalle nopeasti? Kuinka pahasti puusto kärsi kaatuessaan? Huolivatko ostajat myrskypuuta vai ei? 

Tuhot olivat jo niin laajoja, että apuun huudettiin valtiota ja yhteiskuntaa. Vuosien politiikan myötä on yhteiskunnan vastuuta ja panostusta pienennetty monessa asiassa. Mikäli yksityisellä omistajalla on mahdollisuus vakuuttaa omaisuuttaan, silloin ei yleensä ole mahdollista saada yhteiskunnan apua omaisuuden tuhoutuessa. Tämä on hyvä metsänomistajankin tiedostaa: vakuutanko metsäni vai olenko valmis kärsimään itse tappiot.  

Kuten muissakin metsäasioissa, sinä olet metsänomistajana se, joka tekee päätökset oman metsänsä osalta. Sinä tiedät, millainen on oma riskinsietokykysi. Jos haluat vakuuttaa metsäsi, sinä päätät, millaisella vakuutustasolla ja omavastuulla vakuutuksen otat. 

Itse ainakin yllätyin siitä, että vakuutus oli yllättävän edullinen siihen nähden, mitä se voi korvata, jos huonosti sattuu käymään. Yleensä vakuutusten hinnat ovat tuntuneet kovilta ja on ollut mietittävä, onko sen ottamisessa järkeä vai ei ja mikä on järkevä omavastuutaso. Muista metsänomistajana, että metsävakuutuksen voit laittaa metsäverotukseen kuluna. 

Pohdittavaksi sinulle: Onko metsän vakuuttaminen järkevää sinun kohdallasi?

metsäisin terveisin

-Outi-

Jos koit kirjoituksen hyödylliseksi, niin laita hyvä kiertämään.