euroja tiskiin

Miksi metsänomistajan kannattaisi hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi?

Arvonlisäverovelvollisuus tuntuu olevan monelle metsänomistajalle vieras asia. Arvonlisäverovelvolliseksi ilmoittautumista vältellään, kun kuvitellaan sen olevan vaikea ja kauhean byrokraattinen asia. 

Jos et vielä ole lukenut kirjoitustani Metsätalouden raha-asiat ja veroilmoituksen täyttö ovat henkilökohtaisen talouden pitoa!, suosittelen lukemaan sen. Saat siitä kokonaiskuvan metsätalouteen liittyvistä raha-asioista ja verotuksesta. Tässä kirjoituksessa keskitytään nyt arvonlisäveroo erikseen.

Mikäli puunmyyntitulo ylittää 10 000,- vuodessa, puun myyjän on ilmoittauduttava arvonlisäverovelvolliseksi. Jokainen metsänomistaja voi hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi, vaikka tuo arvonlisäverovelvollisuuden alaraja ei täytykään.  Arvonlisäverovelvolliseksi ilmoittautuminen tai hakeutuminen tehdään yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä www.ytj.fi

Miten arvonlisävero toimii?

Arvonlisävero lisätään lähes kaikkiin myytäviin tuotteisiin ja palveluihin. Se tuote voi olla metsästä hakattava puu tai sitten siitä puusta tuotettu vessapaperirulla. Yleinen arvonlisäverokanta on 24%. Metsänhoitoon ja puukauppoihin liittyvissä kaupoissa on yleensä käytössä tuo 24% arvonlisäverokanta. 

Käytännössä arvonlisävero on läpikulkuvero, eikä ole myyjän, eikä ostajan tuloa tai menoa. Se kannattaa pitää “erillisenä” rahana ja siirtää puukauppatuloista vaikka toiselle tilille talteen sitä hetkeä varten, kun saat laskettua vuoden arvonlisäverot ja tehtyä arvonlisäveroilmoituksen.

Sinä maksat kaikissa ostoissasi arvonlisäveron, jonka myyjä on lisännyt oman tuotteensa hintaan.

Sinä lisäät omiin myynteihisi arvonlisäveron omien tuotteittesi hinnan päälle. Metsänomistajalla tämä käytännössä tapahtuu siinä vaiheessa, kun myyt puut. Ja metsänomistajana sinun ei sitä itse tarvitse edes tehdä, vaan puunostaja lisää maksamansa hinnan päälle 24% arvonlisäveron ennen kuin tilittää maksun sinulle.

Metsänomistajana arvonlisäverolaskelma yksinkertaisuudessaan on:

myyntien eli tulojen arvonlisäverot – menojen eli ostojen arvonlisäverot = tilitettävä arvonlisävero 

Jos tulojen alvit on isommat kuin menojen alvit, tilität tuon erotuksena jäävän summan verottajalle.

Jos taas menojen alvit on isommat kuin tulojen alvit, niin tuo loppusumma on negatiivinen. Silloin saat verottajalta palautuksena tuon summan..

Otetaanpa pari esimerkkiä:

Esimerkki 1

Myyt puuta 10 000,- edestä. Ostaja lisää tuohon 24% alv veron eli saat 12400,-, josta 2400,- on arvonlisäveroa. 

Jos olet vuoden aikana maksanut metsätalouteen liittyviä menoja (vaikka uusi raivaussaha, työhanskoja, turvasaappaat..) yhteensä 1240,- euron edestä. Tuosta on 240,- arvonlisäveroa.

Arvonlisäveroa jää siis tilitettäväksi valtiolle 2400,- – 240,- = 2160,-.  

Esimerkki 2:

Et ole vuoden aikana myynyt puuta ollenkaan eli tuloja ei ole.

Jos olet vuoden aikana maksanut metsätalouteen liittyviä menoja (vaikka uusi raivaussaha, työhanskoja, turvasaappaat..) yhteensä 1240,- euron edestä. Tuosta on 240,- arvonlisäveroa.

Olet siis maksanut vuodessa 240,- arvonlisäveroa ostoistasi, jonka saat arvonlisäverovelvollisena metsänomistajana palautuksena verottajalta! 

Käytännössä siis tuo 1240,- ostot maksavatkin sinulle lopulta vain 1000,-! Kannattaisiko tuon 24% “alennuksen” vuoksi tehdä pikkuisen työtä?

Arvonlisäveroasiat eivät vaadi isoa työtä

Metsänomistaja on velvollinen tekemään muistiinpanot tuloistaan ja menoistaan. Varsinaista kirjanpitoa ei tarvitse tehdä. Muistiinpanoissa riittää se, että sinulla on kirjattu ylös rahaliikenteestä päivämäärä, mitä on ostettu ja myyty ja hinta. Arvonlisäverovelvollisena lisäät vain yhden sarakkeen tuohon, johon erittelet kuitista arvonlisäveron. Summana on silloin arvonlisäveroton hinta. 

Kun sinulla on tiedot tuloihin ja menoihin sisältyneistä arvonlisäveroista, voitkin jo siirtyä laskemaan sitä, oletko maksajana vai saamapuolella. Kuten edellä oli esimerkit, jos tuloja on ollut enemmän kuin menoja, niin joudut tilittämään arvonlisäverojen erotuksen verottajalle. Jos taas tulot on jääneet menoja pienemmäksi, olet saamassa arvonlisäveroista palautusta.

Arvonlisäveroilmoitus sekä mahdollinen arvonlisäverojen tilitys pitää tehdä itsenäisesti helmikuun loppuun mennessä. Verottaja ei lähetä tuosta muistutusta tai täytettävää lomaketta sinulle. Verottajan sivuilta www.vero.fi pääsee heti etusivulta Metsä – kuvakkeesta suoraan metsänomistajan veroasioihin, ja sieltä löytyy Metsänomistajan arvonlisäverotus. Sieltä löytyy ohjeet arvonlisäveroilmoituksen tekemiseen OmaVerossa sekä arvonlisäveron oma-aloitteiseen maksamiseen.

Joka tapauksessa metsänomistajan on metsäveroilmoitus täytettävä ja sitä varten pitää ne tulot ja menot olla muistiinpanoihin kirjattuna. Käytännössä sillä, että lisäät metsätalouden muistiinpanoihin yhden sarakkeen arvonlisäveroista ja lasket maksettujen ja saatujen arvonlisäverojen määrän yhteen, pystyt tuon arvonlisäveroilmoituksen tekemään. Sitten joko maksat erotuksen verottajan suuntaan tai nautit ilmoituksen jälkeen tulevista palautuksista. 

Ajattelepa asiaa nyt siltä tavalla, että voit saada hankinnoistasi arvonlisäverojen verran palautusta, kun olet arvonlisäverovelvollinen. Yhden arvonlisäveroilmoituksen tekemisellä pääset nauttimaan palautusrahoista, jos metsätalouden kulut ovat olleet tuloja suuremmat. Siinä pääsee varmasti tuntipalkoille, kun tuon vaivan näkee. 

Metsäkeskus on kirjoittanut myös metsänomistajan arvonlisäverovelvollisuudesta. Käy lukemassa heidän sivuiltaan lisää: https://www.metsakeskus.fi/arvonlisaverotus

Kelpaako sinulle raha?

-Outi-

Päivitetty 25.10.2019

3 kommenttia artikkeliin ”Miksi metsänomistajan kannattaisi hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi?”

Kommentointi on suljettu.