Metsänomistaja, huolehdi siitä, että rajat on auki!
Tiedäthän sinä, metsänomistaja, missä menevät oman metsätilasi rajat? Olethan kiertänyt rajat ja tarkistanut, että kaikki rajapyykit ovat tallella? Vai yrititkö joskus kiertää metsätilaa, mutta pusikot oli niin hankala kulkuisia, ettei sieltä mitään rajoja löytynyt?
Koitit kännykän gps:n kanssa löytää rajoja, mutta eihän siellä metsässä gps:kään näyttänyt selkeästi mitään. Yksi hetki se näytti viisi metriä toiseen suuntaan ja kohta näyttö hyppäsi viisi metriä toiseen suuntaan. Melkoista siksakkia.. Kai ne rajat nyt joku tietää, joka sinne joskus hommiin menee..
Rajamerkit määrittelevät kiinteistön omistuksen rajat
Kiinteistöjen rajoilla ja rajamerkeillä osoitetaan kiinteistön omistuksen rajat. Jokaisen kiinteistön – on se sitten omakotitontti tai metsätila – omistajan pitää tietää kiinteistönsä rajat. Mikäli rajat eivät ole auki ja rajamerkit on hukassa, voi helposti tulla eripuraa naapurien kanssa. Tuskin naapuri tykkää, jos menet touhuamaan metsänhoitotöitä hänen metsäänsä. Etkä sinäkään varmasti tykkää, jos naapurin hakkuut lipsahtavat sinun metsäsi puolelle.
Mikäli rajoja ei ole pidetty auki tai rajamerkit ovat päässeet syystä tai toisesta katoamaan, on vaara eksyä naapurin puolelle. Vielä, jos metsä on molemmin puolin rajaa suurin piirtein samanlaista ja saman ikäistä puustoa, eivät kuviorajatkaan auta. Ja siinä vasta kalliiksi työt tulevat, kun epäselvyyttä pahimmillaan selvitellään oikeudessa asti.
Miten ne rajat löytyvät?
Ihan ensimmäisenä kannattaa hankkia kunnon kartta, jossa on merkittynä tilojen rajat. Sellaisen voit tilata esimerkiksi Maanmittauslaitokselta, joka vastaa kiinteistörekisteristä ja kiinteistötiedoista. Lähde sitten kartan kanssa metsään ja ota avuksi vaikkapa puhelimeen saatava gps:llä varustettu karttaohjelma.
Kartan ja GPS:n kanssa sinulla on hyvä mahdollisuus löytää rajapyykit ja rajat. Muista, että GPS ei kuitenkaan ole täysin tarkka. Se voi heittää useamman metrin, joten laajenna rajapyykin etsintää laajemmalle kuin GPS näyttää. Kartasta voit löytää vinkkiä, millaisessa maastokohdassa rajapyykin pitäisi olla.
Joskus rajat on selkeitä. Rajalla voi olla oja tai siinä on selkeä kuvioraja. Eri puolilla rajaa puusto on erilaista ja kokoista. Hyvässä tapauksessa raja on myös pidetty auki ja siinä on kuljettava väylä.
Varaa mukaasi myös kuitunauhaa, jotta voit sen avulla merkitä löytämäsi rajapyykit. Kun pystytät rajapyykin viereen kepin ja sidot kunnon hännillä varustetun kuitunauhan liehumaan siihen, on rajapyykin löytäminen seuraavalla kerralla helpompaa.
Mistä tiedän, mikä on rajapyykki?
Rajapyykit voivat olla erilaisia. Aiemmin rajapyykki oli usein selkeä kivi tai kivipaasi, johon kilkuteltiin rajapyykin numero. Rajapyykkien numerot pitäisi löytyä Maanmittauslaitoksen kiinteisökartasta. Nuo kiviset rajapyykit voivat olla hankalia löytää. Joskus sammal tai muu kasvusto voi olla peittänyt numeromerkinnän. Voi olla melkoista salapoliisityötä löytää vanhat kivipyykit.
Nykyään käytetään metallisia putki- tai pulttipyykkejä. Nekin hautautuvat helposti kasvilisuuden alle, mikäli rajoja ei ole pidetty auki. Tai talven tullen, ne ovat lumen alla piilossa. Siksi on myös hyvä metallipyykit varustaa korkealla kepillä, jossa on kuitunauha liehumassa tai vaikka heijastimella varustetulla aurauskepillä..

Entä, jos rajapyykkejä ei löydy?
Mikäli itse et rajoja löydä, voit kysyä rajanaapureilta, onko heillä tietoa rajapyykkien paikoista. Joskus tieto voi sieltä löytyä. Toinen mahdollisuus on kysyä voisiko metsänhoitoyhdistyksen asiantuntija tulla kanssasi käymään rajat läpi. Heillä on hyvät kartat ja kokemusta rajojen etsimisestä. Samalla käynnillä voitte keskustella myös mahdollisista metsänhoitoon liittyvistä ajatuksistasi.
Joskus voi olla sellainen tilanne, että rajapyykkejä ei kerta kaikkiaan löydy. Silloin on hyvä pyytää Maanmittauslaitokselta rajankäyntiä kiinteistön rajojen selvittämiseksi. Rajankäynnissä maanmittari selvittää rajojen paikat, rakentaa puuttuvat rajapyykit paikallaan ja tarvittaessa merkitsee rajalinjoja maastoon, jos rajapyykkien välit on pitkiä. Pitkien rajojen merkintä ja nauhoitus auttaa myös metsätöitä tekevää huomaamaan, missä raja kulkee.
Rajankäynti ei ole ilmaista. Hintaan vaikuttaa rajamerkkien määrä, rajan pituus ja rajankäyntiin liittyvien kiinteistöjen määrä. Maksut jaetaan rajankäyntiin liittyvien kiinteistöjen kesken. Eli vaikka et itse olisikaan rajankäyntiä pyytänyt tai ollut siellä mukana, saatat silti saada laskun rajankäynnistä, jos se on koskenut omistamaasi kiinteistöä.
Metsänomistajalla on oikeus avata raja
Mikäli rajapyykit on paikoillaan ja rajan paikasta ei ole epäselvyyttä, on metsänomistajalla oikeus avata raja. Rajan aukaisusta on vähintään ilmoitettava naapurille, mutta mielellään myös keskusteltava asiasta, ettei rajoista ole epäselvyyksiä missään kohdassa.
Rajan leveys on 1,5 metriä niin, että raja on aukon keskellä. Eli käytännössä voit naapurin puolelta kaataa 75 sentin matkalta puita, jos se rajan aukaisemiseksi on tarpeen. Kaadetut puut kuuluvat sille, jonka puolelta rajaa ne on kaadettu. Kun rajan aukaisuun ruvetaan, sen kustannuksista vastaa aukaisun tekijä. Et voi siis omin päin tehdä tai teettää rajan aukaisua ja lähettää siitä laskua naapurille.
Rajojen aukaisu on helppo tehdä syksyllä, kun lehdet on pudonneet puista, tai keväällä ennen lehtien puhkeamista. Silloin näkyvyys maastossa on mahdollisimman pitkälle. Ja myös rajapyykkien löytäminen voi olla helpompaa, kun kesä rehevä kasvusto ei niitä peitä.
Mitä hyötyä rajojen aukaisusta on?
Kun metsätilan rajat on aukaistu ja rajapyykit on merkitty selkeästi maastossa, on sinun itsesikin helppo tietää, milloin olet omassa metsässäsi ja mistä alkaa naapurin metsä. Avattuja rajoja myöten on myös helppo kiertää metsätila.
Selkeästi merkityt rajat helpottavat myös metsätöiden ja hakkuiden tekemistä metsässä. Hakkuita varten on helppo käydä hakkuiden suunnittelijan vetämässä nauhoitus käsiteltävän alueen ympäri, kun rajat on selkeästi auki. Metsänkoneenkuljettajankin on helppo huomata rajat, kun ne on selkeästi avattu ja nauhoitettu.
Mikäli olet vuokrannut metsäsi metsästysoikeuden metsästysseuralle, on myös hirvestäjien helppo tietää, kenen maille hirvi kaatuu, kun rajat on auki ja merkitty. Silloin ei tarvitse arpoa, kenelle viedään vuokrasopimuksen mukainen lähetys.
Kun metsätilan omistus on muuttumassa, kannattaa tarkistaa, että rajat on selvillä. Jos olet uusi metsänomistaja, suosittelen kiertämään metsätilasi rajat läpi mahdollisimman pian, kun olet kiinteistön omistukseesi saanut, ellet jo kiertänyt niitä ennen mahdollista tilakauppaa. Sukupolvenvaihdostilanteessa rajat kannattaa kiertää edellisen omistajan kanssa, jos se vain on mahdollista.
Pidäthän sinä metsänomistajana huolen, että oman metsätilasi rajat on auki ja rajapyykit löytyvät myös talvella.
Jos koit kirjoituksen hyödylliseksi, niin laita hyvä kiertämään.