Pienet puukaupat on hyvä yhdistää

Kyllä minä niin mieleni hyväksi sain!

Kiitos, kun jaat postauksen eteenpäin

Viime kesänä rupesimme suunnittelemaan oman metsätilan hoitotoimenpiteitä ja harvennuksia. Jotain oli pakko tehdä, kun metsään ei meinannut pusikolta päästä.

Meille oli selvää, että käytämme tässä asiantuntija-apua. Ei meillä ole kokemusta, eikä tietoa siitä, kenelle tuollaiset ensiharvennukselta ja harvennukselta tulevat puut edes kannattaisi myydä. Olisi ottanut aikaa, että olisimme ruvenneet perehtymään paikallisiin puunostajiin ja metsäkoneyrittäjiin, joita he käyttävät korjuissaan tai etsimään itse yrittäjää, kuka ehtisi muilta töiltään tuon meidän pienen tilan käydä hoitamassa.

Tiesimme, miten teoriassa homma hoituu, mutta ei meillä ollut aikaa ruveta asiaa sen syvällisemmin ihmettelemään. Tiesimme myös, että tila on sen verran pieni ja hoidettavilta kuvioilta ei hehtaareja, eikä puuta tule niin paljoa, että se edes kiinnostaisi isompia ostajia. Eikä tällainen hoitokohde muutenkaan kiinnosta, kun pääasiassa tulossa on kuitu- ja energiapuuta. Apua siis tarvittiin.

Metsänhoitoyhdistyksen apu oli arvokas asia

Metsänhoitoyhdistykseen, jonka jäseniä olemme, oli selvä ja helppo valinta. Heillä on loistava paikallistuntemus. He tietävät alueelta puuta ostavien kommervenkit ja millaista työjälkeä eri metsäkoneyrittäjien korjuukalustot tekevät. He tietävät myös, kenelle kuitupuut on paras myydä, mihin pieni kasa tukkeja saadaan menemään ja mistä löytyy käyttäjä energiapuulle. Metsänhoitoyhdistysten yhteystiedot löytyvät mhy.fi -sivustolta ihan paikkakuntahaulla. He palvelevat ensi sijaisesti jäseniään, mutta myös muita. Kannattaa rohkeasti kysyä apua.

Prosessi saatiin meillä käyntiin ja homma etenemään. Yhteistuumin todettiin kohteen olevan talvella hoidettava eli jäätiin odottamaan talvea ja pakkasia.

Naapurimökin nuorempi isäntä tuli jutulle. Oli vähän katsellut metsiään sillä silmällä, että harvennettavaa olisi, mutta hehtaareja ei niin paljoa ole, että mahtaako ketään kiinnostaa… Kerroimme siinä omasta käynnissä olevasta prosessista ja vinkattiin hänellekin metsänhoitoyhdistys. Jos vaikka siellä saataisiin yhdistettyä meidän naapuritilojen leimikot isommaksi kokonaisuudeksi, joka voisi kiinnostaa ostajia enemmän. Etuna olisi myös se, että samalla, kun metsäkone ja ajokone työmaalle tuodaan, voidaan hoitaa molempien tilojen asiat kerralla. Asia jäi sille puheelle.

Nyt metsäkone tuli meidän palstalle ja isäntä lähti kiinnostuneena katsomaan paikalle. Metsänhoitoyhdistyksen metsäneuvoja tuli myös valvontakäynnille motokatsomaan, että metsäkoneenkuljettajalla on selvät sävelet ja samalla merkkaamaan viimeisiä rajapyykkejä. Siinä olivat jutelleet työmaasta ja kävi ilmi, että samaan toimeksiantoon metsäkoneyrittäjälle oli saatu meidän tilan lisäksi neljä muuta tilaa! Tuon naapurin lisäksi, joka oli toimeksiannon myös tehnyt, metsäneuvoja oli ottanut yhteyttä myös kolmeen muuhun metsänomistajaan, kun oli huomannut, että niilläkin tiloilla olisi puhdetta tarjolla.

Metsäkoneyrittäjä sai yksillä koneiden siirrolla viiden metsätilan työt

Yhden pienen parin päivän työmaan sijaan metsäkoneyrittäjälle saatiin yhdistettyä viiden tilan hoitotyöt yhteen savottaan! Ihan varmasti siinä kehrää yrittäjä mielissään, kun jää neljä metsä- ja ajokoneen siirtoa lavetilla työmaalta toiselle tekemättä, kun työmaat on saatu ketjutettua metsänhoitoyhdistyksessä yhteen. Ei meinaan ole ihan halpaa ottaa lavettia koneita siirtämään ja siirron ajan metsäkoneenkuljettaja puuhastelee, mitä puuhastelee ja koneet seisovat tuottamattomana lavetilla.

Pienistäkin Puita ajokonetta odottamassatyömaista saadaan näin kannattavampia metsäkoneyrittäjälle. Ja korjuukuluja pienemmäksi per metsänomistaja. Myös ympäristön ja päästöjen kannalta ratkaisu on paljon parempi kuin jos metsäkoneita olisi kuljetettu neljään kertaan johonkin suuntaan laveteilla.

Ja kuinka moneen kertaan olisi puutavararekat hakeneet pientä määrää puuta, kun eri puutavaralajeja ei oteta aina samaan kuormaan, kun ovat menossa eri suuntiin sahoille ja tehtaille.

Nyt laani- eli varastopaikkoja saatiin yhdisteltyä ja ajokone voi tuoda vähän pidemmällä olevan pienemmän tien varrelta palstan puut samaan laaniin muiden kanssa. Tuolla säästetään myös tuota pienempää tietä, jonka kestävyydestä tienhoitokunta oli huolissaan.

Viiden työmaan puumääräkin on varmasti helpompi myydä paremmalla hinnalla eteenpäin, kun ostajan puutavararekka saa kunnon kuorman käytännössä yhdeltä laanilta eli varastolta päälleen. Todennäköisesti tämä tuottaa myös meidän metsänomistajien tilipussiin hieman enemmän euroja, kuin jos olisi kaikki viisi hoitanut kauppansa erikseen.

Kun tämän kuulin, että meidän työmaan lisäksi samalla tehdään neljä muuta, totesin tyytyväisenä, että näin se kuuluu mennäkin. Tämä on sitä palvelua, jota paikallinen metsänhoitoyhdistys voi jäsenilleen tarjota. Tämä on sitä metsänomistajien ympäristön hyväksi tekemää työtä, jossa pyritään pienentämään metsänhoitotöissä syntyviä päästöjä samalla, kun hoidetaan metsät hyvään kasvukuntoon ja hoitamaan hyvin tehtävänsä kestävän kehityksen mukaisena hiilinieluna.

Kyllä minä niin mieleni hyväksi sain!

-Outi-

Kiitos, kun jaat postauksen eteenpäin

Kommentoi