Ideasta on pitkä matka toteutukseen
Loppuvuodesta 2017 syttyi päässäni idea metsänomistajille suunnatuista verkkokursseista. Monestakin suunnasta oli tullut vinkkiä, että jotain puuttuu. Kun rupesin ideasta ääneen puhumaan, kommentit olivat äärimmäisen positiivisia ja kannustavia – sekä metsänomistajien että metsäalan ammattilaisten suusta.
Rupesin pistämään päässä vellovia ajatuksia paperille ja totesin, että tästä tulee melkoinen paketti. Ei tämä ole mikään yksi kurssi, vaan tästä syntyy heti selkeästi kuusi isompaa kokonaisuutta. Metsänhoito on selkeästi oma alueensa, samoin puukaupan teko. Kaikilla ei välttämättä ole koulun biologian tunnilta jäänyt metsäasiat mieleen, joten sitäkin täytyy käsitellä. Omasta kokemuksesta tiesin jo, että metsän omistamiseen liittyy monenlaista byrokratiaa, vastuita ja velvollisuuksia – niitä pitää avata. Entäs sitten ne alan toimijat? Voi hyvänen aika sentään, mikä palapeli sekin on. Meni pitkään, että siitä tolkkua sain ja rupesin ymmärtämään, mitä kukakin toimija teki. Siinä siis oma kokonaisuutensa. Ja sitten, kun rupesin miettimään, mitä kaikkea metsästä saadaan ja puupohjaisista raaka-aineista tuotetaan tänä päivänä, niin siinähän on ihan oma maailmansa. Monenmoista innovaatiota on jo kehitysasteella ja biopohjaisia raaka-aineita käytetään yllättävissäkin paikoissa.
Innostus oli valtava, mutta samalla ymmärsin, että en yksin selviä tästä kaikesta. Ainakaan sillä aikataululla, mitä unelmoin. No, tavoitteiksi muutettuja aikatauluja on jouduttu jo moneen kertaan siirtämään. Mutta eipä se haittaa, koko ajan mennään eteenpäin. Toukokuussa saimme perustettua yhtiökumppaneiden kanssa Puusta Puuhun Oy:n, nettisivut auki ja “luvan toimia”.
Matkan varrella olen saanut tukea ja sparrausta monesta suunnasta, päässyt tekemään töitä monenlaisten ammattilaisten kanssa, löytänyt uusia vinkkejä suunnista, jotka eivät olisi ensimmäisenä tulleet mieleenkään ja päässyt media-alan yrityskiihdyttämöprpojektiin mukaan.
Verkkokurssien suunnittelu ja käsikirjoittaminen on mielenkiintoista puuhaa. Onko tässä riittävästi arvoa asikkaalle? Enhän nyt ylikuormita häntä liialla tiedolla? Osaanko avata asiaa riittävän kansantajuisesti, mutta pikku hiljaa tuomalla alan sanastoa mukaan? Mistä kuvistusta paketteihin? Ovatko kuvat riittävän laadukkaita? Äänittääkin jutut pitäisi, mutta flunssa-vihulainen on käheyttänyt äänen, eikä yskimistä kukaan kestä kuunnella kurssipaketissa. Osaanko laskea liian korkealle asettamani riman riittävän alas?
Kun nyt johdantokurssi alkaa olla paketoimisvaiheessa ja piakkoin ostettavissa, alkaa nousta rimakauhu. Onko tällaisille kursseille tarvetta? Löydämmekö asiakkaat? Löytävätkö asiakkaat meidät? Kuitenkin niin paljon positiivisia asioita tässä ympärillä on tapahtunut, että jaksan uskoa tekemiseemme ja siihen, että Puusta Puuhun Oy:stä tulee kokemattomien metsänomistajien loistava perehdyttäjä metsäalan saloihin. Emme pyrikään tietämään itse kaikkea, vaan annamme metsänomistajille sellaisen pohjan, että heidän on helpompi löytää itselleen tarvitsemansa asiantuntijat ja palvelut metsäasioidensa hoitamiseen sieltä, missä päin sitten asuvatkin ja metsiään omistavat. Autamme metsänomistajaa ymmärtämään alaa riittävästi, jotta he osaavat kysyä ja kyseenalaistaa heille tarjottuja asioita. Kun metsät voivat hyvin, metsänomistajat voivat hyvin ja Suomi voi hyvin.
Syksy on ihan parasta aikaa metsänomistajalle. Kesän kuumuus alkaa helpottaa, metsässä on mukava kulkea, kun hirvikärpäset alkavat vähentyä. Mukava on tarttua niihin metsänhoidollisiin töihin, mitä itse haluaa ja ehtii tekemään. Tai marja- ja sienikoriin ja nauttia luonnon antimista. Samalla voi tarkistaa oman metsänsä tilan. Mieli lepää metsän siimeksessä. Ja kroppa kiittää epätasaisessa maastossa kulkemisesta.
Nautitaan syksystä ja metsästä!
-Outi-