Metsästä on muuhunkin kuin puun tuotantoon
Metsästä on tutkitusti valtava terveydellinen hyöty ihmisille. Virkistyskohteena se on ainutlaatuinen vaihtoehto. Jokamiehen oikeuden nojalla voimme lenkkeillä metsäpoluilla yksin tai yhdessä. Jos olet metsänomistaja voit osallistua hyvän mielen jakamiseen, vaikka vuokraamalla maasi osaksi retkireittejä. Suomessa on valtavasti metsiä, joten miksi emme yhdessä hyödyntäisi niiden mahdollisuuksia!
Tämä blogikirjoitus on tehty opiskelijoiden projektityönä Tampereen ammattikorkeakoulussa. Tarkoituksenamme tässä tekstissä oli kerätä tietoa, kuinka sinä voit nauttia metsästä ja luonnosta. Mitä kaikkea voit ja saat metsässä tehdä? Tietoa on kerätty laajasti monista eri lähteistä ja koottu tähän yhdeksi kirjoitukseksi.
Mieli virkeäksi metsässä – jokamiehen oikeudet
Jokamiehen oikeudet ovat maailman mittakaavassa etuoikeus. Suomessa kuka tahansa saa liikkua, marjastaa ja sienestää metsässä vapaasti. Ota siis kaikki virkistyshyöty irti metsästä!
Kannustamme sinua käyttämään hyväksi metsässä piileviä terveyshyötyjä. Metsässä oleskelun ja harrastamisen on todettu kohentavan ihmisten henkistä ja fyysistä terveyttä; verenpaine laskee, mieli virkistyy ja hektinen arki jää ainakin hetkeksi unholaan. Metsissä retkeily yksin tai perheen kanssa on varma keino stressin lievitykseen.
On paljon myös eri aktiviteetteja, joita metsässä voi harrastaa. Esimerkiksi maastopyöräily on sallittua suojeltujen alueiden ulkopuolella. Oletko aikaisemmin kokeillut lajia? Maastopyöräillessäsi on kuitenkin hyvä muistaa kunnioitus luontoa kohtaan, sillä ajamalla oikealla ajotavalla maasto ei kulu. Mikäli pyörillä liikkuminen ei tunnu omalta, voit kokea vauhdin hurmaa myös polkujuoksemalla!
Metsä ja tapahtumat
Oletko ajatellut, että metsää käytetään muuhunkin kuin puiden kasvattamiseen? Olet varmasti elämäsi aikana käynyt erilaisissa tapahtumissa ja kilpailuissa. Oletko koskaan ollut tapahtumassa mikä järjestetään metsässä? Tuleeko sinulle jokin muisto mieleen? Yksi asia, mihin metsää käytetään, on erilaiset tapahtumat. Tapahtuma metsässä voi olla suunnistus- ja hiihtokisat tai vaikkapa ohjattu liikunta- tai retriittiretki. Kaksi isoa tapahtumaa, joita Suomen metsissä järjestetään, on Jukolan viesti ja Pirkan hiihto.
Suunnistustapahtuma Jukolan Viesti on Suomen sekä jopa maailman mittakaavalla suuri tapahtuma ja erityisen arvokas kansanterveydellisesti juuri suuren kävijämäärän takia. Suunnistusta harrastavat kiertävät erilaisia suunnistustapahtumia jopa viikoittain. Jukolaan innostuu vuosittain lähtemään mukaan kaiken tasoisia suunnistajia, ei harrastajista ammattilaisiin. Juuri sinäkin voit osallistua Jukolaan. Ihmiset harjoittelevat ja nostavat kuntoaan jopa puoli vuotta ennen Jukolaa. Jukola järjestetään yksityisten metsänomistajien mailla. Tällöin kilpailujärjestäjät ovat velvollisia ottamaan metsänomistajaan yhteyttä. Metsänomistajan ei ole pakko antaa metsää virkistyskäyttöön tapahtumille. Mikäli metsänomistajana annat metsäsi käyttöön, niin kirjoitat siitä kirjallisen sopimuksen.
Tiesitkö, että on olemassa myös muunlaisiakin tapahtumia, kuin urheilutapahtumat. Esimerkiksi safarit, ohjatut metsäretket, tulien teko kurssi, retriitit ja rauhalliset vaellukset. Oletko koskaan käynyt tällaisissa? Kaikki tapahtumat eivät välttämättä ole liikunnallisia, mitä metsässä järjestetään. Metsällä on muitakin tärkeitä kansanterveydellisiä vaikutuksia, kuten rauhoittuminen ja irtiotto hektisestä arjesta. Kannattaa miettiä osallistumista erilaisiin tapahtumiin metsässä!
Tapahtumat ovat siitä eroavaisia perinteisestä metsän käytöstä, että niille joudutaan kysymään lupa maanomistajilta. On hyvän tavanmukaista kysyä lupa myöskin esimerkiksi ohjatulle liikuntaretkelle. Tapahtumajärjestäjät tarvitsevat paikkoja ja jos juuri sinä olet metsänomistaja kannattaa miettiä metsäsi vuokraamista kilpailu- tai toimintapaikaksi virkistyskäyttöön. Oletko koskaan ajatellut tällaista vaihtoehtoa? Tässä on yksi hyvä tapa saada aineellista tai aineetonta hyötyä metsästäsi puunmyyntitulojen lisäksi.
Retkeily ja vaeltaminen
Eikö olekin ihanaa vaeltaa metsäpolulla kaikessa rauhassa ja ehkäpä pysähtyä nokipannukahville laavulle? Jos et ole ikinä kokeillut tätä, niin suosittelemme lämpimästi! Retkeily on loistava tapa ladata akkuja ja Suomen upeassa luonnossa mikään ei sen rentouttavampaa olekaan. Kunnilla on omia retkireittejään ja lisäksi Suomessa on lukuisia kansallispuistoja. Jos olet itse metsänomistaja, sinullakin voi olla mahdollisuus vuokrata maata osaksi retkeilyreittejä.
Sekä kuntien reiteillä että kansallispuistoissa on eri pituisia ja vaikeustasoltaan erilaisia reittejä. Matkan varrelta löytyy laavuja, kotia sekä nuotio- ja telttapaikkoja. Aina ei siis tarvitse lähteä matkustamaan kohti kansallispuistoja. Sinulle löytyy varmasti sopiva reittivalinta jostain, tärkeintä on muistaa hyödyntää tällaisia mahdollisuuksia! Vinkkinä myös, että jos et itse omista vaikkapa rinkkaa tai telttaa, niin nykyään niitä voi myös vuokrata helposti. Kaikkea ei tarvitse siis itse ostaa. Jos kiinnostuit vuokraamisesta, niin tässäpä sinulle muutama oikopolku eteenpäin:
retkipaikka.fi/varustevuokraamo/
Kun lähdet minne tahansa metsään, on tärkeää muistaa kunnioittaa metsää ja luontoa. Saatat kulkea jonkun toisen omistamalla maalla ja toisen omaisuuden kunnioittaminen on myös tässä kohtaa tärkeää. Retkeile vain merkityillä poluilla tai pururadoilla, jotta kulutat mahdollisimman vähän luontoa. Muistathan myös kerätä kaikki mukanasi tuodut tavarat ja roskat pois, jollei reitin varrella ole selvästi merkittyä roskista. Retkeillä saa jokamiehen oikeuksien nojalla yksityismetsissäkin. Olethan kuitenkin tietoinen, että tulta et saa sytyttää muualle kuin selvästi merkityille tulentekopaikoille.
Etsi siis lähin kansallispuistosi tai retkireittisi ja suuntaa sinne! Haukkaa raitista ilmaa ja palaat kotiin varmasti virkeämpänä. Jos et tiedä, mistä lähtisit etsimään reittejä tai et ole ikinä ennen retkeillyt vaikkapa kansallispuistossa, suosittelemme tutustumaan seuraaviin sivustoihin:
Kuntien ylläpitämät retkireitit löytyvät parhaiten heidän omilta nettisivuiltaan.


Metsän vuokraus metsästyskäyttöön
Tiesitkö, että jos olet metsänomistaja, niin metsästyslain mukaan metsästysoikeus kuuluu sinulle. Tämä kappale on suunnattu nimenomaan sinulle metsänomistaja, jos olet kiinnostunut metsäsi vuokraamisesta. Metsästysseuran toiminnan edellytyksenä on metsästykseen soveltuvat maat, minkä vuoksi seurat vuokraavat metsä- ja maa-alueita käyttöönsä. Tällöin kyseessä on maanvuokrasopimus yhdessä maanomistajan kanssa. Tämä mahdollistaa metsästyksen maillasi vain, jos se on mainittu sopimuksessa erikseen.
Voit tehdä metsästysseuran kanssa metsästysvuokrasopimuksen. Kaikki sopimukset on mahdollista tehdä suullisesti, mutta maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto suosittelee tekemään vuokrasopimuksen kirjallisesti. MTK:n ja Metsästäjäliiton nettisivuilta voit tulostaa valmiin sopimuspohjan. Sopimuksen avulla määrittelet mitä eläimiä alueellasi saa kaataa, kauanko sopimus on voimassa ja mitä vastaan luovutat metsästysoikeuden. Mahdollisesta rahallisesta korvauksesta ja sen suuruudesta sovitaan sopimuksessa. Yleinen sopimusehto on, että metsästystoiminta ei saa vahingoittaa metsätalouttasi.
Jos sopimus on toistaiseksi voimassa, voit irtisanoa sen milloin tahansa. Jos perit tai ostat metsää, on hyvä tarkistaa, onko alueella voimassa olevaa vuokrasopimusta. Sopimus pysyy voimassa, vaikka omistaja vaihtuisi.
Jos mahdollinen kaato osuu maillesi, niin seura toimittaa palan riistalihaa kiitoksena. Seurat järjestävät myös tasaisin väliajoin peijaisia, jotka ovat eräänlaiset juhlat maanomistajille. Peijaisissa on tarjolla riistaruokaa sekä ohessa voi olla erilaista ohjelmaa.
Miksi omat maat kannattaa vuokrata metsästyskäyttöön? Mitä hyötyä siitä oikeasti on sinulle metsänomistajana? Yhtenä suurimpana hyötynä metsänomistajan näkökulmasta on taimikkovahinkojen ehkäisy. Hirvi- ja peuraeläimet voivat tehdä taimikoihin valtavaa tuhoa, joka vaikuttaa huomattavasti metsätaloudesta saataviin tuloihin. Lisäksi liikenneonnettomuuksien määrään vaikuttaa suuresti se, minkä kokoinen hirvi- tai peuraeläinkanta alueella on. Jos kannat pysyvät maltillisena, vältytään todennäköisemmin turhilta liikenneonnettomuuksilta. Metsästäjät voivat myös raportoida sinulle esimerkiksi mahdollisista myrskyvahingoista tai tulvista.
Luonnon monimuotoisuuden vaaliminen
Kuten kirjoituksen aikaisemmista aiheista huomataan, luonto ja sen monimuotoisuus ovat välttämättömiä meidän kaikkien hyvinvoinnille ja virkistykselle. Luonnon monimuotoisuudella tarkoitetaan lajien ja geenien kirjoa tietyssä luontotyypissä. Luonto tarjoaa elinalueen valtavalle määrälle eri lajeja sekä tuottaa meille erilaisia palveluita, kuten raaka-aineita polttoaineisiin, lääketeollisuuteen ja kuitujen tuotantoon. Luonto myös esimerkiksi säätelee ilmastoa ja sitoo hiilidioksidia.
Euroopassa olemme muokanneet luonnon monimuotoisuutta kautta aikojen esimerkiksi maatalouskäyttöön. Viimeisen 150 vuoden aikana maatalouden ja teollisuuden vallankumous ovat kuitenkin kiihdyttäneet luonnon monimuotoisuuden heikkenemistä. Haitalliset vieraslajit myös heikentävät monimuotoisuutta ja nykypäivänä ilmastonmuutos on yhä isommassa roolissa uhkaamassa luonnon monimuotoisuutta.
Jotta saisimme yhdessä turvattua luonnon monimuotoisuuden säilymisen, on toiminnassamme otettava huomioon luonnonvarojen kestävä käyttö, sekä talousmetsien ja suojelualueiden tasapaino. Metsänomistajille on vaihtoehtona hoitaa metsäänsä luonnonmukaisesti tai muuten metsän biologista monimuotoisuutta sekä maisema- ja kulttuuriarvoja vaalien. Tällöin voi hankkia metsälleen sertifikaatteja, kuten PEFC- tai FSC-sertifikaatin kertomaan kestävästä metsänhoidosta.
Metsänomistaja voi myös suojella metsäänsä kolmella eri tavalla. Kaksi tapaa perustuu lakiin ja kolmas tapa on vapaaehtoinen. Metsänkäyttöä ohjailee metsälaki ja luonnonsuojelulaki ja näiden nojalla tapahtuva metsän suojelu onkin yleisin tapa suojella metsää. Vapaaehtoinen suojelu on kuitenkin metsänomistajien keskuudessa lisääntymässä. Valtio tukee rahallisesti vapaaehtoista suojelua, kuten myös metsälain ja luonnonsuojelulain nojalla tapahtuvaa suojelua.
Lait määräävät tietyn tyyppisten luontotyyppien suojelun. Metsälain mukaan näitä luontotyyppejä ovat esimerkiksi lähteiden ja norojen välittömät lähialueet, suoelinympäristöt sekä rehevät lehtolaikut. Tietoa omasta metsästäsi löytyneistä metsälakikohteista saat Metsään.fi palvelusta metsaan.fi . Luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettuja luontotyyppejä ovat jalopuumetsiköt, tervaleppäkorvet, luonnontilaiset hiekkarannat, merenrantaniityt ja hiekkadyynit.
Vapaaehtoisessa suojelussa metsänomistaja voi solmia Metsäkeskuksen kanssa 10 vuoden määräaikaisen ympäristötukisopimuksen. Tällöin metsä säilyy metsänomistajan omistuksessa, mutta se jätetään metsän talouskäytön ulkopuolelle. Suojelusta maksetaan korvaus perustuen puuston laskennalliseen arvoon. Määräaikaisia suojelukohteita voivat olla myös metsiensuojeluohjelma METSO-ohjelmaan kuuluvat luontotyypit. Metsään.fi -palvelusta voi tarkistaa, kuuluuko oma metsä METSO-ohjelmaan.
Määräaikaisen metsien suojelun ohella voi metsää suojella myös pysyvästi perustamalla yksityisen suojelualueen. ELY-keskukselta saa neuvoja yksityisen suojelualueen perustamiseen ely-keskus.fi/luvat-ilmoitukset-ja-vahingonkorvaukset . Erityisen tärkeää on suojella lehtometsiä, sillä ne ovat runsaslajisimpia metsäelinympäristöjämme. Lehtokasvillisuuden kerroksellisuus tekevät lehdoista ainutlaatuisen elinympäristön monille eri lajeille. Lehtometsissä elää myös suurin osa uhanalaisista lajeistamme. Lähdethän sinäkin mukaan turvaamaan luontomme monimuotoisuutta!
Tässäpä sinulle lisää mahdollisuuksia metsän hyödyntämiseen. Metsä lisää ihmisten hyvinvointia ja siinä myös metsänomistajat ovat isossa roolissa. Metsästä on moneksi, joten heittele rohkeasti ideoita sen hyödyntämiseksi. Käytkö sinä päivittäin metsässä?
Jälkikirjoitus
Ammattikorkeakouluopiskelijoilla on kolmantena opiskeluvuotenaan projektityökurssi. Annoimme keväällä muutaman ehdotuksen projektitöiksi Tampereen Ammattikorkeakouluun. Iloksemme opiskelijat nappasivat näistä ehdotuksista kiinni ja saimme kolme motivoitunutta opiskelijaryhmää paneutumaan näihin aiheisiin.
Julkaisemme osan näistä työryhmien tuotoksista nyt blogissamme. Tämä blogikirjoitus on yksi näistä tuotoksista. Osaa hyödynnämme myöhemmin muulla tavalla.
Kiitos työryhmälle tästä kolmen jutun sarjasta ”Metsän muut tuotokset”: Emilia Aalto, Annina Ala-Viikari, Joonas Huuho, Sanna Suokas ja Tommi Törmä!
-Outi-
Jos koit kirjoituksen hyödylliseksi, niin laita hyvä kiertämään.