Käydään kurkkaamassa keväisessä metsässä!
Kun kevät on nyt saanut selätettyä talven ja lumet alkavat olla kadonneet jo metsistäkin, on aika suunnitella keväistä tarkastusreissua omalle metsätilalle. Tämä pitäisi kuulua jokaisen metsänomistajan kevätrutiineihin.
Taimikot on helppo tarkistaa
Kun uusi kasvusto ei ole vielä ottanut valtaa, näkyvät ja löytyvät havupuiden taimet taimikolta hyvin. Nappaa vaikka raivausveitsi matkaasi mukaan, niin samalla on helppo nyppäistä taimien ympäriltä häiritseviä vattuja ja lehtipuuvesakkoa pois. Teet taimille tilaa kasvaa, saada valoa ja helpotat juuriston kilpailua ravinteista. Kaikkea “ylimääräistä” ei pois kannata raivata. Jää sitten pupuille ja peuroille syötävää sekä linnuille ja muille pienille eläimille suojaa.
Taimikossa näkee nyt myös talven vauriot. Ovatko myyrät mahdollisesti nauttineet pitopöydän antimista ja tehneet tuhojaan taimikossa? Tai ovatko taimet nousseet istutuksen jälkeen ylös ja kaipaavat pikaisesti apua ja uudelleenistutusta.
Tarkistusreissussa kannattaa myös tsekata taimien tiheys, paljonko taimia on per hehtaari. Tuon voit itse hyvin tarkistaa laskemalla taimet muutamalta ympyräkoealalta. Ota matkaan mukaasi kahden ja puolen metrin tai neljän metrin ongenvapa. Avaa vapa täyteen mittaansa ja pyörähdä sen kanssa täysi ympyrä. Laske kaikki tuolla alueella olevat taimet. Lyhyemmän vavan kanssa kerro tulos viidellä sadalla ja pidemmän vavan kanssa käytä kertojana kahta sataa. Näin saat taimimäärän tai runkoluvun per hehtaari. Riippuu metsän maapohjan rehevyydestä sekä puulajista, paljonko taimia pitäisi hehtaarilla olla. Suositusmäärät pyörivät 2000 taimen molemmin puolin. Jos hyväkuntoisia taimia on alle 1100 – 1500, niin sitten pitää ruveta miettimään täydennysistutusta. Suositusten mukaiset taimimäärät ja täydennysistutusrajat löytyvät Hyvän Metsänhoidon Suosituksista ja maastotaulukoista (www.metsanhoitosuositukset.fi). Myös metsäalan ammattilaisilta voi apua kysyä, jos ei itse halua ruveta asiaa tarkemmin tutkimaan.
Vähän isommassa taimikossa on nyt myös helpompi kulkea ja nähdä perkauksen tai taimikonhoidon tarve. Hyvänä vinkkinä on se, jos metsässä ei meinaa päätä kulkemaan, niin kannattaisi ruveta toimenpiteisiin. Tämä koskee sekä taimikkoa, että jo vähän isommaksi kasvanutta metsää. Samalla kulkiessasi voit miettiä, milloin ehdit työn tekemään vai hankitko työlle tekijän.
Lumi, myrskyt tai eläimet tehneet tuhojaan?
Jos vastaan tulee isompia tuhoja, pyydä asiantuntijaa käymään paikalla arvioimassa tuhot. Vastaan voi tulla lumituhoja, myrskytuhoja, eläinten aiheuttamia tuhoja.. Mahdollisten korvausten saamiseksi yleensä vaaditaan asiantuntija-arvio tilanteesta. Ja ammattilainen pystyy sanomaan, mihin toimenpiteisiin pitää tai kannattaa ryhtyä, vai kannattaako tehdä mitään. Sekin voi olla vaihtoehto.
Olisiko harvennuksen tai puukauppojen aika?
Katseen voi kohdistaa myös isompaan ja vanhempaan puustoon ajatuksella, josko siellä olisi harvennettavaa tai uudistettavaa. Jos sinulla on voimassa oleva metsäsuunnitelma, vilkaise sitä ennen metsään lähtöä. Sen avulla voit suunnitella, mihin päin metsätilaa retkesi suuntaat, jos et kaikkea ehdi kiertämään. Mitä toimenpiteitä metsäsuunnitelmassa on ehdotettuna lähivuosina tehtäväksi? Jos päädyt siihen, että jotain tarvitsisi tehdä, niin nyt on hyvä hetki käynnistää prosessi. Tuntuu niin hassulta puhua metsän ja luonnon kanssa prosesseista, mutta eipä noille parempaakaan sanaa taida olla. Ensin on suunniteltava, mitä tehdään. Sitten pohdittava kuka tekee tai mistä tekijää kyselet. Pääset ihmettelemään tarjouksia ja päättämään, kenen kanssa haluat hommiin ruveta. Asiat ottavat aikansa, jotta tekijän aikataulut, metsän mahdollisesti asettamat esteet (esimerkiksi kostea maaperä) ja muut jutut solahtavat samassa palapelissä kohdalleen.
Lisää vinkkejä metsäasioiden hoitamiseen saat verkkokurssiltamme Polku METSÄÄN – Untuvikosta metsänomistajaksi.
Ei tehdä kuitenkaan keväisestä metsäretkestä liian työntäyteistä, vaan nautitaan luonnon heräämisestä uuteen kasvukauteen. Ihmetellään mahdollisia eläinten jälkiä tai muita luonnon ihmeitä. Juodaan kuppi kahvia ja syödään eväitä kannonnokassa tai nautitaan energiaa antavasta maisemasta. Annetaan mielen rentoutua ja verenpaineen laskea. Kotiin on mukava palata virkistyneenä ja ulkoilmassa hapettuneena.
Aurinkoista kevättä!
-Outi
Jos koit kirjoituksen hyödylliseksi, niin laita hyvä kiertämään.