Seitsemän tärkeintä varustetta, jotka metsänomistaja tarvitsee
Harrastat sitten jotain asiaa tai teet töitä jonkun asian kanssa, niin tarvitset oikeanlaiset varusteet. Myös metsänomistajan on hyvä hankkia sopivat varusteet itselleen. Olen kerännyt tähän julkaisuun mielestäni tärkeimmät metsänomistajan perusvarusteet, jotka jokaisella metsänomistajalla pitäisi olla.
Moni metsänomistaja on etämetsänomistaja, eikä metsässä liikkuminen ole niin jokapäiväistä touhua. Osa näistä voi tuntua sinusta itsestään selviltä, mutta ei näitä välttämättä tule ajatelleeksi, jos metsässä kulkeminen ei ole niin tuttua. Nämä metsänomistajan varusteet ovat pääasiassa perusvarusteita luonnossa liikkujalle.
1. Säänkestävä vaatetus tuo mukavuutta metsässä liikkumiseen
Metsässä liikkumisen mukavuuteen vaikuttaa paljon oma vaatetus. Jos vaatetta on liikaa tai sitä on liian vähän, voi turhaan mennä energiaa hikoiluun tai palelemiseen. Kerrospukeutuminen on valttia metsässä. Ota reppu mukaan ja lisäkerroksia tai kuivat vaihtovaatteet sinne. Tai kosteudenpitävää varalle, jos säätila hiemankaan epäilyttää, että voi tulla sadetta. Muista myös hanskat ja päähine!
Metsässä ei tarvita viimeisen muodin mukaisia vaatteita, mutta hengittävät, kosteudenpitävät ja joustavat vaatteet ovat hyvät. Likaantumista ei tarvitse miettiä ja liikkuminen on mukavaa, kun vaatteet eivät ole paksut ja tönköt tai joustamattomat.
2. Hyvät tukevat jalkineet tuovat mukavuutta metsäkäynneille
Kenkiin kannattaa myös kiinnittää huomiota. Kosteammalla kelillä ja märemmällä maaperällä pitkävartiset kumisaappaat ovat asialliset jalkineet. Silloin ei tarvitse murehtia sukkien ja jalkojen kastumisesta. Ovatpa pitkävartiset saappaat hyvä suoja myös mahdollisia metsässä luikertelevia käärmeitä ajatellen.
Mikäli maasto on kuivempaa, niin asialliset, tukevat vaelluskengät tai maastokengät ovat oivalliset kulkupelit. Tukevat kengät tukevat myös nilkkoja, eivätkä jalat ole niin vaarassa, kivien ja kantojen kanssa ja risukossa kulkiessa.
Itselläni on maastokenkätyyppiset turvakengät yleensä aina metsässä. Olen joskus nauranut, että ne on minun parhaat jalkineet. Ne käyvät myös raivaussahatyöskentelyyn, jos sellaista teet.
Jos kuljet metsässä lähinnä tarkastamassa metsän hyvinvointia ja suunnittelemassa mahdollisia hoitotöitä, et tarvitse sen ihmeempiä varusteita vaatetukseksi. Säänmukainen varustus sekä hyvät jalkineet. Niillä pärjää pitkälle.
3. Puhelin, jossa akku riittää, on tärkeä turvavaruste metsässä
Ensimmäinen turvaväline, joka jokaisella metsässä liikkujalla pitäisi olla kunnossa on puhelin ja siinä kunnollinen akku! Jos suunnittelet yhtään pidempää metsäkäyntiä tai menet alueelle, jossa puhelinkentät ovat heikompia, ota myös täyteen ladattu varavirtalähde mukaan!
Olen itse kerran ollut oudossa maastossa ja karttaohjelma kuluttikin virtaa enemmän kuin osasin etukäteen arvata ja puhelin pimeni. Hieman oli hämmentävä hetki, kun tajusin, että kukaan ei tiedä, missä olen. Onneksi oma suuntavaisto toimi ja päivä oli sen verran kirkas, että pystyi auringostakin arvioimaan ilmansuuntia. Lisäksi minulla oli koira turvana. Se olisi varmasti osannut ohjata autolle, jos olisi tullut tilanne, että en itse olisi osannut.
Puhelimeen kannattaa myös ladata 112-sovellus, jolla saa hätätilassa apua. 112-sovelluksen avulla hätäkeskuksessa pystytään myös paikantamaan sinut metsässä, jolloin avun saaminen nopeutuu.
Puhelimeen voi myös ladata erilaisia karttasovelluksia. Maastokartat on yksi ilmainen sovellus. Metsäselain on toinen. Metsänhoitoyhdistysten jäsenet saavat jäsenetuna metsäselaimen käyttäjätunnukset, jolloin saa myös oman metsänsä tiedot näkyviin. Muitakin karttasovelluksia löytyy. Kannattaa etukäteen tutustua vaihtoehtoihin ja etsiä itselle sopivin vaihtoehto.
Puhelimessa on hyvä olla myös kunnon kamera. Kun käyt tarkastamassa omaa metsääsi, voit napata muistin tueksi kuvia sieltä. Silloin on helpompi kotona sitten pöydän ääressä istua suunnittelemassa tulevia toimenpiteitä. Myös erikoisista tai erityisen kauniista kohteista on kiva napata kuvia talteen.
Jos metsässäsi tehdään hoitotoimenpiteitä tai hakkuita, niin valokuvat ovat hyvä keino todentaa, miltä siellä näytti ennen ja jälkeen toimenpiteiden. Varsinkin, jos siellä on erityisiä luontokohteita tai haluat muuten varmistaa, että sinulla on todisteet vaikkapa tien kunnosta ennen hakkuiden aloittamista, on puhelimen kamera oivallinen työkalu siihen.
4. Kompassi ja mielellään myös kartta on hyvä olla mukana metsässä
Jos metsäsi ei ole ihan niin tuttu sinulle tai metsäalue on laaja ja tiet harvassa, kannattaa varustautua kompassilla. Jos sattuu, että puhelimesta loppuu akku tai tuleekin yllättäen hämärä, eikä enää auringosta pysty arvioimaan suuntaa, on hyvä olla kompassi mukana. Sen ja kartan avulla pysyt paikallistamaan itsesi ja löytämään tiesi pois metsästä. Opettele kompassin ja kartan käyttö etukäteen, jotta osaat tarpeen tullen niitä sitten käyttää metsässä.
Puhelimestakin voi löytyä kompassi, mutta senkin käyttö kannattaa opetella etukäteen. Ei tule sitten metsässä hämmennystä siitä, mitä se nyt oikein näyttää, jos tulee tilanne, että siihen pitää turvautua.
5. Juomapullo täynnä vettä säällä kuin säällä
Vaikka olisit lähdössä lyhyemmällekin metsäkäynnille, niin pakkaa sinne reppuusi mukaan myös vesipullo. Ilman ruokaa ihminen pärjää pidempäänkin, mutta ilman vettä ei. Jos satutkin tekemään pidemmän kierroksen metsässä kuin olit ajatellut tai sinulle sattuu jotain siellä, on hyvä olla vettä saatavilla.
Hyvä juomapullo on tiivis ja kestävä. Se ei hajoa ensimmäisestä kolhusta, jos vaikka satut kaatumaan ja reppu jää allesi. Tiivis pullo ei myös kastele niitä mukana olevia varavaatteitasi.
6. Pakkaa reppuun pieni ensiapupakkaus
Metsään touhuamaan lähtiessä ei tule ajatelleeksi tilannetta, että siellä sattuisi mitään. Aina kuitenkin on mahdollista, että kompastut ja kaadut tai joku oksa nirhaisee haavan ohi kulkiessasi sinuun. Pienessä ensiapupakkauksessa on yleensä jotain laastareita ja puhdistusliinoja sekä pieni siderulla. Näillä pärjää usein pitkälle, kun saa puhdistettua haavan ja suojattua sen isommalta likaantumiselta. Eikä vaatteet enempää tahriudu vereen.
Ensiside ja kyypakkaus on myös helppo sujauttaa takintaskuun, jos ei reppua ole mukana.
Vesipullo on tässäkin hyvä varuste. Vedellä saa huuhdottua isommat liat haavan päältä ennen kuin vetää ensi siteen sen suojaksi.
Yleensä ensiaputarpeita ei metsässä tarvita. Mutta sitten, kun tarvitaan, on hyvä, että ne on mukana, eikä siellä kotona odottamassa.
7. Metsäsuunnitelma pitäisi olla jokaisen metsänomistajan varuste
Nuo edeltävät varusteet ovat hyviä jokaiselle, joka jokamiehenoikeudella liikkuu missä tahansa metsissä. Sitten, kun metsänomistaja kulkee ja touhuaa omassa metsässään, suosittelen metsäsuunnitelman hankkimista.
Metsäsuunnitelma sisältää tarkat tiedot metsästäsi, kuviokartat ja puustotiedot. Sen avulla on hyvä opetella tuntemaan metsäänsä, millaista puustoa missäkin on ja pohdiskella mahdollisia hoitotoimia tai hakkuita. Metsäsuunnitelmassa on ehdotukset hoitotoimenpiteisiin ja hakkuisiin, mutta ne ovat todellakin vain ehdotuksia. Metsänomistaja itse päättää noudattaako niitä vai ei. Mitään pakkoa ei ole mitään tehdä.
Metsäsuunnitelma tehdään sen mukaan, millaisia asioita metsänomistaja haluaa painottaa oman metsänsä hoitamisessa. Yleensä se on voimassa kymmenen vuotta. Jos kuitenkin metsätilan omistus vaihtuu, kannattaa uuden omistajan teettää itselleen uusi suunnitelmma, joka on tehty hänen omia toiveitaan painottaen.
Metsäsuunnitelmasta ja sen käytöstä voit lukea lisää Mihin metsäsuunnitelmaa voidaan käyttää? -kirjoituksesta.
Maalaisjärjellä pärjää pitkälle ja perusvarovaisuus on hyvästä
Mitä olet mieltä tästä listasta? Oletko samaa mieltä, vai puuttuuko listasta jotain oleellista, joka jokaisella metsänomistajalla pitäisi olla?
Maalaisjärjellä pärjää pitkälle metsässä. Pukeutuminen säätilan ja sen mukaan, mitä on menossa metsään tekemään. Juotavaa kannattaa ottaa aina mukaan. Puhelimen akun kestosta on hyvä huolehtia. Puhelimen sovelluksista ei ole hyötyä, jos virta loppuu ja puhelin simahtaa kesken retken.
Ja oikeasti kannattaa myös huolehtia siitä, että joku tietää, minne olet menossa ja mitä tekemään sekä arvio omasta paluustasi. Koskaan ei voi tietää, mitä tapahtuu. Nyrjäytät nilkkasi, etkä pääse kävelemään. Kaadut ja lyöt pääsi. Sairaskohtaus voi iskeä koska tahansa kehen tahansa. Mitä nopeammin joku rupeaa sinua kaipaamaan, sitä nopeammin on mahdollisuus tulla löydetyksi ja apua saada. Tästä tulikin mieleeni, että kannattaa harkita tapaturmavakuutuksen ottamista!
Tästä listasta puuttuu sellaiset asiat, jotka metsänomistaja tarvitsee, jos hän itse tekee mitään töitä omassa metsässään. Omatoimisen metsänomistajan tärkeimmät varusteet eivät maksa paljoa -jutusta voit lukea niistä enemmän.
Jotta töitä voi ruveta tekemään, on myös ymmärrettävä, mitä, miksi ja milloin siellä metsässä tehdään. Jos et vielä ole lukenut näitä juttuja, niin lue Miten hoidan taimikkoa? ja Miten hoidan metsääni?
Jos koit kirjoituksen hyödylliseksi, niin laita hyvä kiertämään.