Miltä näyttää metsätaloutesi vuosi?

Metsänomistajalla ei ole kirjanpitovelvollisuutta. Eli sinun ei metsänomistajana tarvitse ymmärtää tai ruveta opettelemaan kirjanpitoa, debitejä ja kreditejä tai pohtimaan millaisia tilejä kirjanpito tarvitsisi. Metsänomistajalle riittää tulojen ja kulujen kirjaaminen ylös. Siihen käy hyvin vaikka ruutupaperi tai excel-taulukkolaskentaohjelma. Laskelmaan kirjataan ylös kuiteista päivämäärä, kulun tai tulon aihe, kenelle on maksettu tai kuka on ollut maksaja ja kuitista summat: brutto, netto ja arvonlisävero. Kuitit järjestetään päivämäärän mukaan järjestykseen ja numeroidaan juoksevalla numerolla vuoden alusta lähtien. 

Alta löytyy yksi esimerkki metsänomistajan muistiinpanoista. Tuosta esimerkistä näet, että ei ole kyse monimutkaisesta asiasta. Kun tiedot on kerätty taulukkoon, niin summien yhteenlaskeminen on helppoa. Kun tuloista vähentää menot, saat jo karkean arvion siitä, minkä verran sinulle jää metsätaloudesta verotettavaa tuloa kuluvalta vuodelta.
Esimerkki muistiinpanoista

Arvonlisäverolliseksi ilmoittautuminen on kannattavaa

Arvonlisäveroakaan ei tarvitse kirjata, jos et ole metsätaloudesta arvonlisäverovelvollinen. Kannattaa kuitenkin harkita arvonlisäverovelvolliseksi ilmoittautumista. Tämän esimerkin metsänomistaja on maksanut vuodessa kuluissaan yli kahdeksankymmentä euroa arvonlisäveroja. Mikäli hänelle ei olisi metsätalouden tuloja lainkaan, hän saisi arvonlisäverovelvollisena tuon summan arvonlisäveron palautuksena takaisin. Tai tässä tapauksessa, kun hän on saanut puukauppatuloissa arvonlisäveroa yli 2900 euroa, tuosta vähennetään nuo omien ostojen arvonlisäverot ja vain erotus tilitetään verottajalle arvonlisäverona. Olen aiemmin kirjoittanut metsänomistajan arvonlisäverovelvollisuudesta blogikirjoituksen. Käy lukemassa Miksi metsänomistajan kannattaa hakeutua alv-velvolliseksi? 

Veroilmoitusten täyttäminen kevättalven työ

Veroilmoitusta varten kirjaa vielä ajopäiväkirjaan kaikki metsätalouteen liittyvät matkasi ja niiden kilometrit. Voit kirjata metsätilallesi tekemät tarkistusmatkat, mikäli käyt itse tekemässä töitä siellä, mahdollisiin puukauppoihin liittyvät matkat ja metsäalan opiskeluun tai tapahtumiin tekemäsi matkat. Jos näitä matkoja on paljon, tulee niistäkin merkittävä vähennys tuloihin ennen verojen laskemista. 

Ei käydä tässä jutussa metsäveroilmoituksen tai arvonlisäveroilmoituksen täyttöä tarkemmin. Niistä voit vähän lukea blogikirjoituksestani Metsätalouden raha-asiat ja veroilmoituksen täyttö ovat henkilökohtaisen talouden pitoa! ja napata sieltä vinkit talteen. Metsäveroilmoituksen teko on vuoden vaihteen jälkeen ajankohtaista. Suurella osalla metsänomistajia nuo on tehtävä helmikuun loppuun mennessä.

Positiivinen metsätalouden tulos mahdollistaa verosuunnittelun

Hienoa, jos olet saanut metsästäsi vuoden aikana enemmän tuloja, kuin mitä sinne on mennyt. Se tarkoittaa myös sitä, että joudut maksamaan veroja metsätalouden tuloksesta. Moni meistä kuitenkin mielellään pyrkii minimoimaan maksettavaksi tulevia veroja. Tässä on nyt metsänomistajalla verosuunnittelun paikka. Tuloksen pienentämiseksi kannattaa vielä miettiä, onko sellaisia menoja, jotka vielä voisi tämän vuoden puolella tehdä. 

Missä kunnossa ovat omat ja mahdollisesti perheen turvavarusteet? Turvavarusteista ei kannata ikinä tinkiä, vaan ne pitää olla kunnossa. Viiltosuojahousut, turvasaappaat ja kypärä ovat pelastaneet monta metsänomistajaa isommilta haavereilta. Kun läheltä piti – tilanne osuu kohdalle ja varusteet estivät käymästä pahemmin, kiittelee kyllä itseään, että tuli hankittua kunnon varusteet. 

Myös työvälineet, muun muassa moottorisaha, raivaussaha ja niiden varusteet, kannattaa tarkistaa ja käydä kaupassa, jos tarpeita olisi. Tai onko jotain kirjallisuutta tai kursseja, joiden avulla voisit kasvattaa omaa metsäosaamistasi?

Ostot, joista sinulla on ennen vuodenvaihdetta päivätty kuitti, saat kirjata kuluvan vuoden kuluihin. Ja kuluilla saat pienennettyä taas tulosta ja sitä kautta verotusta. Kannattaa siis nyt ottaa hetki aikaa, kaivella ne kuluvan vuoden kuitit esiin ja tehdä tuo pikainen laskelma kuluista ja tuloista nyt. Vielä on ennen vuodenvaihdetta muutama päivä aikaa tehdä ostoksia, jos tulos siltä näyttää ja voisi olla mahdollisuus pienentää metsäverojesi määrää.

Turvallista vuoden vaihdetta!

-Outi-