Metsä ilmasta kuvattuna dronellla.

Mitä aloittelevan metsänomistajan pitäisi tietää?

Kiitos, kun jaat postauksen eteenpäin

Uusi metsänomistaja tai muuten ensimmäisiä kertoja metsäasioita hoitava voi olla alkuun eksyksissä metsäasioiden pusikossa. Asioita on valtavan paljon ja sanasto tuntuu käsittämättömältä kieleltä. Mistään ei oikein tahdo saada kiinni. 

Minusta ainakin tuntui alussa tuolta. Intoa ja kiinnostusta oli valtavasti, mutta ymmärrystä ei hiukkaakaan. Halusin ymmärtää, mutta menin entistä enemmän hämilleni, kun yritin etsiä tietoa. Tietotulva oli valtava.

Tuntuuko tutulta? Ymmärrän hyvin sinua, joka olet nyt tuossa tilanteessa. Olen itse päässyt tuosta eteenpäin kovalla työllä. Ymmärrän hyvin, että kaikilla ei ole aikaa, eikä mahdollisuuksia ruveta laajemmin alaa opiskelemaan. Kuitenkin tarvitsisit tietoa ja apua perusasioiden ja sanaston ymmärtämiseen nyt heti.

Metsän voi omistaa monella tavalla

Yleisin on oma suora metsätilakiinteistön omistaminen. Tila voi olla sinun yksin tai vaikka yhdessä puolisosi kanssa. Voit olla perinyt sen tai ostanut. Saattaa olla, että tila on siirtynyt tai siirtymässä nimiisi sukupolvenvaihdoksen kautta. 

Mikäli teitä on useampi omistaja, voitte omistaa metsän metsäyhtymän kautta. Olette yhtymän osakkaita ja teette päätökset yhdessä yksimielisesti.

Molemmissa edellä olevissa tapauksissa on itse tiedettävä ja ymmärrettävä jonkin verran metsäasioista, jotta osaat tehdä omien arvojesi mukaisia ja metsäsi kannalta fiksuja päätöksiä.

Yhteismetsän osakkaana sinulla on vain yhteismetsään liitetyn metsätilasi arvon mukainen osuus yhteismetsästä. Yleensä yhteismetsillä on joku hoitamassa asioita ja teettämässä työt. Siinä osakkaan ei tarvitse itse tietää niin paljoa metsäasoista, mutta et voi kuitenkaan itse mennä sinne metsätöitä tekemään tai vaikka takkapuita hakemaan sieltä kuten omasta metsääsi.

Jokaisessa näissä on omistusmuodossa on omat yksityiskohtansa, miten asiat hoituvat ja millaisia mahdollisuuksia sinulla metsänomistajana on vaikuttaa, miten metsää hyödynnetään. 

Myös sillä, miten metsä siirtyy omistukseesi on merkitystä. Eri omistusvaihtoehdoissa tulee erilaisia vähennysoikeuksia tai veroseuraamuksia metsänomistajalle. Näistä on hyvä tietää etukäteen, jos ei vielä ole metsänomistajaksi tullut ja asioihin voisi vielä vaikuttaa. 

Mikäli sinulle on mahdollisesti tulossa metsää perintönä, voisi olla fiksua keskustella metsäasioista metsän nykyisten omistajien kanssa etukäteen. Joskus voi olla kaikille hyödyllsempää tehdä ajoissa sukupolvenvaihdos tai suunnitella, miten testamentin avulla metsän siirtyminen halutulle omistajalle hoidetaan.

Yksi asia, mitä usein metsätilan omistusmuutoksissa tarvitaan on arvio metsätilan arvosta. Siitä voit lukea lisää kirjoituksesta Tarvitsetko metsätilastasi tila-arvion?

Puukauppojen kautta rahaa metsästä

Yleisin keino, miten metsänomistaja saa metsästään rahaa, on puukaupat. Puukauppojen teossa on aika monta vaihetta, joista metsänomistajan on hyvä tietää. Etukäteen on tehtävä puunmyyntisuunnitelma, tarkistetava monta muutakin asiaa ennen kuin päästään ihmettelemään saatujen tarjousten sisältöä ja tekemään varsinaisesti kaupat. On myös omien etujesi valvomista, että metsässä tehtävät hakkuut valvotaan, että ne toteutetaan sovitun mukaisesti. Jälkikäteen on vielä muutama asia hoidettavana aina verottajaa myöten. 

Blogikirjoitus Mitä pitää tietää, kun haluat myydä puuta? avaa tuota puukauppa-asiaa sinulle lisää.

Metsänhoito kannattaa suunnitella pitkällä tähtäimellä

Metsän kasvaminen on hidasta hommaa. Siksi ei ole kiirettä tehdä mitään siellä metsässä. Kuitenkin, jos metsän jättää täysin oman onnensa nojaan ilman, että käy edes kurkkaamassa, miten se voi, voi tulla yllätyksiä. Metsä saattaa voida ja kasvaa huonommin, kun sitä ei ole hoidettu. Riippuu täysin metsän tilanteesta, miten sitä on aiemmin hoidettu ja millainen kasvupaikka ylipäätään on. 

Hoidon suunnitteluun on hyvä käyttää aikaa. Sitä varten on olemassa loistava työkalu – metsäsuunnitelma. Se on kuin käsikirja metsästä. Se sisältää perustiedot, mitä siellä metsässä on nyt. Suunnitelma tehdään sen mukaan, mitkä on metsänomistajan toiveet. Mitä asioita sinä metsänomistajana haluat painottaa metsäsi kanssa – puunkasvatusta tulojen saamiseksi, monimuotoisuutta, suojelua… 

Kannattaa lukea juttu Mihin metsäsuunnitelmaa voidaan käyttää? Ja muista, että metsäsuunnitelma on suunnitelma. Sinä metsänomistajana päätät siitä, noudatatko suunnitelmaa vaiko teet toisenlaisia ratkaisuja.

Apua saa, kun osaa kysyä

Aloitteleva metsänomistaja on usein intoa täynnä ja haluaisi tehdä itse vaikka mitä siellä metsässään. Se on täysin ok, jos tiedät, mitä olet tekemässä ja sinulla on aikaa tehdä metsätöitä. Iso osa metsänomistajista ei kuitenkaan tee itse hoitotöitä metsässään, vaan ostavat palvelut metsäalan ammattilaisilta.

Paljon metsässä tehtävistä töistä vaatii myös sellaista kalustoa, mitä ei tavallisella metsänomistajalla ole. Metsässä tehtäviin töihin löytyy tekijöitä, kun tiedät, mitä töitä siellä pitäisi tehdä.

Metsään liittyy paljon muutakin hommaa kuin ne varsinaiset metsätyöt. Hoitotöiden ja hakkuiden suunnittelu ja niihin valmistautuminen vaativat omaa osaamistaan. Metsäsuunnitelman lisäksi voi eteen tulla vaikkapa tien rakentamiseen tai kunnostamiseen liittyviä asioita. Tai hoitotöihin liittyvien tukirahojen hakemista. 

Metsänomistaja voi itsekin nuo hyvin tehdä. Ensimmäisellä kerralla on hyvä kysyä neuvoja kokeneemmilta metsänomistajilta tai metsäalan ammattilaisilta. Metsäammattilaisia, jotka tekevät noita työkseen löytyy, jos et halua itse asioihin syvemmin perehtyä. 

Vuotuinen byrokratia verottajan suuntaan – metsäveroilmoitus ja mahdollisesti arvonlisäveroilmoitus – on kyllä helppo tehdä itsekin, mutta niidenkin tekemiseen voi pyytää apua. Kannattaa varmistaa, että tekijällä on kokemusta metsäverotuksesta ja arvonlisäverotuksesta, jotta asiat menevät kerralla kohdilleen.

Millaista apua tarvitset metsäasioissa? -kirjoituksesta löydät vinkkejä noihin asioihin, niin voit tutustua asioihin hieman ennen kuin päätät perehdytkö syvällisemmin ja teet itse vai hankitko apua. 

Itse kysyin ensimmäisellä kerralla neuvoa tutulta metsänomistajalta noiden täyttämiseen. Sen jälkeen olen selvinnyt hyvin itsekin. Verottajan sivuilta löytyy myös hyvin ohjeet.

Metsistä on paljon muuhunkin kuin puuntuotantoon

Puuta käytetään raaka-aineena jo todella laaja-alaisesti, kun on opittu tuntemaan puun ja puukuitujen erilaisia ominaisuuksia paremmin. Enää puu ei ole vain sahateollisuuden ja metsäteollisuuden raaka-ainetta, vaan sitä käytetään paljon muuhunkin. 

Tuoreessa jutussa Tuoko muka puusta tehty? Puuraaka-aineista on moneksi on hieman katsottu, mihin kaikkeen puuta nyt jo käytetään. Mikä yllättää sinut tuolla? Vai joko tiesit kaikki?

Puun tuotannon lisäksi metsällä on iso merkitys keräilytalouteen ja virkistyskäyttöön. Metsissä voidaan vaeltaa, retkeillä ja suunnistaa. Lyhyilläkin metsässäoloajoilla on todettu olevan ihmisen hyvinvointiin positiivisia vaikutuksia. 

Metsän merkitys myös ympäristö- ja ilmastoasioissa on kiistaton. Miten metsänomistaja voi vaikuttaa metsäänsä hiilinieluna? -jutussa on avattu hiilinieluasiaa yksinkertaistettuna. Minusta on aika upea asia, että me metsänomistajat voimme oikeasti vaikuttaa Suomen hiilitasapainoon, kun teemme päätöksiä oman metsämme kohdalta. Ja kun meitä on paljon – yli 620 000 – niin meillä on aika iso vaikutusvalta!

Paljon asioita, joista olisi hyvä tietää

Mitä ajattelet nyt tuosta määrästä erilaisia asioita, joista pitäisi tietää? Ei kannata ahdistua. Vaikka asioita on paljon, kaikkea ei tarvitse kerralla opetella, eikä isoa määrää nopeasti. Tekemämme verkkokurssi Polku METSÄÄN – Untuvikosta metsänomistajaksi on tarkoitettu perehdyttämään sinut metsänomistajana näihin perusasioihin. 

Verkkokurssilla käydään selkojärkisesti asioita ja käydään metsäalan termit läpi sitä mukaa, kun uusia termejä tulee eteen. Tiiviissä paketissa on perusasiat, joiden kanssa pääset loistavasti alkuun. Käytyäsi kurssin sinun on paljon helpompi lähteä keskustelemaan metsäasiantuntijoiden kanssa oman metsäsi asioissa. 

Verkkokurssi on myös siitä mukava, että voit käydä sitä täysin omaan tahtiisi silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Et tarvitse ennakkotietoja etkä mitään erityisosaamista. Riittää, että sinulla on nettiyhteydellä varustettu älypuhelin tai päätelaite.

Minusta on ihana auttaa sinua pääsemään alkuun polullasi metsään! Sinun ei tarvitse käyttää montaa vuotta asioiden opiskeluun, kuten minä käytin. Monelle metsänomistajalle perusasioiden ymmärtäminen riittää. Ja muista, että metsiä on hoidettu vuosikymmeniä ja satoja ilman mitään metsäalan koulutuksia. Metsäasiat ovat ihan normaalilla järjellä varustetun ihmisen ymmärrettävissä olevia asioita. 

Lähde nyt ottamaan ensi askeleesi metsäpolulla ja tule mukaan verkkokurssille!

metsäisin terveisin,

-Outi-

Kiitos, kun jaat postauksen eteenpäin