Arvostatko metsäsi arvoa?

Kiitos kun jaat postauksen eteenpäin

Kuuman metsäpalokesän jälkeen jäin ihmettelemään, kun lehdissäkin oli juttua, että vain puolet Suomen yksityismetsistä on vakuutettu. Onkohan kaikki metsänomistajat edes tietoisia siitä, että metsänkin voi vakuuttaa? Vakuutustasojakin on vähän erilaisia. En niitä nyt rupea sen ihmeemmin tutkimaan, kun jokainen saa omasta vakuutusyhtiöstänsä kyllä tiedon, millaisia metsävakuutuksia heillä on tarjolla. Ja kannattaahan sekin toki kilpailuttaa muillakin yhtiöillä. Metsävakuutus ei ole pakollinen, eikä lakisääteinen vakuutus. Moni voi jättää sen siksi ottamatta, vaikka se ei hehtaaria kohden paljoa kustanna.

 

Metsäpalon polttamaSitä pohdin, että metsä on monella kuitenkin aika iso omaisuuserä – kyllä, metsä on omaisuutta, ei se ole pelkästään maapläntti, jolla kasvaa isompaa tai pienempää puuta, hoidettua tai hoitamatonta. Se on omaisuuserä, jonka hyvinvoinnista ja arvosta kannattaisi olla kiinnostunut. Metsävakuutus on kuitenkin pieni vuotuinen kustannus siitä, että Mr Murphyn puhaltaessa myrskytuulen omaan metsään tai varomattoman kulkijan tupakantumppi sytyttää metsäpalon ja metsäpankin saldo romahtaa roimasti. Luntakin moni rakastaa, mutta jos sitä tulee metrikaupalla painavana räntänä, saattaa heikompi puusto taipua ja jopa taittua sen alla. Eihän noille luonnonvoimille tietenkään mitään voi ja huonoa onneahan se on, jos oman metsän kohdalle tuho iskee. Surkea se on kuitenkin katsella hiiltynyttä ja käryävää päätehakkuuikään ehtinyttä plantaasiaan ja todeta, että tulipa sitten säästettyä ne muutamat kympit tai sataset, kun ei vakuutusta tullut otettua. Samalla saa heittää haaveet vuosiksi siitä uudesta autosta, lomamatkasta tai jostain muusta, jota varten seuraavia puukauppoja jo suunnitteli.

Jos ei sulla ole metsävakuutusta, niin otapa hetki aikaa ja tutki tilannetta tarkemmin. Minkä arvoinen metsäsi on nyt? Minkä kokoista puuta siellä on? Ja paljonko per hehtaari? Jos siellä on jo hakkuukypsää tai sitä lähestyvää puustoa, niin tee pieni laskelma siitä, paljonko euroja voisi kertyä. Havupuutukkien hinta on nyt jossain 60 euron tietämillä per kuutio, koivutukki neljänkymmenen paremmalla puolen. Kuitupuista saa pari kymppiä kuutiolta. Hinnat riippuvat siitä, missä päin maata metsätilasi sijaitsee ja millaiset markkinat siellä tällä hetkellä on. Mutta suuntaa antavat karkeat laskelmat tuosta voisi tehdä. Jos vaikka pyöreillä helpoilla luvuilla laskettaisiin ja hakkuulta kertyisi 200 m3/hehtaari, niin varovaisella 50,-/m3 hinnalla tuosta tulisi 10 000,-€! Hyväkasvuisella maapohjalla hyvin hoidetussa metsässä kertymä ja tulot voi olla paljon enemmän. Jos metsävakuutus maksaisi 10,-/ha vuodessa, niin saisi tuhat vuotta maksaa vakuutusta ennen kuin sen kustannus yltäisi tuohon 10 000 euroon.

Yllätin jopa itsenikin, kun tuon laskelma tein. Oikeasti, metsäni rahallinen arvo on paljon enemmän kuin mitä äkkiseltään tulee ajatelleeksikaan. Onhan siellä myös pientä taimikkoakin, jonka arvo tällä hetkellä ei paljoa maapohjaa enempää ole. Monella metsätilalla on monen kokoista puustoa, eikä koko tilan arvoa voi nyt tukkihinnoilla laskea. Luontoarvot on oma juttunsa, metsän omaan hyvinvointiini antama panos mittaamaton.

 

Mikä on metsäsi arvo?

 

-Outi-

Kiitos kun jaat postauksen eteenpäin

Jätä kommentti