Kuka ostaa puuta?

Kiitos, kun jaat postauksen eteenpäin

Kun olet ensimmäistä kertaa pohtimassa puun myymistä metsästäsi, mielessäsi pyörii varmasti paljon kysymyksiä. Yksi on varmaan, kuka ostaa puuta? Mistä minä löydän ne puunostajat? Voi olla, että sinulla on jonkinlaisia ajatuksia ja olet kuullut kokemuksia toisilta metsänomistajilta eri ostajista. Voi olla, että vanhempasi ovat yleensä asioineet saman puunostajan kanssa, mutta haluaisit miettiä muitakin vaihtoehtoja. Mistä sitten löytää niitä ostajia ja mistä tietää, kenen kanssa haluaa asioida?

Ostajia on paljon sekä valtakunnallisesti että paikallisesti

Itse ennen ensimmäisiä puukauppojamme tiesin oikeastaan vain isot metsäyhtiöt. Etsin google-haulla heidän nettisivunsa ja rupesin tutustumaan yhtiöihin yhtiöinä. Mikä on yhtiöiden omistuspohja? Missä heidän tehtaansa on? Mihin he tarvitsevat puuta? Ja upposin syvälle ihmettelemään yhtiöiden arvoja ja kaikkea, mitä nettisivuilta löytyi.

Meinasi vallan unohtua koko puukauppa-asia, kun oli niin paljon mielenkiintoita luettavaa. Toki opin paljon noista yhtiöistä, mutta ei se oikeastaan helpottanut puukauppojen tekemistä ja ostajan löytymistä.

Sitten muistin, että google nosti muitakin yrityksiä esiin. Erilaisia sahoja, jotka ostavat puuta. Siinä vierähti sitten seuraavat tovi, kun ihmettelin niitä. Missä päin Suomea mikäkin saha toimii ja mitä he valmistavat. Näissä kävi selväksi, että heillä oli tietty toiminta-alue, jolta puuta ostavat.

Ymmärsin, että eihän se tietenkään ole kannattavaa lähteä kauhean kaukaa puuta kuljettamaan millekään sahalle tai tehtaalle. Ja sahat eivät tarvitse kuin sitä tukkia. Mihin sitten ne pienemmät puut? Kuka ne sitten ostaisi, jos myisin sahayhtiölle tukit?

Eikä ne isotkaan metsäyhtiöt kauhean kaukaa puuta hae. Mistä tiedän, kuka ostaa puuta sieltä, missä metsämme sijaitsee? Ketkä ovat varteenotettavia ostajia alueella? 

Sitten mieleeni pyörähti ajatus, että kuka ne hakkuut sitten tekisi. Niillä isoilla metsäyhtiöillä oli siellä sivuillaan, että hoitavat kaiken niin sanotusti avaimet käteen eli hoitavat ne metsäkoneet metsään ja hakkuut kanssa.

Mutta entäs sitten ne sahayhtiöt? Pitääkö meidän järjestää ne metsäkoneet jostain ja sahayhtiö vaan sitten hakee ne puut siitä varastopaikalta? Miten tämä oikein toimii? 

Metsäsuunnitelman avulla puunmyyntisuunnitelmaa tekemään

Seuraavaksi jäin pohtimaan, että mitä sieltä omasta metsästä olikaan ajateltu käsiteltäviksi alueiksi. Millaista puuta ja minkä verran sieltä oli suunniteltu hakattavaksi?

Siinä vaiheessa piti kaivaa metsäsuunnitelma esiin ja ruveta ihmettelemään puunmyyntisuunnitelmaa. Kirjoitin “Mihin metsäsuunnitelmaa voi käyttää?” -jutun, josta voit käydä lukemassa tuosta metsäsuunnitelmasta lisää. 

Silloin ei vielä ollut olemassa metsaan.fi – tai kuutio.fi – palveluja, kun meidän ensimmäinen metsäsuunnitelma tehtiin. Metsäsuunnitelma oli paperilla ja siitä puunmyyntisuunnitelman tekeminen ei onnistunut niin näppärästi parilla napin painalluksella kuin nykyään noista pilvipalveluista. 

Nyt metsänomistaja voi itsekin tehdä tarjouspyynnön noissa palveluissa niille puunostajille, joilta toivoo tarjouksen saavansa. Silloin kymmenen vuotta sitten tilanne oli toinen ja tarjouspyynnöt olisi pitänyt lähettää sähköpostilla tai paperipostilla. 

Nyt metsaan.fi – ja kuutio.fi – palveluista löytyy puunostajat. Mikäli metsätilasi puustotiedot on siellä kunnossa, niin puunmyyntisuunnitelma on helppo jakaa mahdollisille ostajille ja pyytää tarjoukset sieltä. Toki, tarjouspyynnöt voi laittaa puunostajien omilta nettisivuilta löytyvien yhteydenottolomakkeiden kauttakin heille.

Riippuu paljon metsätilan sijainnista ja suunnitelluista hakkuista, kuka ostajista kiinnostuu ostamaan tarjoamaasi puuta. Jos se sattuu olemaan juuri sitä, mitä he ovat etsimässä, voi kiinnostuneita olla enemmänkin.

Ostotarjousten määrä voi olla pienempi ja hinnat huonompia, jos kyse on kovin pienen alueen hakkuusta tai pienempää puuta olevasta harvennuksesta. Myös metsätilan sijainti kaukana ostajasta tai maasto, joka vaatii kunnon talvikelin hakkuille, voi vähentää kiinnostusta. Ikinä ei kuitenkaan tiedä, miten käy, ennen kuin tarjouspyynnöt laittaa menemään.

Apua ostajan löytämiseen ja kauppojen sopimiseen

Mielessäni oli paljon kysymyksiä ja tuntui, että ne vain lisääntyivät sitä mukaa, kun yritin asiaan perehtyä. Alkoi olla selvää, että nyt tarvitaan apua jostain tähän hommaan. Seuraava haku googleen “kuka auttaa puukaupoissa?” 

No, samat isot metsäyhtiöt ja sahat tulivat jälleen eteen, jotka hoitavat koko puukauppaprosessin alusta loppuun. Niin, kyllä ne sahatkin huolehtivat hakkuiden toteuttamisesta, jos kauppoihin pääset niiden kanssa. Heillä on sopimuksia metsäkoneyrittäjien kanssa, jotka hoitavat heidän ostamiensa puiden hakkuut.

Google nosti esiin myös metsänhoitoyhdistykset ja metsäpalveluyrityksiä, jotka avustavat puukaupoissa. Metsänhoitoyhdistyksien verkosto kattaa koko maan ja aina löytyy metsätilan sijaintikunnassa toimiva metsänhoitoyhdistys, josta voi kysyä apua puukauppoihin.

Voit itse määritellä, kuinka laajaa palvelua haluat – onko se avaimet käteen tarjousten pyytämisestä puukauppojen valvontaan asti vaiko vain osan tuosta prosessista.

Paikallisilla toimijoilla on pitkän ajan tieto alueelta puuta ostavien tarpeista ja kuinka asiat niiden kanssa hoituvat. Harvalla metsänomistajalla on itsellään kertynyt tuollaista tietoa. Ei ainakaan ensimmäisiä puukauppoja tehdessä.

Vinkkejä ja neuvoja kannattaa kysyä ja apua saa

Olen tässä vuosien aikana huomannut, että puukaupoissa on joskus vanhoja kummituksia tai perimätietoa taustalla. Jossakin suvussa on totuttu toimimaan jonkun tietyn ostajan kanssa aina. Jollakulla saattaa olla joku huono kokemus jonkun toimijan kanssa tehdyistä puukaupoista joskus vuosikymmeniä sitten ja sen toimijan kanssa ei sitten edes keskustella. Ei, vaikka siellä olisi henkilöt ja toimintatavat muuttuneet moneen kertaan tuon huonon kokemuksen jälkeen. Jostain ostajasta voi olla hyvät kokemukset ja muuta ei edes harkita. 

Oletko sinä se metsänomistaja, joka avoimesti miettii omat arvonsa ja toiveensa sen suhteen, miten sinun metsääsi käsitellään? Kysytkö sinä vaihtoehtoja ja tarjouksia useammasta paikasta kuin edelliset metsänomistajat? Haastatteletko muita metsänomistajia heidän puukauppakokemuksistaan sekä kysyt perusteluja ja vinkkejä? 

Kaikki metsäalan toimijat ovat kehittäneet toimintatapojaan. Yrityksillä on omat toimintatapansa, mutta lisääntyvän tiedon ja kokemuksen myötä on otettu erilaisia vaihtoehtoisia metsän käsittelytapoja käyttöön. Ympäristöasioita otetaan entistä laajemmin huomioon. 

Enää ei puukaupoista tavoitella pelkästään mahdollisimman isoa puumäärää ostajalle ja rahatukkua myyjälle, vaan mietitään myös metsän tulevaisuutta. Pohditaan, miten turvataan metsän ja luonnon monimuotoisuus, unohtamatta hiilinielujen säilymistä ja kasvattamista.

Omat arvosi ja rajasi

Palataan nyt siihen alkuperäiseen kysymykseen: Kuka ostaa puuta? Puunostaja useimmiten löytyy kyllä, kun vain tiedät, mitä olet myymässä ja tiedät, miten haluat metsääsi käsiteltävän. Metsän myyntistailauksesta kirjoitin jutun Puukauppopjen teko ei ole hätäisen hommaa

Suosittelen aloittamaan omien arvojen pohtimisella oman metsän hoitoon liittyen. Tähän pohtimiseen olen tehnyt avuksesi maksuttoman oppaan ”Minä metsänomistajana”. Kun sinulla on selkeä ajatus siitä, miten haluat metsääsi hoidettavan, on helpompi sitten löytää sellainen puunostaja, joka hoitaa hakkuut toivomallasi tavalla. 

Myös omat rajasi kannattaa miettiä. Kuinka paljon haluat ja pystyt aikaa laittamaan puukauppaprosessin läpi viemiseen? Onko sinulla riittävästi tietoa asiasta jo, opetteletko sitä nyt vai annatko alan ammattilaisten hoitaa puolestasi asiat? 

Kaikilla ei aina ole mahdollisuutta itse olla kovin syvällisesti mukana puukaupoissa. Sinullakin voi olla arjessasi jo niin paljon muutakin tai metsä sijaitsee sen verran kaukana, ettei ole realistista ajatella sinun aktiivisesti osallistuvan puukauppojen toteuttamiseen. Etsi silloin sellainen toimija, johon tunnet voivasi luottaa. Jonka uskot hoitavan sinun metsäsi puukaupat ja hakkuut toiveidesi mukaisesti parhaalla mahdollisella tavalla.

Kysymys ei siis olekaan, kuka ostaa puuta, vaan kenelle haluat myydä.

metsäisin terveisin

-Outi-

Kiitos, kun jaat postauksen eteenpäin