Metsätalouden raha-asiat ja veroilmoituksen täyttö ovat henkilökohtaisen talouden pitoa!

Metsänomistajan velvollisuuksiin kuuluu pitää kirjaa metsätalouden tuloistaan ja menoistaan. Varsinaista kirjanpitoa ei tarvitse tehdä, joten voit rentoutua sen suhteen. Yksinkertaiset muistiinpanot riittävät hyvin.

Vuoden aikana tulevat kuitit kannattaa pistää yhteen paikkaan talteen. Näin on helpompi sitten ruveta muistiinpanoja tekemään ja veroilmoitusta täyttämään kevättalvella. Silloin voi olla tylsä lähteä kaivelemaan kuitteja auton hanskalokerosta ja ties mistä taskuista ja kuittikasoista. Kaikki metsätalouteen liittyvät kuitit on laitettava talteen veroilmoituksen tekoa varten ja säilytettävä lakisääteiset kuusi vuotta. 

Metsätalouden tulot verotetaan pääomatulona. Pääomatulojen kokonaismäärään vaikuttaa henkilön kaikki vuoden pääomatulot. Metsäveroilmoituksessa ilmoitetut menot pienentävät verotettavaa pääomatuloa. Pääomatulojen pienentämiseksi kannattaa miettiä, onko tarvetta vaikka uusia omia suojavarusteita tai sahoja. Tulevia kuluja – esimerkiksi maanmuokkaus ja taimien istutus – varten voi tehdä myös menovarauksen. 

Metsätalouden tulot

Tulopuoli on usein melko helppo hoitaa. Puukaupoista saat kuitin, josta löytyy tarvittavat tiedot. Kuitissa on puunmyyjän sinulle maksama raha, hänen pidättämänsä verot sekä tiedot arvonlisäverosta, jos olet arvonlisäverovelvollinen tai kauppasumma ylittää 10 000,-€ (vuonna 2019). Lue lisää tämän linkin takaa Miksi metsänomistajan kannattaisi hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi?

Myös mahdolliset vakuutusyhtiöstä tai Metsäkeskukselta saadut korvaukset ja tuet ovat verotettavaa tuloa metsänomistajalle. Tällaisia voivat olla vaikka metsävakuutuksesta saadut myrskykorvaukset tai KEMERA-tuet.

Muista myös kirjata ylös, jos olet myynyt puuta vaikka polttopuuksi. 

Omaan käyttöön metsänomistaja voi metsästään puuta käyttää 125 kuutiota ilman, että sitä lasketaan tuloksi. 

Metsätalouden kulut

Kulupuolikin kannattaa oikeasti miettiä ja huolehtia, että kaikki tulee muistiin kirjattua. Moni metsänomistaja kuitenkin miettii, että turhaan näkee sitä vaivaa, että kirjaa noita kuluja, jos ei tulojakaan ole tullut. Tässä on kuitenkin mahdollisuus metsänomistajalla tienata osa kuluista takaisin. Mikäli metsäveroilmoituksessa metsätalouden tulos on tappiollinen,verottaja ottaa tuon tappion eli alijäämän huomioon vähentämällä sen verovelvollisen muista pääomatuloista tai alijäämähyvityksenä ansiotulojen veroista. Eli vaikka siis et tuloja olisikaan metsätaloudesta saanut, metsänomistajana pystyt saamaan kuluista hyvitystä oman henkilökohtaisen verotuksen kautta!

Kuluina voit vähentää käytännössä kaiken, mikä liittyy metsätalouden harjoittamiseen. Kulut, jotka ovat syntyneet metsätaloustulojen hankkimisesta tai säilyttämisestä, käyvät vähennyksiin. 

Selviä kuluja ovat 

metsänhoitoon liittyvät kulut:

  • moottori- ja raivaussahat sekä niiden terät, polttoaineet ja huoltoon liittyvät asiat
  • henkilökohtaiset suojavälineet eli kypärä, kuulosuojaimet, turvasaappaat tai -kengät, viiltosuojahousut
  • työvaatteet ja hanskat
  • muut tarvikkeet (raivausveitset, istutustarvikkeet ym.)

puukauppoihin liittyvät kulut:

  • metsäsuunnitelman teko
  • leimikon teko
  • km-korvaukset puukauppoihin ja hakkuisiin liittyviin tapaamisiin

metsänomistajan alaan liittyvä opiskelu ja alan seuraaminen

  • koulutukset, kurssit, opintomatkat, niihin liittyvät osallistumismaksut ja matkakulut
  • alan kirjallisuus ja lehdet

metsävakuutus

metsänhoitoyhdistyksen jäsenmaksu

mahdollinen tiehoitokunnan metsään kohdistuva tiehoitomaksu

Isompien koneiden, joiden käyttöikä on yli kolme vuotta, hankintakustannukset vähennetään vuosipoistoina. Verottajalla on vuosipoistoihin omat määräyksensä, paljonko vuodessa voi poistoja tehdä. Koneiden ja kaluston (traktori, peräkärry, mönkijä..) käytöstä pitää yli puolet olla metsätalouteen liittyviä, jotta ne voi metsäverotuksen puolelle kirjata. Poistomenettelyllä vähennetään myös mm. metsäteiden ja metsätalouteen liittyvien rakennusten rakentamiskustannukset. 

Kannattaa pitää myös ajopäiväkirjaa metsätalouden ajoista. Vaikka et itse metsässäsi hoitotoimenpiteitä tai hakkuita tekisi, voit silti kerran pari vuodessa kirjata kilometrit ylös metsätilan tarkistuskäynniltä. Muista myös kirjata ylös kilometrit vaikka metsänhoitoyhdistyksen toimistolle tai jos käyt metsäneuvojan kanssa tilakäynnillä metsässäsi. Myös kilometrit metsäalan tapahtumiin kannattaa laittaa ylös.

Metsäveroilmoitus

Metsäveroilmoitus on melko yksinkertainen täyttää. 

Ensimmäisellä kerralla, kun metsäveroilmoitusta on täyttämässä, kannattaa kysyä neuvoa vaikka omasta metsänhoitoyhdistyksestä tai tutulta metsänomistajalta. Youtubesta löytyy myös Metsäkeskuksen julkaisema video Metsätalouden verotus vuodelta 2016, josta löytyy vinkkejä veroilmoituksen tekoon. Kannattaa varmistaa aina, millaiset ovat ilmoitettavan vuoden verosäännöt ja ohjeet. 

Verottajan sivuilla Vero.fi löytyy heti etusivulla Metsä – kuvake, josta pääsee metsäverotukseen liittyviin asioihin suoraan.

Metsävähennys

Metsävähennys on monelle metsäomistajalle outo juttu, mutta silti todellakin rahan arvoinen tietää, jos siihen on oikeutettu. Metsävähennyksen saa, jos on vastikkeellisesti hankkinut (yleensä ostanut) metsätilan. Lahjan tai perinnön kautta saatu metsätila ei oikeuta metsävähennykseen. Jos lahjan antajalla tai perinnön jättäjällä on ollut metsävähennyspohjaa vielä käyttämättä, se siirtyy lahjan tai perinnön saajalle käytettäväksi.

Metsävähennyksen määrä on 60% metsätilan hankintamenosta. Metsävähennystä voi käyttää vuosina, jolloin metsätalouden pääomatuloa on vähintään 2500,- euron edestä (vuonna 2019). 

Otetaanpa esimerkki. Sinulla on 50 000,- edestä metsävähennyspohjaa. Vuoden metsätalouden pääomatulosi ovat 10 000,-. Tuosta 10 000,- eurosta voi vähentää 60% eli 6 000,- euroa metsävähennyksenä, jolloin metsätalouden verotettava pääomatulosi laskee 4 000,- euroon. Käytät silloin metsävähennyspohjasta tuon 6 000,- ja metsävähennyspohjaa jää sitten tuleville vuosille käytettäväksi 44 000,- euroa. Onhan tuo huomattava etu, että sinun tarvitsee maksaa pääomatuloveroja vain 4 000,- eurosta, eikä 10 000,- eurosta! 

Metsänomistajan on itse pidettävä kirjaa metsävähennyspohjasta ja käytetystä metsävähennyksestä. Tämä tieto on helposti tallessa metsäveroilmoituksessa, josta se on helppo tarkistaa ja siirtää seuraavan vuoden metsäveroilmoitukseen. Kannattaa siis pitää edellisten vuosien metsäveroilmoitukset tallessa.

Arvonlisäverovelvollisuus

Metsänomistajan kannattaa myös tutustua arvonlisäverovelvollisuuteen. Mikäli myyt puuta metsästäsi yli 10 000,-€ edestä vuodessa, muutut automaattisesti arvonlisäverovelvolliseksi. Voit myös hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi, vaikka tuo tuloraja ei ylittyisikään. 

Arvonlisäverovelvollinen täyttää vuosittain kausiveroilmoituksen sekä maksaa oma-aloitteisesti arvonlisäverot verottajalle. Jos metsänomistaja on maksanut vuoden aikana enemmän metsätalouteen liittyvistä kuluita arvonlisäveroja kuin, mitä hän on saanut metsätalouden tuloista, hän saa vastaavasti palautusta arvonlisäveroista. Eli ALV-velvollinen voi vähentää metsätalouteen liittyvien ostojensa arvonlisäverot, vaikka hänellä ei metsätalouden tuloista ALV-maksuja olisikaan verovuodelta. Tämän voi ajatella myös niin, että jos ostat vaikka 100,-€ arvoiset turvakengät itsellesi, niin saat 24,-€ alv-palautuksena, vaikka metsätalouden tuloja ei olisikaan ollut. Ihan kiva alennus ostoista!

ALV-velvollinen metsänomistaja kirjaa metsätalouden muistiinpanoihinsa tulot ja kulut ilman arvonlisäveroja, koska ne käsitellään arvonlisäveroilmoituksessa erikseen. Lue lisää tämän linkin takaa Miksi metsänomistajan kannattaisi hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi?

Jokaisen kannattaa itse pohtia ja laskea, onko ALV-velvollisuudesta ja kausiveroilmoituksen täytöstä hyötyä itselle vai ei.

Mistä apua?

Metsäveroilmoituksen täyttö on melko yksinkertainen homma ja siitä selviää kyllä, jos muutenkin osaa veroilmoituksensa täyttää. Samoin arvonlisäveroihin liittyvä kausiveroilmoitus on metsänomistajan kohdalla usein vain kerran vuodessa täytettävä vuosi-ilmoitus. Verottajan sivuilta löytyy täyttöohjeet sekä tiedot noiden ilmoitusten palautuspäivistä.

Jos kuitenkaan et syystä tai toisesta halua itse noita lomakkeita ruveta täyttämään, kannattaa kysyä apua. Paikallisissa metsänhoitoyhdistyksissä on osaamista näihin asioihin. Myös Metsäkeskuksen sivuilta löytyy vinkkejä metsäverotukseen liittyen. Paikallisesti voi löytyä myös metsäpalveluyrittäjiä, jotka tarjoavat myös palvelujaan metsäverotukseen liittyen. Kirjanpitäjiltä ja tilitoimistoista voi myös kysyä, ovatko he tehneet metsäveroilmoituksia. Pääasia, että metsänomistajalla on kaikki vuoden aikana tulleet ja aiheutuneet kuitit kasassa, kun hän apua tai neuvoja lähtee kysymään.

Metsäasioiden hoito on kotitalouden talouden pitoa

Nyt olet varmaan hämmentynyt näistä kaikista tuloista ja menoista, alveista ja vähennyksistä. Älä kuitenkaan hätäänny. Kerran tai kaksi kun nämä asiat käy kunnolla läpi itse tai asiantuntijan avustuksella, alkaa tämä kirkastua. 

Kun metsätalouden tulos vielä vaikuttaa metsänomistajan henkilökohtaiseen verotukseen, pitäisi jo ajatuksen kirkastua, että näistä asioista kannattaa ottaa selvää. Metsätalouden tulos tai tappio ei ole erillistä yritystoimintaa, vaikka monella metsänomistajlla y-tunnus onkin metsätalouden asioiden hoitamiseksi. Metsätalouden tulos tai tappio siirtyvät usein metsänomistajan omaan verotukseen. Ensi sijaisesti se vaikuttaa pääomatuloihin ja pääomatulolajin veroihin. Mikäli sinulla ei sellaisia ole, niin ne muuttuvat alijäämäksi, josta muuttuu alijäämähyvitykseksi, joka vaikuttaa suoraan ansiotuloihisi ja niistä määrättäviin veroihin. 

Ei siis ole ollenkaan turhaa käyttää hetki metsätalouden kuittien keräämiseen ja kirjaamiseen muistiinpanoihin sekä kilometrien laskemiseen metsätalouden matkoista. Ellei metsätalouden tuloja ole, tai ne ovat menoja pienemmät, vaikuttavat nuo kulut suoraan henkilökohtaiseen verotukseen!

Toivottavasti tämä kirjoitus herätti ajatuksia sinussa ja saa sinut kaivelemaan metsätalouden kuitit esille ja täyttämään huolellisesti metsätalouden veroilmoituksen ja mahdollisesti arvonlisäveroilmoituksen vuoden vaihteen jälkeen. Jokainen euro on kotiin päin!

Metsäisin terveisin

-Outi-

3 kommenttia artikkeliin ”Metsätalouden raha-asiat ja veroilmoituksen täyttö ovat henkilökohtaisen talouden pitoa!”

Kommentointi on suljettu.