Miltä näyttää metsätaloutesi vuosi?
Moni tuore metsänomistaja ei tiedä, että metsäveroilmoitus on tehtävä vuosittain. Sitä varten pitää myös tietää, mitä rahaa on tullut ja mitä mennyt metsätalouteen. Älä pelästy, kyse ei ole mistään isosta byrokraattisesta asiasta. Varsinaista kirjanpitoa sinun ei tarvitse osata tehdä.
Ei kirjanpitovelvollisuutta, mutta muistiinpanot on tehtävä
Metsänomistajalla ei ole kirjanpitovelvollisuutta. Eli sinun ei metsänomistajana tarvitse ymmärtää tai ruveta opettelemaan kirjanpitoa, debitejä ja kreditejä tai pohtimaan millaisia tilejä kirjanpito tarvitsisi.
Metsänomistajalle riittää tulojen ja kulujen kirjaaminen ylös. Siihen käy hyvin vaikka ruutupaperi tai excel-ohjelma. Laskelmaan kirjataan ylös kuiteista päivämäärä, kulun tai tulon aihe, kenelle on maksettu tai kuka on ollut maksaja ja kuitista summat: brutto (kuitin maksettu loppusumma), netto (arvonlisäveroton summa) ja arvonlisävero.
Kuitit järjestetään päivämäärän mukaan järjestykseen ja numeroidaan juoksevalla numerolla vuoden alusta lähtien. Yleensä noita kuitteja ei ole kovin paljoa, joten kyse ei ole isosta työstä. Se vain on työ, joka on tehtävä.
Alta löytyy yksi esimerkki metsänomistajan muistiinpanoista. Tuosta esimerkistä näet, että ei ole kyse monimutkaisesta asiasta. Kun tiedot on kerätty taulukkoon, niin summien yhteenlaskeminen on helppoa. Kun tuloista vähentää menot, saat jo karkean arvion siitä, minkä verran sinulle jää metsätaloudesta verotettavaa tuloa kuluvalta vuodelta.

Arvonlisäverolliseksi ilmoittautuminen on kannattavaa
Arvonlisäveroakaan ei tarvitse kirjata erikseen, jos et ole metsätaloudesta arvonlisäverovelvollinen. Kannattaa kuitenkin harkita arvonlisäverovelvolliseksi ilmoittautumista. Tämän esimerkin metsänomistaja on maksanut vuodessa kuluissaan yli kahdeksankymmentä euroa arvonlisäveroja. Mikäli hänelle ei olisi metsätalouden tuloja lainkaan, hän saisi arvonlisäverovelvollisena tuon summan arvonlisäveron palautuksena takaisin. Tai tässä tapauksessa, kun hän on saanut puukauppatuloissa arvonlisäveroa yli 2900 euroa, tuosta vähennetään nuo omien ostojen arvonlisäverot ja vain erotus tilitetään verottajalle arvonlisäverona. Jutusta Miksi metsänomistajan kannattaa hakeutua alv-velvolliseksi? voit lukea enemmän metsänomistajan arvonlisäverovelvollisuudesta.
Veroilmoitusten täyttäminen on kevättalven työ
Kirjaa veroilmoitusta varten vielä ajopäiväkirjaan kaikki metsätalouteen liittyvät matkasi ja niiden kilometrit. Voit kirjata metsätilallesi tekemät tarkistusmatkat, mikäli käyt itse tekemässä töitä siellä, mahdollisiin puukauppoihin liittyvät matkat ja metsäalan opiskeluun tai tapahtumiin tekemäsi matkat. Jos näitä matkoja on paljon, tulee niistäkin merkittävä vähennys tuloihin ennen verojen laskemista.
En käy tässä jutussa metsäveroilmoituksen tai arvonlisäveroilmoituksen täyttöä tarkemmin. Niistä voit lukea Metsätalouden raha-asiat ja veroilmoituksen täyttö ovat henkilökohtaisen talouden pitoa! jutusta ja napata sieltä vinkit talteen. Metsäveroilmoituksen teko on vuoden vaihteen jälkeen ajankohtaista. Suurella osalla metsänomistajia se on tehtävä helmikuun loppuun mennessä.
Positiivinen metsätalouden tulos mahdollistaa verosuunnittelun
Hienoa, jos olet saanut metsästäsi vuoden aikana enemmän tuloja, kuin mitä sinne on mennyt. Se tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että joudut maksamaan veroja metsätalouden tuloksesta. Moni meistä kuitenkin mielellään pyrkii minimoimaan maksettavaksi tulevia veroja. Tässä on nyt metsänomistajalla verosuunnittelun paikka. Tuloksen pienentämiseksi voi miettiä, onko sellaisia menoja, jotka vielä voisi kuluvan vuoden puolella tehdä.
Missä kunnossa ovat omat ja mahdollisesti perheen turvavarusteet? Turvavarusteista ei kannata ikinä tinkiä, vaan ne pitää olla kunnossa. Viiltosuojahousut, turvasaappaat ja kypärä ovat pelastaneet monta metsänomistajaa isommilta haavereilta. Kun läheltä piti – tilanne osuu kohdalle ja varusteet estivät käymästä pahemmin, kiittelee kyllä itseään, että tuli hankittua kunnon varusteet. Myös sille perheen nuorisolle, jonka saa mukaan metsätöihin. Voi tuntua turhauttavalta ostaa uusia varusteita kasvun myötä, mutta mieluummin muutama euro turvavarusteisiin kuin elinikäinen vammautuminen ilman turvavarusteita.
Myös työvälineet, muun muassa moottorisaha, raivaussaha ja niiden varusteet, kannattaa tarkistaa ja käydä kaupassa, jos tarpeita on. Tai onko jotain kirjallisuutta tai kursseja, joiden avulla voisit kasvattaa omaa metsäosaamistasi?
Ostot, joista sinulla on ennen vuodenvaihdetta päivätty kuitti, saat kirjata kuluneen vuoden kuluihin. Ja kuluilla saat pienennettyä taas tulosta ja sitä kautta verotusta. Ennen vuodenvaihdetta lannattaa ottaa hetki aikaa, kaivella ne kuluvan vuoden kuitit esiin ja tehdä tuo pikainen laskelma kuluista ja tuloista ja tarkistaa tilanne.
Jos koit kirjoituksen hyödylliseksi, niin laita hyvä kiertämään.