Milloin on hyvä aika myydä puuta?

Kiitos kun jaat postauksen eteenpäin

Oletko metsänomistaja, joka ei ole ennen myynyt puuta? Sinulla tulee varmasti mieleen paljon kysymyksiä, kun rupeat miettimään puun myymistä. Milloin on hyvä aika myydä puuta? Mistä tiedät, milloin on hyvä aika? Miten puun myynti tapahtuu? Itseäni ensimmäisten puukauppojen tekeminen jännitti kovasti, että tehdäänkö nyt tässä oikein. Onneksi saimme silloin apua ja pystyimme luottavaisina puukaupat hoitamaan. Jos sinä olet tuossa tilanteessa nyt, etkä oikein tiedä, mitä tehdä, niin käydään tässä hieman tuota asiaa läpi. 

Metsä omana pankkinasi

Kysymykseen “Milloin on hyvä aika myydä puuta?” vastausta voi hakea kahdesta suunnasta. Kumpikaan ei ole toista parempi tai tärkeämpi juttu vaan ne oikeastaan täydentävät toisiaan. 

Metsänomistajana sinä saatat tarvita rahaa. Sitten tulee mieleesi, että puuta myymällähän sitä rahaa saa. Muistat ehkä vanhan sanonnan “Metsä se on suomalaisen pankki” Näin se on ollut monessa metsää omistavassa perheessä. Metsä on kasvanut ja tuottanut myytävää puuta, kun siitä on pidetty huolta. 

Puukauppoihin on ryhdytty, kun on tarvittu rahaa johonkin isompaan asiaan. Se on voinut olla auton osto tai asunnon vaihto tai joku muu merkittävä asia. Mihin sinä nyt tarvitset rahaa? Kun rahat saa omasta takaa omasta metsästä, niin sinun ei ole tarvitse kysellä pankista lainaa. Selviät ilman lainan korkoja ja lyhennyksiä, ilman pankin kanssa naimisissa oloa. 

Tuon rahan tarpeen kanssa kannattaa ennakoida, koska yleensä puukauppojen teko ja niistä rahan saaminen eivät ole ihan nopeita juttuja. Puukaupoissa, hakkuiden toteutumisessa ja rahan tilille sujahtamisessa menee yleensä vähintään kuukausia. Lue lisää blogijutustani Puukauppojen teko ei ole hätäisen hommaa

Hakkuut metsän hoitamiseksi

Toinen asia on hakkuiden ajoitus metsän kannalta. Milloin olisi metsälle hyvä, että siellä tehtäisiin hakkuita? Milloin hakkuita ei kannata tehdä?  Joskus metsässä on hyvä tehdä hakkuita. On myös tilanteita, jolloin hakkuisiin ei ole järkevää ryhtyä. Pohdit nyt varmaan, että mistä ihmeestä sen nyt sitten tietää.

Jos sinulla on mahdollisuus käydä katsomassa metsässäsi, niin tee se. Pääseekö sinne metsään tekemään tilannearviota? Onko se niin tiheää, että siellä on jo hankala kulkea? Tuo on jo yksi indikaattori sille, että metsälle kannattaisi tehdä jotain. Riippuen puiden koosta kyse voi olla harvennushakkuista tai sitten varhaisemmasta taimikonhoidosta. 

Taimikonhoito ei vielä rahaa sinulle tuo, mutta sillä varmistat paremmat kasvuolosuhteet metsällesi. Hyvin kasvava metsä on myös hiilinielu, mikä on ympäristöasioiden kannalta tärkeä juttu.

Harvennushakkuista saadaan sitten jo myytävää puuta. Ensiharvennuksella puut ovat vielä melko pieniä, mutta käyvät kuitupuuksi. Kuitupuut ovat tärkeää raaka-ainetta paperiteollisuuteen sekä moneen uuteen puupohjaiseen tuotteeseen. Puukuidulla voidaan korvata uusiutumattomista raaka-aineista tehtyjä muoveja. Myöhemmiltä harvennuksilta kaadetaan sitten jo kuitupuun lisäksi isompia tukkipuitakin. Tukit menevät sahoille ja mm. rakennus- ja huonekaluteollisuuteen materiaaliksi. 

Kun olet siellä metsässä, kurkaapa ylöspäin. Näetkö sieltä taivasta vai peittävätkö puiden latvat näkymän kokonaan? Puhutaan latvojen sulkeutumisesta, jos latvat ovat jo ihan toisissaan kiinni, eikä valoa tahdo enää päästä latvusten läpi alemmaksi. Tuo on toinen merkki siitä, että metsä kaipaisi hyvinvointiinsa apua. 

Myös se, kuinka alas asti puissa vihreä latvusosa tulee, seurattava asia. Jos vihreä osa alkaa vähentyä, puut ovat liian tiiviissä toisiinsa nähden. Puut tarvitsevat valoa yhteyttämiseen, mikä tapahtuu vihreissä neulasissa ja lehdissä. Jos valoa ei tule riittävästi, nuo alkavat kuihtua. 

Jotta metsä voisi hyvin ja puut kasvavat kunnolla, pitää olla sekä ravinteiden ja veden saannin kunnossa että riittävästi valoa saatavilla. Valon puutteen huomaa myös maaperästä. Jos siellä ei enää tahdo varvut, heinät ja sammalet kasvaa, vaan harmaus on vallannut maan pinnan, olisi aika tehdä jotain.

Jos metsässä on hyvä kulkea, puut näyttävät hyvin elinvoimaisilta ja maassa kasvaa vihreitä varpuja ja kasvillisuutta, niin silloin ei yleensä ole hakkuiden aika vielä. Nauti metsässä kulkemisesta ja luonnon ihmeistä. Samalla voit katsella metsää sillä silmällä, onko siellä alueita, joissa voisi lähivuosien aikana tulla tulla tilanne, että puut kasvavat ja metsä alkaa umpeutua. Ne alueet on sitten niitä, joista seuraavaksi voi myytävää ja hakattavaa puuta löytyä.

Huomaatko nyt, että ihan omalla silmällä ja metsässä kulkemalla voit tehdä helposti johtopäätöksiä siitä, onko hyvä aika myydä puuta. Näin sitä on vuosikymmeniä, ellei satoja, pohdittu puun myyntiä.

Metsävaratiedolla ja metsänhoitosuunnitelmalla saat tietoa metsästäsi

Tiedän, että kaikilla ei välttämättä ole mahdollisuutta lähteä sinne metsäänsä katsomaan, miltä siellä näyttää. Ei välttämättä ole sinullakaan. Metsä saattaa sijaita niin kaukana asuinpaikastasi tai sinulla voi olla niin paljon arjessa töitä ja muuta tärkeää tekemistä, että metsään lähteminen ei ole mahdollista. Sekin on todella yleistä, koska etämetsänomistajien – etäällä metsästään asuvien – osuus kasvaa koko ajan. 

Suomessa on kerätty metsävaratietoa pitkään. Muutama vuosi sitten metsävaratiedot kerättiin Suomen Metsäkeskuksen ylläpitämään metsään.fi – palveluun, jonne voi kirjautua omilla pankkitunnuksillasi. Sieltä löydät oman metsätilasi tiedot. Metsävaratiedon keruusta saatu tieto antaa karkean arvion, millaista puustoa metsässäsi on. Metsään.fi – palvelussa on myös ehdotukset, mitä metsälle tarvitsisi seuraavaksi tehdä.

Aina tuo tieto ei ole täysin paikkansa pitävää. Tiedot pitäisi käydä tarkistamassa metsässä ja mittaamassa, ovatko arvioidut tiedot oikein. Tietojen tarkistuksen yhteydessä voidaan tehdä metsäsuunnitelma. Se on tarkempi katsaus metsään, millaista puustoa ja kuinka paljon puuta siellä on. Se sisältää myös suunnitelman siitä, miten metsää suositellaan hoidettavan ja milloin siellä voisi hakkuita tehdä. 

Suositukset tehdään sen mukaan, että puut oikeasti ovat jo sen kokoisia, että niitä kannattaa hakata. Suositusten mukaiset hakkuut myös tavoittelevat metsän mahdollisimman hyvää kasvua isoksi tukkipuumetsäksi asti.

Suunnitelma voidaan tehdä erilaisilla painotuksilla ihan sen mukaan, mitä sinä metsänomistaja haluat. Onko sinulle tärkeää metsän pitkäaikainen tasainen kasvu? Haluatko painottaa vaikka riistanhoidollisia asioita tai erityisiä luonnonhoidollisia tavoitteita? 

Metsäsuunnitelmaan kirjataan tiedot, onko metsässä jotain erityisiä luontokohteita, joita ei saa hakata. Rajoitus voi olla lakisääteinen tai metsänomistajana voit itse haluta säästää jotain alueita metsästäsi hakkuilta.

Metsäsuunnitelmaan kirjataan myös tiedot siitä, milloin metsässä voi hakkuita tehdä. Joskus metsän sijainti tai maaperä rajoittaa hakkuiden tekemistä kesällä. Ja vaikka saareen ei pääse mitenkään hakkuukoneiden kanssa kelirikkoaikaan. 

Metsäsuunnitelma on yleensä voimassa kymmenen vuotta. Se ei kuitenkaan pakota sinua metsänomistajana tekemään suunnitelmassa ehdotettuja asioita metsässäsi. Saat itse päättää, miten ja milloin metsääsi hoidetaan ja milloin sieltä myydään puuta hakattavaksi. Metsäsuunnitelma on sinulle vain käsikirja, jonka avulla voit päätöksiä tehdä. 

Myy puuta, silloin, kun joku haluaa ostaa

Aina puun myyminen ei ole niin yksinkertaista, että ostaja on heti ovella, kun ilmoitat halustasi myydä. Puumarkkinat heiluvat jatkuvasti sen mukaan, miten sahatavaraa ja paperi- ja kartontitehtaiden tuotantoa myydään. Jos noilla on tarve saada raaka-ainetta, he ovat silloin ostopäällä. Jos taas raaka-ainetta on jo varastossa, kiinnostusta ostoihin ei välttämättä ole niin paljoa.

Myös metsän sijainti ja se, mihin aikaan vuodesta sieltä voidaan puuta hakata, vaikuttavat ostajien ostohalukkuuteen. Myös se, kuinka isoista hakkuista on kyse, vaikuttaa. Ja millaista puuta sieltä on hakattavissa. Jos hakkuualue on pieni ja kyse on vaikka ensiharvennuksesta, ei tukkia tarvitseva saha ole tuosta kiinnostunut. Jos taas kyse on monien hehtaarien kokoisesta hakkuusta, josta puuta saadaan useampi autokuormallinen, kiinnostuneita ostajia voi olla useampiakin.

Puun hinta myös vaihtelee ostotarpeiden, hakkuuajankohdan ja monen muun asian yhteissummana. Puun markkinahintatietoja löytyy moneltakin palveluntarjoajalta netistä. Ne antavat suuntaa siitä, mikä on hintataso ja mihin suuntaan se on kehittymässä. Hintatiedot ovat kuitenkin keskimääräisiä kauppahintoja, eikä niistä voi vetää suoraa johtopäätöstä, mitä juuri sinun metsäsi hakkuista voit saada.

Toivottavasti sait tästä jutusta ajatuksia siihen, milloin on hyvä aika myydä puuta. Moni asia vaikuttaa, eikä yhtä asiaa yksistään kannata liikaa painottaa. Minä en osannut tällaisia asioita ajatellakaan, kun meistä tuli metsänomistajia. Nyt takana on jo muutamat onnistuneet puukaupat ja haluan auttaa sinuakin puukauppojen teossa. 

metsäisin terveisin

-Outi-

Kiitos kun jaat postauksen eteenpäin