Oletko osakkaana kuolinpesässä, jossa on metsäomaisuutta?

Läheisen kuolema on usein vaikea ja surullinen tilanne. Kuitenkin monta asiaa on hoidettava mahdollisimman nopeasti hautauksen lisäksi. Yksi tällainen on perunkirjoitus, jossa kirjataan ylös vainajan sekä mahdollisen lesken omaisuus sekä perilliset.

Monelle saattaa tulla yllätyksenä perunkirjoitukseen valmistauduttaessa, että perinnössä on metsätilakin ja sille pitäisi saada arvo määritettyä. Tässä kannattaa ottaa vinkeistä vaarin ja asiantuntija tekemään tila-arvio, jotta metsätilan arvo saadaan mahdollisimman todenmukaisesti kirjattua perukirjaan.

Perukirja on veroilmoitus verottajan suuntaan peritystä omaisuudesta ja sen mukaan määräytyvät perintöverot. Perukirjan mukaan myös arvotetaan omaisuutta sitten, kun sitä ruvetaan perillisten kanssa jakamaan. Metsätilan arvo on usein merkittävä, joten kannattaa olla tässä asiassa tarkkana. Välttääksesi liian isoja perintöveroja ja mahdollisia ylimääräisiä kahnauksia perinnönjaossa, suosittelen lukemaan heti alkuun tekemämme maksuttoman oppaan ”Mitä kuolinpesän osakkaan pitää tietää metsän omistamisesta?” Oppaan lukemalla voitte säästää merkittävästi euroja ja tiedätte, millaisiin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota metsää perittäessä. Oppaan tilaajat saavat myös maksuttoman kuusiosaisen sähköpostisarjan, jossa on lisäinfoa kuolinpesän osakkaalle metsäasioista. Pääset tilaamaan oppaan maksuttomasti alta:

Kuolinpesä voi hyvinkin säilyä jakamattomana pitkään. Kannattaa muistaa se, että kuolinpesässä kaikki asiat pitää sopia yksimielisesti. Tämä koskee myös metsätilan hoitamista ja metsään liittyvien asioiden päättämistä. Kukaan kuolinpesän osakas ei voi tehdä puukauppoja tai hoidattaa metsää ilman muiden suostumusta. Sopiiko se teidän kuolinpesäänne, että hoidatte asiat yhdessä? Ellei, kannattaa hieman pohtia erilaisia metsätilan omistusvaihtoehtoja ja löytää teille parhaiten sopiva ratkaisu.

Verkkokurssi helpottamaan metsäasioiden hoitoa

Mikäli kuolinpesässänne metsäasiat, metsänhoitoon ja puukauppoihin liittyvät asiat ovat kaikille vieraita, suosittelemme ainakin jonkun perehtymään hieman enemmän metsäasioihin. Polku METSÄÄN – Untuvikosta metsänomistajaksi – verkkokurssimme on tähän oivallinen työkalu. 

Omistusjärjestelyissä kannattaa nojautua lakitoimiston apuun

Yhteistyökumppanimme Lakitoimisto Kunnes Oy auttaa metsävarallisuuteen liittyvissä perhevarallisuus- ja perintöoikeudellisissa kysymyksissä, kuten perintösuunnittelussa sekä testamentin ja edunvalvontavaltuutuksen laatimisessa.

Kaipaatko vielä jotain vinkkiä metsäasioiden hoitoon perikunnassa?

Toivottavasti näistä oppaista on sinulle hyötyä! Onko vielä jotain, jossa voisimme sinua auttaa? Voit laittaa viestiä sähköpostilla osoitteeseen info(a)puustapuuhun.fi.

Hautajaisten jälkeen perikunnan on pohdittava metsänhoitoa.